Eric van Eerdenburg: “Lowlands is toe aan een herdefinitie”

Directeur blij met 48.206 bezoekers en een geslaagde editie

Atze de Vrieze ,

Lowlands 2015 zit erop. Met acts als Major Lazer, Caribou, Tame Impala en Kendrick Lamar zag de 3voor12 redactie weer meer dan genoeg hoogtepunten, maar ondertussen was het wel de eerste editie in jaren die niet helemaal uitverkocht. Hoe kijkt directeur Eric van Eerdenburg erop terug, en hoe staat Lowlands er volgend jaar bij?

We staan op de heuvel achter de Alpha, Major Lazer sloot hier net het festival officieel af. Heb jij ook met je t-shirt boven je hoofd staan zwaaien? 
“Nee, ik ben wel even geweest, maar ik wilde ook nog even Skepta zien, dus ik heb mijn T-shirt aangehouden. Het was een totaal gekkenhuis, van het begin af aan, en ik hoorde dat het tot het einde high energy was. Ik vond het er ook fantastisch uitzien. Je hebt bands die het moeten hebben van de live muziek, Major Lazer had het echt van de show.”
 
Wat waren voor jou de hoogtepunten?
“Ik heb erg genoten van Tame Impala. De verwachtingen waren bij mij erg hoog, maar ze werden volledig ingelost. Ik heb een stukje Courtney Barnett gezien, dat vond ik heel goed. Ik heb verder alleen een nummertje hier en daar gezien. Ik heb goede dingen gehoord over Diplo en over de nachten.”
 
Tame Impala was een van de weinige grote gitaarbands. Met Major Lazer en The Chemical Brother stonden er twee dance-headliners, en Underworld had eigenlijk ook net zo goed de Alpha kunnen afsluiten. 
“Dat zijn van die ego gevechten met een band. Ben Howard had die positie in de Alpha al ingenomen, en toen kwam Underworld een paar weken later. Die wil ook afsluiten. Wij vonden het mooier om hen daarvoor in de Alpha te hebben, of Ben Howard een plaatsje terug, maar dat krijg je dan niet meer voor elkaar. Underworld stond uiteindelijk te klein in de Heineken met hun fantastische show. Excuses aan degenen die dat niet hebben kunnen zien.” 
 
Geen echte rockheadliners dus dit jaar. Waren die er niet?
“Nee, maar ik wil wel graag wijzen op bands als Slaves en DMA’s. Aan de onderkant borrelt van alles gelukkig. Maar de enige band die een beetje door komt op dat gebied is Royal Blood. Die hadden we vorig jaar, die waren niet beschikbaar en hadden Best Kept Secret gespeeld. Maar er komt inderdaad heel weinig door.”
 
Wat was het nou voor editie? Het was voor het eerst in tien jaar niet uitverkocht. Hoe kijk je terug?
“Ik vond het een fantastische editie. De weergoden werkten mee, de sfeer is supergoed. We hebben heel veel gesleuteld aan de aankleding, om er een meer organische look te geven. Iedereen op het veld is laaiend enthousiast, en zelf ben ik ook moe maar voldaan.”
 
Hoeveel mensen waren er dan uiteindelijk?
“Om precies te zijn waren het er 48.206. De laatste dagen is de voorverkoop nog sterk aangetrokken.”
 
En wie waren er dan niet? Welk deel van het publiek haakt af?
“Ik vond het op het terrein goed gemengd, jong en oud. Bij bepaalde shows zie je meer jonge mensen, bij andere meer oudere. Bij Echosmith en Years & Years verwacht je veel jonge mensen, James Bay was meer gemengd.”
 
Hebben jullie een beeld? Dat wil je toch weten?
“Ik denk simpelweg dat er heel veel festivals in Nederland en in Europa zijn. Nederlanders zijn reislustige mensen. Ik denk ook dat het oudere publiek toch een beetje aan het afhaken is. Die houden in zijn algemeenheid niet zo van Major Lazer of Disclosure of Stromae als afsluiter. Er zijn natuurlijk ook mensen die daar wel in meegaan. We zijn bezig met een herdefinitie van wat Lowlands nu eigenlijk is. We hebben tien jaar lang behoorlijke hectiek gehad met de verkoop van kaarten. Dan zie je dat de verwachting naar headliners steeds groter wordt, en dan moet je op een gegeven moment aan het publiek gaan uitleggen dat wij geen Werchter of Pinkpop zijn. We zijn ook geen klein nichefestival, we zijn een groot festival, waar we proberen in de breedte het beste aanbod aan te bieden dat we kunnen krijgen. Er zijn ook mensen die grote headliners willen zien. Prima.”
 
Bedoel je dan een herdefinitie voor jezelf of voor het publiek?
“Voor het publiek. Als ik al twijfels had gehad, zijn die na deze editie weer helemaal weg. Het concept staat als een huis. Als ik de theaterzaal binnenloop, of Llowgenda met Bert Koenders, of straks bij de Late Nights Show in de Romeo, dan zie ik die zalen de hele tijd vol. Ik denk dat dat concept nog steeds heel goed is.”
 
Over volle tenten gesproken: er is een nieuwe tent, de Heineken. Is die kleiner dan de Grolsch? 
“We hebben hem iets smaller gemaakt, omdat we dachten dat er minder mensen zouden komen. Het is fijn om ook op het begin van de dag geen lege tent te hebben. De Alpha had ook twee paaltjes minder, dan is ie wat korter. Achteraf gezien had ie wel iets groter gemogen.”
 
Wat gaat er volgend jaar veranderen?
“Daar ga ik nog even over nadenken.”
 
Maar er gaat wel iets gebeuren toch? Dat verwachten de mensen wel.
“De lijn die we nu ingezet hebben op het veld, die zetten we gewoon door. We hebben er heel veel complimenten over gekregen. Meer weet ik op dit moment ook niet. We gaan er volgend jaar mee aan de gang.”
 
Als je zoveel bezoekers mist, zien we dat dan terug in het budget voor volgend jaar?
“Daar ga ik niet op vooruit lopen.”
 
Laatste ding. Wat wij heel leuk vonden, is dat Mr Polska er toch was. Hij pakte zijn moment. 
“Ik heb het niet gezien. Het is een beetje raar in de media gekomen, dat wij hem niet zouden zien zitten. Uiteindelijk gaat zo’n programma over balans. Ik ben blij dat we even gewacht hebben en dat we New Wave hebben geplaatst. Alle respect voor Polska, hij is succesvol, hij doet het goed. Hij was van harte welkom, en hij stond gewoon op de gastenlijst.”

Drank & Drugs was de onvermijdelijke winnaar van deze zomer?
“Niet alleen Drank & Drugs, maar dat hele clubje. Ze hadden een geweldige show, zij zijn de aanstormende talenten op hiphopgebied in Nederland.”
 
Volgend jaar nog meer hiphop?
“Ik ben voor.”