3voor12 Checklist (week 43): o.a. Eric Prydz, Tom Trago,

Elke week de beste nieuwe muziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Elke maandag praten we je bij met de nieuwste releases en shows die het meest in de smaak vielen bij de 3voor12 Redactie. Het kan je nauwelijks ontgaan zijn, maar afgelopen vijf dagen zwierf 3voor12 24 uur per dag rond op Amsterdam Dance Event. Van megalomane shows in de Arena, tot instores in pop-up winkels, we waren bijna overal. Dit zijn de twaalf tracks die tijdens ADE het verschil maakten.

Tom Trago - Brutal Romance
Er zijn van die tracks  waarvan je meteen door hebt dat ze dansvloeren in brand kunnen zetten, maar je hebt ze ook waar je dat niet meteen bedenkt. Brutal Romance is er zo een. Midland had het al wel door, bleek op Zeezout. Die melodie die er halverwege opkomt bleek puur goud. 

Eric Prydz - Opus (Four Tet Remix)
Je zag hem natuurlijk al van verre aankomen, maar het was toch tof dat Maceo Plex het gewoon weer deed: afsluiten met de Opus-remix van Four Tet. Zo'n track die je even graag wel, als niet wil horen. In tegenstelling tot alle EDM-hits zit de schoonheid hem niet in de drop, maar juist in het feit dat die uitblijft. Juist doordat de opbouw veel te lang duurt, kan je je er compleet in verliezen. 

Tale Of Us - North Star
Tale Of Us begint met hun nieuwe track North Stars, en twee jongens waarschuwen hun vrienden: “Hier beginnen ze vaak hun sets mee, en let maar op: straks gaat iedereen los.” De beat is dan nog kalm en wordt alleen omgeven door een vuurwerk-achig knettergeluid. Het is waanzinnig om te zien hoe het publiek vervolgens met een jachtig heen en weer slingerende synth-melodie - zowel de noten als hun plek in het geluidsspectrum in de zaal - helemaal gek gemaakt wordt. Zo spaarzaam, zo effectief.

De los Miedos - Yali Yali (De Los Miedos Edit)
Hoewel de Turkse atrice/zangeres Neşe Karaböcek ontelbaar veel albums maakte, zal ze in Nederland bij het grote publiek vrij onbekend zijn. Desondanks werd ze met deze edit in de set van Baris K onthaalt als de grootste disco-diva die we allemaal nog miste in ons leven. De track liet OT301 nog harder kolken, en het het plafond nog harder druipen.

Michael Boothman Feat Charmaine Forde -  What You Won't Do For Love
Het was niet eens een hele goede set, maar vooral mooi om te zien. Ben UFO, Pearson Sound, Joy Orbinson en Four Tet die samen in een volgepakt Rush Hour winegums uitdeelden, plezier hadden, en elkaar telkens weer op het verkeerde been probeerde zetten met onverwachte plaatkeuzes. Four Tet had een klein bakje singeltjes mee, en toverde daar opeens deze uit. De telkens weer terugkomende riff zit nog steeds bij alle 70 gelukkige aanwezigen  in het geheugen gegrift. 

Fatima Yamaha - What's A Girl To Do
Ja, inmiddels weten we het wel. Het is het jaar van de wederopstanding van Bas Bron's alterego Fatima Yamaha, en dan vooral deze track. We hoorden hem al overal deze zomer, maar nu zagen we hem Bron ook live doen. Hij kreeg er in een klap het borrelpubliek mee stil. Zondagavond gooide Young Marco hem in een leeggedraaide bovenzaal van Radion erin. 'Does it Get easier?' Nou Scarlett, dat is een hele goede vraag. Zo rond half zes 's ochtends, op de allerlaatste ADE-dag. 

Art Department - Catch You By Surprise (&ME Terrace Dub)
Marcel Dettman brak vrijdag steen voor steen het Westergas Theater af. Zelfs met een de zachtste nummers uit de set wist hij dat nog door te zetten. Hij gaf dan wel eindelijk wat houvast dankzij wat warme piano akkoorden, maar sloeg door die desperate vocal wel meteen alle hoop op verlichting weg. 

Sylvester - Over & Over
The Black Madonna zat vrijdag in haar laatste uur in een enorme discotrip. Afsluiten met disco queen Sylvester is op zo'n moment misschien wel het beste wat je kan doen. Dat deed ze dan ook. 

Ame - Rej
Eigenlijk is Rej zo'n track waar je al jaren klaar mee bent. Kapot gedraaid, en vast niet meer in staat je ooit nog te verrassen. Toch wel, bleek zondag in de Marktkantine. De zaal gilde het uit toen Mano Le Tough hem losliet. 

Chilly - For your love (Todd Terje re-edit)
De set van Japanse vinyl wizar Dj Nobu ging werkelijk alle kanten op. Mongoolse keelzang, lieve disco, ram techno, space rock, Syrische bruiloftmuziek. Het leek allemaal totaal willekeurig, maar stiekem bouwde hij telkens weer op naar een plaat waar in dan alles samen kwam. Nadat een uur plagen met net te moeilijke tracks ontplofte OT301 op deze vergeten disco rock plaat.

Black Coffee - We Dance Again 
Dikke kans dat Zuid-Afrikaanse held zijn nieuwste set in elk van zijn vijf sets op ADE dropte, want het is misschien wel de beste track die hij tot nu toe gemaakt heeft. De gedreven fluisterzang, de melancholische synth: deze track heeft het allemaal. Luister hem hier vanaf 50:00.
 

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door: Roosmarijn Reijmer, Timo Pisart, Tomas Delsing, Erik Zwennes, Willem van Zeeland, Menno Visser, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Ralph-Hermen Huiskamp, Matthijs Kuiper, Sjoerd Huismans, Menno de Meester en René Passet.