DTRH15: De grote vuurwerkshow

Twee uur wachten op iets volstrekt onduidelijks

Tekst en foto's: Aukje Verstegen ,

Het is onderhand een terugkerend thema op festivals: waar staan die mensen toch altijd zo lang voor in de rij? Vorig jaar had je het wisselkantoor op Lowlands, in 2012 had je daar ook Get Lost met vele deuren en dansende moslima's in boerka's. En nu op Down The Rabbit Hole: de grote vuurwerkshow. Niemand weet waar het over gaat. Vanaf het terrein ziet de oplettende bezoeker zo nu en dan een vuurpijl voorbij schieten. Op de deur staat een klein bordje met 'vuurwerkshow'. Maar wie heeft er nu daadwerkelijk wat van die show gezien? En in hoeverre kun je spreken van een heuse show? We zochten het uit.

We nemen de proef op de som met Jilne, een meisje dat nu twee uur voor de deur heeft staan wachten. De deur valt niet eens zo op, maar de rij daarentegen wel en dat wekt nieuwsgierigheid op bij passerende voorbijgangers. We lopen mee met de vuurwerkman en Jilne, waarbij de spanning haar bijna teveel wordt.

Zodra de deur open gaat, wordt Jilne opgewacht door een mysterieuze astronaut, een stroboscoop en een rookmachine. De astronaut begeleidt haar naar een plek achter de Hotot en zet er vervolgens een flinke pas in. 

Inmiddels aangekomen op de plaats van bestemming staat daar een ontsteker waarbij Jilne verdere instructies krijgt. Een 3fm reporter doet live verslag waarbij de spanning verder oploopt. Jilne krijgt een laskap op, haalt de hendel over en dan is het moment daar: de vuurwerkpijl schiet de lucht in. En verder? Verder niks.