3voor12 Checklist (week 2): O.a. Trouw, Panda Bear en Typhoon

Ook in 2015 elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Het afscheid van Trouw zit nog vers in ons geheugen. Wat een fantastische weekender was het met hoogtepunten als Nicolas Jaar, Antal & Hunee en Traxx. Gelukkig blijven de herinneringen aan de club op internet leven in een aantal playlists. Verder in de eerste checklist van 2015 onder meer de heerlijk weirde nieuwe psychplaat van Panda Bear en maar liefst 2,5 uur Typhoon live in Paradiso!

1. (-) Until the Music Stops, de laatste avond van Trouw (afspeellijst)
Wat een marathon was de laatste weekender van Trouw, natuurlijk de enige manier om een club met zo’n reputatie te sluiten. Een weekend met alleen maar laatste platen. De hoogtepunten waren onder meer een set van Nicolas Jaar die spotte met alle wetten van de club, de residents in de Natte Cel en Hunee & Antal in De Verdieping. Maar Traxx was degene die de avond de rauwe push gaf die nodig was, en zijn set is hier terug te horen. Check ook vooral deze pagina met muzikale herinneringen aan de club, of deze Spotify-playlist met laatste platen.
 
2. (-) Panda Bear – Panda Bear meets the Grim Reaper (album)
Panda Bear stond al eerder in de checklist met de single Mr. Noah. Dat indieliedje – psychedelisch, ruimtelijk en heerlijk vaag – was de opmaat naar de vijfde soloplaat van Panda Bear (verder uiteraard bekend van Animal Collective), waarop hij blijkbaar op zoek gaat naar Magere Hein. Dat album volgt weer grotendeels dezelfde opzet (ander catchy hoogtepuntje: Boys Latin) en is vandaag uitgekomen. Helaas een strikte no streaming policy, dus geen luisterpaal. Categorie beetje vreemd, wel heel lekker.

3. (-) Typhoon in Paradiso (video)
Het gebeurt niet vaak dat we op 3voor12 een concertvideo online hebben staan van 2,5 uur lang. Maar als het er dan eens van komt, dan met Typhoon. Een orgie van muziek, plezier en liefde die meteen 2500 euro ophaalde voor Serious Request. Veel kijkplezier (wees er snel bij, hij mag 30 dagen online)! En tag jezelf ook meteen even in die toffe 360° foto.

4. (-) Cho – Misschien Wel He? (single)
Misschien wel he? Cho scoort momenteel een behoorlijke YouTube-hit met zijn nieuwe track en creëerde en passant ook nog een meme met de titel. Zoek op Twitter maar eens op #misschienwelhe. De 21-jarige rapper uit de Bijlmer had er geen grotere bedoeling mee– “Ik vond het een humoristische titel.” Hollandse Nieuwe van de maand (ook Single van de Week volgende week!) Cho was afgelopen week te gast bij 3voor12 Radio en staat volgende week op Noorderslag in een Nederhop-package met SBMG, Bokoesam en Broederliefde. Eens kijken of die laatste act de ongemakkelijke show van vorig jaar gaat wreken.

5. (-) Rae Sremmurd - SremmLife (album)
Rauwe maar toch ook poppy southern (t)rapplaat van Rae Sremmurd, een duo uit Mississippi. Eerder scoorden ze al hits met No Flex Zone (ook op het album), die hard ging nadat hij geremixed werd door Pusha T en Nicki Minaj. Ook No Type werd al eerder uitgebracht. De rest van de plaat blijft daarbij niet achter en dat is maar goed ook: Rae Sremmurd bombardeerde zichzelf al tot leider van een nieuwe generatie rappers die lak heeft aan hokjes en grenzen.

6. (-) Sevdaliza live in 3voor12 Radio (video)
2015 wordt een goed jaar voor de Iraans-Rotterdamse R&B-zangeres Sevdaliza. Dat is althans onze voorspelling: Sevdaliza behoort tot de 12van3voor12 van 2015. Ze stond al op Pitch, ADE en Motel Mozaique en bracht het door Nobody Beats The Drum geproduceerde nummer Backseat Love uit op Warp. Binnenkort verschijnt een EP en volgende week is Sevdaliza te zien op Noorderslag, gaat dat zien! 

7. (-) Oscar & The Wolf – Strange Entity (Falco Benz remix) (track)
Ook Falco Benz hoort bij het dozijn talent van Nederlandse bodem waarvan wij veel verwachten in 2015. Je kent hem van hitje Hat Tricks en het was dus al duidelijk dat je een goeie cocktailhousepartytrack wel aan hem kan overlaten. Hier bewijst hij nog maar eens wat hij kan: Strange Entity was natuurlijk al een erg goed liedje, maar ook in het nieuwe dance-jasje werkt het nummer.

8. (-) Torche - Annihilation Affair (track)
Ah, toch nog wat gitaren. Annihilation Affair is een voorbode naar het album van Torche, dat in februari uitkomt. Wat horen we? Een southern sludgemonster waarop vooral sterk gebast wordt. Probeer je hoofd maar eens stil te houden op die slepende riffs.

9. (-) Jake Isaac – Long Road (track)
Binnen de folk-rock hoek is Jake Isaac een Eurosonic-belofte om in de gaten te houden. Long Road is een krachtige song, warm en met veel soul gezongen. Dit gaan we te horen krijgen op de radio.

10. (-) Sia - Elastic Heart feat. Shia LaBeouf & Maddie Ziegler (video)
Er is al een bescheiden relletje ontstaan rond de nieuwe Sia-video: is het pedofilie wat we in deze dans van Shia LaBeouf en Maddie Ziegler zien? Sia heeft op Twitter haar excuses al aangeboden aan degenen die het een aanstootgevende video vinden. Wij zien eigenlijk alleen een fraaie en kunstzinnige clip. Goed liedje ook.

11. (-) Katzenjammer – Lady Grey (single)
Is Lady Grey de internationale doorbraak van de Noorse band Katzenjammer? De lichtvoetige folkpop van de vier dames bleef zelden zo goed hangen.

12. (2 in week 47) Mark Ronson ft. Kevin Parker – Daffodils (track)
De enige overblijver uit 2014, omdat hij nu dan echt definitief uit is: Daffodils van Mark Ronson met Tame Impala-frontman Kevin Parker. Een soort psychedelische disco-knaller met teksten geschreven door Pullitzerprijs-winnaar Michael Chabon. 2015 zou – na Uptown Funk – zomaar eens het jaar van Mark Ronson kunnen worden. Volgende week verschijnt zijn album.

De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld door Reinier Bruijne, Erik Zwennes, Rene Passet, Ralph-Hermen Huiskamp, Timo Pisart, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Sander Hoogendoorn, Atze de Vrieze, Roosmarijn Reijmer, Ingmar Griffioen, Matthijs Kuiper, Tim van der Steen en Menno Visser.