LGW15: opzwepende ritalinbruiloft van Islam Chipsy/EEK

Volks of avant-garde; in elk geval virtuoos

Sjoerd Huismans ,

We zagen de afgelopen jaren her en der Egyptische artiesten opduiken die met goedkope softwareprogramma’s als fruity loops muziek maakten. Islam Chipsy, de Egyptenaar die hier zijn opwachting maakt, is next level: hij zet zijn keyboard in om wilde live dance te maken, en twee drummers die bijna net zo virtuoos zijn als hijzelf. En dat leidt al snel tot een uitbundige imitatie van een Egyptische bruiloft, met Islam Chipsy die verwonderd staat te kijken alsof hij dit voor het eerst meemaakt.

Een paar jaar geleden verschenen er enkele YouTube-clips van een jonge keyboardspeler geflankeerd door twee drummers (samen zijn ze de band EEK), die een waanzinnig soort lo-fi undergroundmuziek spelen op een lokaal festival. Blogs als The Quietus doken er bovenop. Incubate’s Joost Heijthuijsen – die de electro chaabi muziek (of in bredere zin EDM, in dit geval Egyptian Dance Music) naar Nederland haalde legde uit dat het voor Westerse oren misschien avant-gardistisch klinkt, in de straten van Cairo gewoon bruiloftsmuziek voor jonge mensen is. Weliswaar klinken er toch allerlei emoties in door: de hoge jeugdwerkloosheid, de woede over de autoritaire Egyptische straat, maar ook de vreugde van de drukke straten. De eigenaar van het label Nashazphone dat hun muziek uitbrengt staat ook bekend als fan van Sunn O))), dus de Le Guess Who?-connectie is snel gemaakt.  

De twee drummers van Kamasi Washington verderop in het gebouw kunnen er misschien wat van, maar de twee die Islam Chipsy heeft meegenomen zijn ook uitstekend in vorm. Samen met Islam Chipsy’s keyboarspel is het ritmisch heel wonderlijk: geregeld volgt hij de drumfills één op één met zijn toetsen, terwijl hij er met vlakke hand op ramt in een soort sjoelbeweging. Allerlei overstuurde geluiden tovert hij uit het instrument, van een soort Arabische fluit tot een low-fi bliepjessound. Alleen het eerste nummer duurt al een kwartier, elke keer dat Islam Chipsy tot een einde lijkt te komen kijkt hij zijn drummers even lachend aan en wordt het tóch nog even opgerekt.

Het leren jasje gaat vervolgens al snel uit, waarna de band aan een wat rustiger nummer begint, dat al snel uitmondt in een nog veel zenuwachtiger melodie. De Cloud 9 gaat nu definitief uit zijn plaat, terwijl de muziek alsmaar opzwepender wordt. Lachend kijkt Islam Chipsy de zaal in, alsof het de eerste keer is dat hem dit overkomt – terwijl ze bezig zijn aan een complete Europese tour. Een kwartier later laat hij het weer stilvallen in een kalm fluit-intro, om even later uit te bouwen naar het meest knotsgekke ADHD-nummer tot dan toe, met de synth die nu klinkt als een sirene. En de meest psychedelische, interessante tune heeft hij dan nog tot op het laatst bewaard. Bijzonder dat deze Egyptische muziek hier zo goed past. Volksmuziek of avant-garde: Islam Chipsy/EEK is hoe dan ook een van de beste livebands op Le Guess Who? 2015.