3voor12 kiest Kendrick Lamar als album van het jaar

Tame Impala en Unknown Mortal Orchestra komen in de buurt

Atze de Vrieze, Sjoerd Huismans en Timo Pisart ,

Een week na de Song van het Jaar is het tijd voor meer conclusies: wie maakte niet alleen een geweldige single, maar wist een heel album lang te boeien? Het grootste statement van het jaar, wellicht? De gedoodverfde lijstaanvoerder van talloze jaarlijstjes? Jazeker, Kendrick Lamar maakte ook volgens 3voor12 het meest imponerende album van het jaar, gevolgd door Song van het Jaar winnaar Tame Impala en de Nieuw-Zeelander Unknown Mortal Orchestra. Donderdagavond in het derde uur van 3voor12 Radio uitgebreid aandacht voor de beste albums van het jaar. Niet te missen!

1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
2015 gaat de boeken in als het jaar waarin Kendrick Lamar opstond als de grote leider van de hiphop. En dan niet zozeer 'leider' als de populairste man van het moment, maar meer in politieke zin, als iemand die de grootste problemen in de Amerikaanse maatschappij van nu te lijf gaat met de geschiedenis als wapen. Ook de hiphopgeschiedenis kent Kendrick Lamar op zijn duimpje, en hij is vastbesloten een nieuw hoofdstuk toe toe voegen. Dat is gelukt, want To Pimp A Butterfly is een plaat waar lef en zelfvertrouwen vanaf spatten. Een artiest die nog jaren vooruit kan. 
 
2. Tame Impala - Currents
Waar voor het grote publiek 2015 absoluut het jaar van de doorbraak was, kenden de liefhebbers Tame Impala natuurlijk al langer. In de 3voor12 eindlijst van 2012 stond voorganger Lonerism bijvoorbeeld ook al op nummer 3. Toch was dit toch wel een heel speciaal jaar voor de Australische band. Uitgerekend met hun langste en meest gedurfde nummer ooit pakten ze de Song van het Jaar, en ondertussen staan er zomaar nog drie steengoede singles op Currents. Tame Impala bewijst zich als een eigenwijze band die niet bang is zichzelf opnieuw uit te vinden en op een interessante manier te flirten met mainstream popmuziek. Psychedelisch, maar niet langer in zichzelf gekeerd. 
 
3. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
Ook Nieuw-Zeelander Ruban Nielson bracht dit jaar zijn beste album tot nu toe uit. De grillige gitarist groeide bovendien uit tot een solide kracht op het podium. En dat mag best een wonder heten, gezien de ontboezemingen over drugsgebruik die hij her en der in interviews deed. Die verhalen zitten voor de goede verstaander ook verwerkt in Multi-Love. Uitschieters zijn het titelnummer over een complexe driehoeksverhouding, Necessary Evil waarin Nielson de band met zijn vader herstelt, en het nummer dat we het meest op 3FM draaiden, het vreemd funky Can’t Keep Checking My Phone. Gisteren bevestigd voor Best Kept Secret 2016.
 
4. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, Sometimes I Just Sit 
De Australische zangeres Courtney Barnett was al aangenaam opgevallen met twee aan elkaar geplakte EP’s, maar haar volwaardige debuut dit jaar overtrof de verwachtingen. Vooral het supervinnige Pedestrian At Best behoort tot de beste alternatieve popsingles van het jaar. “Put me on a pedestal and I’ll only disappoint you”, snauwt ze, een van de vele zinnetjes uit haar songs die blijven hangen. Ook fraai zijn een liedje over zo’n avond dat je eigenlijk niet de deur uit wilt, maar tegelijk ook geen zin hebt in je geplande feestje (Nobody Cares It You Don’t Go To The Party) en het ongelofelijk aanstekelijke Dead Fox. En haar zien we dan weer terug op Down The Rabbit Hole.

 
5. Hunee - Hunch Music
De discussie of de in Amsterdam wonende Duitser Hunee eigenlijk wel mee mocht doen met de 3voor12 Award - de prijs voor het beste NL album van het jaar - werd eigenlijk pas gevoerd nadat vrijwel de hele redactie het de shortlist in had gestemd. Oftewel: voor zo’n plaat rek je de regels graag op. Hij won uiteindelijk, en daar bedanken wij als 3voor12 redactie de jury uitbundig voor. Hunch Music is een enorm rijke elektronische plaat, ongrijpbaar en tegelijk dansbaar. Als DJ stal Hunee de afgelopen twee jaar al heel wat harten, als producer in elk geval het onze.
 
6. Jamie XX - In Colour
De Britse bleekneus Jamie XX gaf het leven kleur in 2015. We kennen hem natuurlijk van zijn melancholische producties, maar dit jaar bracht hij ons een van de leukste feelgood singles: I Know There’s Gonna Be (Good Times), met een toch wel verrassende rol voor Atlanta rapper Young Thug en Jamaicaan Popcaan. Melancholie is er natuurlijk ook, dankzij Loud Places, een track waarin The XX collega Romy zingt over het opzoeken van een stil plekje te midden van de gekte van de nacht. Het geheim van die track is natuurlijk dat overweldigende gospelkoor dat de zang ondersteunt. Een absolute knaller.
 
7. Alabama Shakes - Sound & Color
Dat verhaal van de zingende postbode is Brittany Howard van Alabama Shakes zo langzamerhand wel voorbij: rootsy soulband Alabama Shakes is een blijver. Waar hun debuutalbum mooi maar ongepolijst klonk, is Sound & Color echt een stap vooruit, met dank aan jonge producer Blake Mills. Die gaat ongetwijfeld meer klussen krijgen de komende tijd. Basis blijft natuurlijk de rauwe uithaal die Howard in huis heeft. In Don’t Wanna Fight vertolkt ze het perspectief van de vele Amerikanen die met veel moeite de touwtjes aan elkaar knopen om rond te komen.
 
8. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell
Wie in Koninklijk Theater Carré optreedt is automatisch van de buitencategorie. Sufjan Stevens behoort dat al sinds zijn folkplaten van zo’n tien jaar terug en met name het groots gearrangeerde Illinoise uit 2005. Bij Carrie & Lowell houdt hij het een stuk dichter bij huis. Het album is geheel gewijd aan de band met zijn overleden moeder (Carrie) en haar levenspartner Lowell. Stevens’ moeder verliet het gezin toen hij nog zeer jong was, en leefde sindsdien een soort geestbestaan op afstand, dat de zanger nu weer op een intense manier tot leven wekt.

9. Carly Rae Jepsen - E-MO-TION
Het is een eeuwige zonde dat E-MO-TION van Carly Rae Jepsen commercieel nogal een flop is, want het is een supersmaakvolle, ijzersterk geproduceerde 80s-popplaat die aanzienlijk subtieler is dan je op basis van dat ene hitje uit 2012 zou verwachten. Ze sloeg de handen ineen met o.a. Devonté Hynes (Blood Orange), Rostam Batmanglij (Vampire Weekend) en Ariel Rechtshaid en schreef met hen heerlijke liedjes over hunkeren naar romantiek en diepere vriendschap, van de extatische uitroepen op opener Run Away With Me tot het intieme gefluister op All That. Een beetje meisjesachtig, wellicht, maar E-MO-TION is er voor iedereen die verliefd is, is geweest, of hunkert naar de liefde.

10. Father John Misty - I Love You, Honeybear
De liefde, daar gaat Honeybear over. Grootse, meeslepende liefde, die je je hele leven opnieuw doet overwegen. Op min of meer chronologische wijze vertelt Father John Misty hoe hij Emma ontmoette, met haar trouwde en vervolgens eigenschappen van zichzelf ontdekte die hij daarvoor niet zag. “Ik was verbaasd toen ik merkte dat ik jaloers, bezitterig en angstig werd”, aldus Joshua Tillman. Onder eigen naam en als drummer van Fleet Foxes oogstte hij al enige roem, maar dit album is zijn meesterwerk, waarin hij zijn cynisme en zwarte humor verbindt met oprechte liefde, in romantisch gearrangeerde folksongs. "Everything is doomed and nothing will be spared, but I love you, honeybear, honeybear, honeybear, honeybear, honeybear."

11. Kurt Vile – b’lieve i’m going down
Op b’lieve i’m going down scoort Kurt Vile met Pretty Pimpin’ zijn allereerste radiohit. Het is dan ook een uitstekend puntig nummer, inclusief de humoristische tekst over jezelf niet meer herkennen in de spiegel. Maar denk geen seconde dat de slackerrocker uit Philadelphia het ineens om het succes te doen is: de rest van de plaat staat vol met de wat meer duistere, gloomy gitaarliedjes die we al kenden van albums als Smoke Ring For My Halo (2011). Daarnaast experimenteert Kurt Vile met piano en banjo, en vond hij inspiratie bij de Malinese woestijnbluesrockers van Tinariwen. Het leverde een introspectieve prachtplaat op. 
 
12. Balthazar – Thin Walls
Op het eerste gehoor is het vooral continuïteit die de Balthazar levert op derde album Thin Walls, vernoemd naar het gebrek aan privacy dat de Belgen ervoeren op hun eindeloze Europese tournees. Bovenal slagen de Vlamingen erin elk album nét weer een tandje geraffineerder te maken. De verschillen? Vooruit, die melancholieke eerste single Then What wordt lijziger dan ooit gezongen door Maarten Devoldere, het Nick Cave-achtige Night Club is zelfs nog rauwer. De echte hit is dan weer een ingetogen, elegante ballade: Bunker deed het erg goed in de Song van het Jaar (15e) en is hét hoogtepunt van Thin Walls. 
 
De lijstjes:

RALPH-HERMEN HUISKAMP
1. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell
2. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly
3. Joanna Newsom - Divers
4. D’Angelo – Black Messiah
5. Bjork – Vulnicura
6. Miguel – Wildheart
7. Hunee – Hunch Music
8. Carly Rae Jepsen – Emotion
9. Kurt Vile – b’lieve me I’m going down
10. Donnie Trumpet & The Social Experiment – Surf


ATZE DE VRIEZE:
1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
2. Hunee - Hunch Music
3. Tame Impala - Currents
4. Björk - Vulnicura 
5. John Carpenter - Lost Themes
6. Drake - If You're Reading This It's Too Late
7. Moufang & Czamanski - Live In Seattle
8. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
9. Rae Sremmurd - Sremmlife
10. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
 
 
CHRISTIAAN WALRAVEN:
1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
2. Tame Impala - Currents
3. HEALTH - Death Magic
4. Dr Dre - Compton
5. Balthazar - Thin Walls
6. Rae Sremmurd - Sremmlife
7. Jamie XX - In Colour
8. Carly Rae Jepsen - E•MO•TION!
9. Metz - II
10. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
 
 
DEREK VAN WINSEN:
1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
2. Father John Misty - I Love You, Honeybear
3. Carly Rae Jepsen - E•MO•TION!
4. A$AP Rocky - At Long Last A$AP
5. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, Somethimes I Just Sit
6. Tame Impala - Currents
7. Ought - Sun Coming Down
8. George Fitzgerald - Fading Love
9. Rae Sremmurd - Sremmlife
10. Viet Cong - Viet Cong
 
 
FREEK VERHULST:
1. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly
2. East India Youth – CULTURE OF VOLUME
3. Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love
4. Grimes – Art Angels
5. Tame Impala - Currents
6. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
7. Jamie XX – In Colour
8. HEALTH – Death Magic
9. LA Priest – Inji
10. Balthazar – Thin Walls
 

MATTHIJS KUIPER:
1. Neon Indian - Vega Intl. Night School
2. Glenn Astro - Throwback
3. Tame Impala - Currents
4. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
5. LA Priest - Inji
6. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
7. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell
8. Father John Misty – I Love You Honeybear
9. Ghost Culture - Ghost Culture
10. Hunee - Hunch Music
 
 
MAYA GREENSTEIN:
1. The Weeknd  - Beauty Behind The Madness
2. Unknown Motral Orchestra - Multi Love
3. Tame Impala - Currents
4. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly 
5. Lianne La Havas - Blood
6. Madeon - Adventure
7. Melanie Martinez - Cry Baby
8. Alabama Shakes - Sound & Color
9. Wavves & Cloud Nothings - No Life For Me
10. FKA Twigs - M3LL 155X
 
 
MAX BEDEKER:
1. Muse - Drones
2. Alabama Shakes - Sound & Color
3. The Chemical Brothers - Born In The Echoes
4. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
5. FFS - FFS
6. Chilly Gonzales - Chambers
7. Paranoid London - Paranoid London
8. Louis CK - Live At Madison Square Garden
9. Ghost Culture - Ghost Culture
10. The Libertines - Anthems For Doomed Youth
 
 
MENNO VISSER:
1. Tame Impala - Currents
2. The Avener - Wanderings Of The Avener
3. Oh Wonder - Oh Wonder
4. Jamie XX - In Colour
5. X Ambassadors - VHS
6. Purity Ring - another eternity
7. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell
8. The Weeknd - Beauty Behind The Madness
9. Bob Moses - All In All
10. Sef - In Kleur
 
 
PAULA VAN DEN ELSEN:
1. Tame Impala – Currents
2. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly
3. Alabama Shakes – Sound & Color
4. FFS – FFS
5. Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
6. Father John Misty – I Love You Honeybear
7. Rae Sremmurd – Sremmlife
8. De Jeugd van Tegenwoordig - Manon
9. Jim O'Rourke – Simple Songs
10. Sleaford Mods – Key Markets
 

REINIER BRUIJNE:
1. Balthazar - Thin Walls
2. Alabama Shakes - Sound & Color
3. Disclosure - Caracal
4. Editors - In Dream
5. John Coffey - The Great News
6. Jamie XX - In Colour
7. Foals - What Went Down
8. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, Sometimes I Just Sit
9. The Weeknd - Beaty Behind The Madness
10. Shamir - Ratchet
 

ROOSMARIJN REIJMER:
1. Tame Impala - Currents 
2. Jamie Xx - In Colour
3. Kurt Vile - B'lieve I'm Going Down
4. George Fitzgerald - Fading Love 
5. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly 
6. Hunee - Hunch Music 
7. Janne Schra - Ponzo 
8. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
9. Blur - The Magic Whip 
10. Dazzled Sticks - Dazzled sticks 
 

SANDER KERKHOF:
1. Tame Impala - Currents
2. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
3. Miguel - Wildheart
4. Jamie xx - In Colour
5. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly 
6. Kurt Vile - B'Lieve I'm Going Down​
7. D'Angelo - Black Messiah
8. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
9. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell 
10. The Weeknd - Beauty Behind The Madness
 
 
SILVY BROEREN:
1. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love 
2. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
3. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
4. Tame Impala - Currents
5. Deerhunter - Fading Frontier
6. Kurt Vile - B'lieve I'm Going Down
7. Father John Misty - I Love You, Honeybear
8. A$AP Rocky - At Long Last A$AP
9. Ought - Sun Coming Down
10. Balthazar - Thin Walls
 

SJOERD HUISMANS:
1. Sufjan Stevens  - Carrie & Lowell
2. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
3. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think,   And Sometimes I Just Sit
4. Hunee - Hunch Music
5. A$AP Rocky - At.Long.Last.A$AP
6. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
7. Kamasi Washington - The Epic 
8. Ought - Sun Coming Down
9. Julia Holter - Have You In My Wilderness
10. Björk - Vulnicura
 
 
TIMO PISART:
1. Vince Staples - Summertime ’06
2. Tame Impala - Currents 
3. Carly Rae Jepsen - E•MO•TION
4. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
5. Hunee - Hunch Music
6. Deerhunter - Fading Frontier
7. Rae Sremmurd - SremmLife
8. Torres - Sprinter
9. Shamir - Ratchet
10. Julia Holter - Have You In My Wilderness
 
 
TOMAS DELSING:
1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
2. Four Tet - Morning/Evening
3. Tame Impala - Currents
4. Dave DK - Val Maira
5. Mattheis - Kindred Phenomena
6. Hunee - Hunch Music
7. Blond:ish - Welcome To The Present
8. Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
9. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
10. Ata Kak - Obaa Sima
 
 
WILLEM VAN ZEELAND:
1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
2. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
3. Tame Impala - Currents
4. Lianne La Havas - Blood
5. Kamasi Washington - The Epic
6. Dr Dre - Compton
7. Fresku - Nooit Meer Terug
8. Alabama Shakes - Sound & Color
9. FFS - FFS
10. D’Angelo - Black Messiah