DTRH15: Motorpsychooot de tent leeg

Zes kwartier is velen teveel en dat is zonde

Tekst: Ingmar Griffioen en foto's: Rob Jansen en Paul Thijssen ,

Met een opmerking over WK-volleybal begint Motorpsycho aan een set van zes kwartier en wel op veelbelovende wijze: 'Year Zero' bouwt in ruim 10 minuten uit van een ingetogen proggy song naar een diepe rockgroove met dwarse jazzy gitaarlijnen en samenzang. Als dit de voorbode is, wordt het nog 80 minuten smullen in de Fuzzy Lop.

HET CONCERT:

Motorpsycho, Down The Rabbit Hole Fuzzy Lop, zondag 28 juni 2015

DE ACT:

Onverwoestbare Noorse psychedelische/progrockband, die ook op een voorliefde voor jazz, metal en post-rock te betrappen is. Motorpsycho vierde vorig jaar het 25-jarig bestaan en bracht toen het zestiende studioalbum Behind The Sun uit. De band heeft een speciale band met Nederland en in het bijzonder met de Eindhovense Effenaar, waar al een keer of vijftien werd opgetreden. Voor het 40-jarige bestaan van de Eindhovense zaal brachten de Noren nog een exclusieve live-LP uit, dus als er ooit een benefiet nodig is... . Bassist-zanger Bent Sæther en gitarist-zanger Hans Magnus "Snah" Ryan zijn er al sinds 1989 bij, Kenneth Kapstad schoof in 2007 achter de drumkit.

HET NUMMER:

'Hallucifuge' is onderdeel van de Suite: 'Little Lucid Moments' op het gelijknamige album uit 2008. Vandaag is het een freejazzy proggy stuk dat langzaam maar zeker (wat toch wel het Motorpsycho-recept is) uitgroeit tot een hevig ontladende beest van een rocktrack.

HET MOMENT:

Misschien is het exemplarisch; maar in negentig minuten biedt Motorpsycho geen enorme uitschieters. Wel heel veel goede muziek en dus valt de keuze voor 'All Is Loneliness' te billijken. Het nummer (een cover van de blinde Amerikaanse straatmuzikant Moondog) broeit en breit een erg dik kwartier door, terwijl op de achtergrond de hele tijd de groove van Led Zeppelins 'Whole Lotte Love' lijkt te sluimeren. Ja, dat houdt de spanning wel vast.

OOK OPMERKELIJK:

'Hell, Part 1-3' (inmiddels zijn delen 4-6 en 7 ook uitgebracht) is een bijna schizofrene track met poppy en classic rockvocalen, ijle Jimi Hendrix-gitaarsolo's en dampende sixties rock, een nummer dat dus twee keer doorstart met een nieuwe wending.
Niet direct wat wij ons bij de hel voorstellen, wel apart.

HET PUBLIEK:

Liefhebbers van Motorpsycho genoeg in Nederland en gezien de vergrijzingsgraad natuurlijk ook op dit festival. De Fuzzy Lop vult zich dan ook aardig na aanvang. Er staan redelijk wat mannen (en een paar vrouwen) die opgaan in de set van de Noren, het zij met gebalde vuisten, slaand haar of met de ogen dicht zwevend. Het worden er echter ook steeds minder. Dan is Motorpsycho toch te moeilijk of te langdradig. Ze weten niet anderhalf uur de aandacht van het gros vast te houden. En dan verkiezen veel bezoekers toch een gang naar afsluiter The War On Drugs of vast naar huis.
 

HET OORDEEL:

Zonde is het wel. Deze band - en ook deze boeking - had beter verdiend. Hier is wel een band aan het spelen, die fier staat als een Noors oerbos, het eigen metier tot in de verste hoeken heeft verkend en tot in de puntjes geperfectioneerd. Motorpsycho is ook een band zonder gezicht, met die twee langharige snarenplukkers die afwisselend of samen zingen. Eerder dit jaar zagen we de hele Motorpsycho-ritmesectie nog op Eurosonic en Roadburn met Spidergawd een classic rock-set spelen, waar we veel harder kippenvel van kregen. Het is niet lastig om de vinger op het verschil te leggen: Zanger-gitarist Per Borten is zo'n beetje de Noorse Josh Homme, in het bezit van een dijk van een heavy metal-stem en een Homme-pose en matching zonnebril bovendien. Het is misschien geen eerlijke vergelijking, maar om die band kon je onmogelijk heen. Weglopen uit Vera was echt geen optie. Motorpsycho weet dat gevoel vandaag onvoldoende over te brengen. De Noren zijn wel oer- en oerdegelijk, je verwacht toch dat ze dit over tien jaar net zo op het podium leggen. We willen ze ook geen verandering/frontman aansmeren, met nog zestien van die albums in de komende 25 jaar zijn we wel tevreden.

DE FOTO: