Lowlands: De Wie Is Wie van New Wave

Wie zijn Bokoesam, SFB, Jack Chiraq en Lijpe?

Atze de Vrieze ,

Het zal je niet ontgaan zijn dat Ronnie Flex & Lil' Kleine uitgegroeid zijn tot de zomerhit van 2015. Die twee zijn ineens de schrik van bezorgde ouders en puriteinse columnisten. Maar het New Wave project, waar hun hit Drank & Drugs uit voortkomt, is over de hele linie succesvol. Het album werd massaal aangeklikt op Spotify, losse tracks tikken bijna allemaal fluitend de miljoen views aan op YouTube. Gisteren werd New Wave aangekondigd voor Lowlands. Wie mogen we daar allemaal op het podium verwachten? Waar kennen we ze van, en hoe ziet hun toekomst eruit?

We huren twee weken een huis op Schiermonnikoog en zetten daar een hele bende jonge rappers en producers in. Dat was kortweg het idee van New Wave, een project van hiphoplabel Top Notch. Sommigen kenden elkaar, hadden zelfs al tracks met elkaar gemaakt. Anderen kenden elkaar alleen van jaloerse blikken op de YouTube-teller. Want daar draait het voor de meeste van deze jongens om: tracks droppen die nooit op de radio gedraaid zullen worden, maar die wel gretig aangeklikt worden door de fans. Ronnie Flex is de vaandeldrager van deze generatie rappers, Lil' Kleine als Amsterdams schoffie met grote bek zijn ideale chaperon. 
 
En toch zal niemand - zelfs het zelfverzekerde Top Notch niet - verwacht hebben dat Drank & Drugs zo’n grote hit zou worden. Het begon zoals altijd op internet, maar na enig aarzelen stapte de radio in. Er kwamen kindvriendelijke versies, alle grote kranten schreven opiniestukken over een lollige track die in een halfuur geschreven werd. Maar New Wave is veel meer. Het gelegenheidscollectief presenteerde het album al eens gezamenlijk in Paradiso, nu zijn ze ook aangekondigd voor Lowlands. Maar wie zijn al die jongens eigenlijk?
 
DE RAPPERS:

Bokoesam
Waar te beginnen? Simpel eigenlijk: bij Bokoesam. Hij is de bekendste New Wave naam naast Ronnie en Kleine, een jongen uit Amsterdam-Oost (tegenwoordig IJburg) die de afgelopen jaren op internet al heel wat views bij elkaar schraapte. Hij deed mee met het losvaste collectief Young Belegen, viel op met de track Infrarood en met SBMG-hit Hoe Het Voelt. Hij mag dan tegenwoordig foto’s van zijn kindje op Instagram posten, tijdens de werkvakantie op Schiermonnikoog tussen de jongens maakte Bokoesam zijn faam als gezellige zuiplap natuurlijk gewoon waar. Er is ook een ode aan een fles waar zelfs de meest fanatieke feestexpert zijn neus voor ophaalt: 43, een mierzoet likeurtje waar alleen meisjes blij van worden. Dat is New Wave: beetje gamen, beetje drinken, en als de microfoon open gaat spitten wat er echt toe doet in het leven. 
Op New Wave: Hoog/Laag, Investeren In De Liefde, 43, No Go Zone, Dom Dom Dom
SFB
De Haagse groep SFB (Strictly Family Business) is een buzznaam van de laatste maanden, maar je moet er wel diep in zitten om het meegekregen te hebben. Hun naam gonst vooral sinds de mixtape Reset The Levels, die eind vorig jaar te vroeg lekte en een 'feeding frenzy' onder de kids losmaakte. De vier rappers duiken op veel tracks op, met Frenna als grootste uitslover. Hij wordt ook wel gezien als de leider van SFB. Frenna heeft zo’n grote voorliefde voor autotune dat zelfs Ronnie Flex naast hem kaal als een geplukte kip klinkt, maar op de een of andere manier klopt het wel bij hem. Zoals gezegd: SFB is ‘all over’ New Wave, als groep, maar ook met losse bijdragen. Hun beste bijdrage is Jij Kan Chillen Met Mij, met lekkere poppy vocalen in het refreintje. 
Op New Wave: Investeren In De Liefde, Jij Kan Chillen Met Mij, Nigga Als Ik. Frenna: Langste SMS, Druk Het Voor Me. KM: Kan Er Niet Omheen. Jandro: Vallen In De Club, No Go Zone.
Jonna Fraser
Voor Jonna Fraser was er misschien wel het meest te winnen op New Wave. We kenden de Zaandammer tot nu toe vooral van de EP Maatje 45, waarop voor de oplettende luisteraar zomaar een sample van Adele terug te vinden is. Een hit stond nog niet op die EP, single Attractiepark viel het meest op. Toch komt hij op New Wave fris over, en hij schijnt serieus in gesprek te zijn met een van de prominente Nederlandse spelers in de hiphopscene. Gaan we vast meer van horen. 
Op New Wave: Het Is Zo (Intro), Hoog/Laag, Kan Er Niet Omheen, Liegen Voor De Rechter. 
Idaly 
De ogen van Reverse beginnen te glinsteren als je het over zijn protégé Idaly hebt. Hij is volgens de succesproducer een van de grootste talenten van Nederland, en hij zat ook op single Portemonnee van diens project RETRO. Een hit werd dat niet, en ook op New Wave pakt Idaly nog niet echt zijn kans. Hij doet maar op twee tracks zijn ding, en op geen van beide grijpt hij de hoofdrol. Maar Idaly zit niet stil: hij is ook een van de leden van Veldentaal, een collectief waar ook Bokoesam en producer Garrincha in zitten en dat net een Amerikaans klinkende mixtape uit heeft. Zou er uit komen wat er volgens sommigen in zit?
Op New Wave: No Go Zone, Hoog/Laag
Lijpe
De Maarssense rapper Lijpe werd door Top Notch afgevaardigd om tijdens een persdag het woord te voeren over New Wave. Dat deed hij samen met Bokoesam en Lil' Kleine, en die kletsten hem finaal onder de tafel. Toch opvallend, een rapper die zo slecht uit zijn woorden komt. Lijpe is wat dat betreft totaal anders dan big mouth Appa, waar hij verder als rapper wel wat van weg heeft. Net als Appa heeft Lijpe Marokkaanse roots, die we terugzien in de videoclip van zijn succesvolle track Ogen In Je Rug. Het is een behoorlijk serieuze track, en ook op New Wave tekent hij met Veranderd voor een van de weinige meer introspectieve nummers. Best knap, want er hing daar in dat huis overduidelijk een sfeer van elkaar aftroeven met schunnige teksten en andere ongein. Lijpe zit trouwens ook op de hardste banger van New Wave: Dikke Gun.
Op New Wave: Dikke Gun, Veranderd
D-Double
Op die track staat ook ene D-Double, een rapper uit nota bene Vlissingen, die in 2012 talentenjacht The Next MC won. Hij valt op door zijn zware stem en zijn pittige flow. Die past heel goed bij de elektronische producties Atlanta-style waar veel van de New Wavers voor vallen. Hij liet het ook horen op de EP Jong, Wild & Roekeloos, die eind vorig jaar bij Top Notch verscheen. De titel van die EP had eigenlijk ook prima op het New Wave project geplakt kunnen worden. Verwacht van D-Double geen diepzinnige zelfreflectie, maar speelse tunes op de rand van de straat en het volwassen leven. 
Op New Wave: Dikke Gun, 43, Druk Het Voor Me
DE PRODUCERS:

Jack Chiraq
Je kunt rustig stellen dat één man productioneel heel New Wave in elkaar getikt heeft, met een klein beetje hulp van de rest. Maar liefst tien tracks komen op naam van Jack Chiraq, een jongen uit Ronnie Flex’ Lefensmannen-kamp. Dat scheelt vast, als je een paar van die gasten al kent. Jack Chiraq kenden we onder meer van Murda Turk’s Dan Doen We Niet Meer, een van de populairste underground hiphoptracks van de laatste jaren. Maar hij kan eigenlijk van alles en nog wat, blijkt uit de diversiteit van zijn producties hier. Van stripped down tot turn-up beats, van trap tot house. Belangrijkste conclusie na het New Wave project: deze man is supersnel en kan met iedereen werken.
Op New Wave: Hoog/Laag, Zeg Dat Niet, Vallen In De Club, 43, No Go Zone, Langste SMS, Drank & Drugs, Nigga Als Ik, Dom Dom Dom, Liegen Voor De Rechter
Spanker
Maar vlak ook Spanker niet uit. Hij scoorde begin dit jaar een viral hit met Cho’s Misschien Wel Hè? (dik vijf miljoen views), een track die bij de kids misschien wel net zo bekend is als Drank & Drugs. In deze track vertelt Cho al dat Spanker tegenwoordig alleen maar in Amerika zit, en daar blijkt niets aan gelogen. Zo onthulde M.I.A onlangs dat de Nederlander een nieuwe track voor haar geproduceerd had. Kijk, dan speel je echt mee. Aan Dikke Gun, de grootste vlammer van het album, werkte hij samen met Krankjoram, de vaste producer van Bokoesam.
Op New Wave: Dikke Gun, Kan Er Niet Omheen
Ramiks
Ook in Hoogeveen kun je best beats in elkaar draaien, zo bewijst Ramiks, een gast die her en der wat aandacht kreeg met het project 1Beat4JayZ. Het project was precies dat: binnen een jaar Jay Z op een beat krijgen. Lukte niet, helaas. Wel strikte Ramiks een Nijmeegse rapper genaamd Aziz, en samen maakten ze de Wrijving EP, uit bij Noah's Ark. In interviews komt Ramiks over als een uitsloverige wijsneus, maar zijn beats zijn behoorlijk origineel en diep, en dat is uiteindelijk wat telt. 
Op New Wave: Het Is Zover (Intro), Veranderd, Goonies & Hoolies 
Monsif
Monsif, Monsif, even denken hoor. Oh verdomd, was dat niet dat hele jonge gastje, de Nederlandse Justin Bieber? Wie wel eens per ongeluk op de vroege ochtend langs de Kids top 20 of de BZT-show zapte heeft hem misschien wel eens langs zien komen. Dertien was Monsif Bakkali toen hij in 2011 harten brak met liedjes over meisjes, en vooral met leuke dansjes die daarbij hoorden. Hij volgde het hele pad: optredens in pretparken, een deelname aan Sterren Dansen Op Het IJs, alles. Nu nadert hij de volwassenheid en kiest hij een ander pad: hij is producer. Hij heeft SFB een van de meest poppy producties van het New Wave project geschonken. 
Op New Wave: Jij Kan Chillen Met Mij