DTRH15: Get up, stand up voor...

Zenuwen overwinnen op Speakers Corner: van keuzestress tot ethische dilema's

Tekst en foto's: Aukje Verstegen ,

Altijd nog eens een spreekbeurt willen geven sinds de basisschool? Grijp dan nu je kans.
In de Tramontana op het Idyllisch Veldje kan iedereen zijn/haar zegje doen op Speakers Corner. Gisteren was de opkomst wat matig, vandaag voelen mensen wel de behoefte hun verhaal onder begeleiding van cabaretière Eva Crutzen met de rest van de wereld te delen. Best spannend natuurlijk, voor een hele groep je verhaal doen, niet wetende of je verhaal aanslaat bij het publiek.

Neomi Lotte, docent op een VMBO school, trapt af en vraagt aandacht voor kinderen op scholen die niet gezien of gehoord worden. In haar werk komt ze van alles tegen: leerlingen die gepest worden, leerlingen die seksueel misbruikt zijn en zelfs leerlingen die zijn ontvoerd. Het onderwerp staat in schril contrast staat met het relaxte sfeertje wat er deze zondag hangt op het Idyllisch Veldje. Neomi Lotte overwon haar zenuwen en ontvangt een daverend applaus. 

Didi, eerstejaars Pabo-student springt op en vraag het publiek om tromgeroffel alvorens zij aankondigt: 'Ik heb mijn P gehaald!' Luid applaus en felicitaties volgen.

Dan weer een zwaar thema: Sjir slaat een bruggetje naar de zaterdagshow van Damian Marley en zijn album Distant Relatives waarvoor hij met hiphoplegende Nas heeft samengewerkt en hij onze generatie een boodschap wilde meegeven: Wake up Africa! Voor Sjir, opgegroeid naast een asielzoekerscentrum, is zijn missie mensen in nood te helpen: 'Ik schrik als ik hoor hoe er gepraat wordt over vluchtelingen en de vermeende economische gevolgen hiervan. Ook asielzoekers zijn mensen als jij en ik. Ik doe hiermee een oproep voor compassie!'

 

Een onderwerp dat tot veel herkenbaarheid leidt bij het publiek: keuzedilemma’s.
Simon is onderzoeker op de Radboud Universiteit Nijmegen en doet onderzoek naar keuzestress in een samenleving met een overdaad aan keuzes. Als voorbeeld noemt hij bindingsangst onder jonge vrijgezellen en de keuze naar welk festival te gaan als er gelijktijdig drie plaatsvinden. Hij maakt hierbij een onderscheid in triviale keuzes (als in: wat ga ik doen dit weekend?) en fundamentele. Zoals de catering van de Radboud. Onlangs werd besloten een Meatfree Monday in te voeren. In de lijn der verwachtingen kwam hier kritiek op. Maar je kunt ook denken: de universiteit mag best iets goeds doen voor de wereld. Een boeiend thema in de grootste vegetarische hoofdstad van Nederland, zo blijkt.