3voor12 Checklist (week 4): o.a. Cinnaman & Breach, Kraftwerk en Björk

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Eurosonic Noorderslag ligt alweer een week achter ons, maar nog altijd komen er genoeg nieuwe video’s van dat steeds groter wordende showcasefestival online. In de checklist van deze week behoren ESNS-shows zZz en The Miseries tot de top en even later komen we ook Mr. Polska tegen. Maar de top drie van deze week bestaat uit een heerlijk warme elektronicatrack van Cinnaman & Breach, de concertreeks van Kraftwerk in Paradiso en het prachtige nieuwe album van Björk.

1. Cinnaman & Breach – Liberty (track)
Dé track van de week is afkomstig van Cinnaman & Breach, die na hun geprezen Boiler Room-set opnieuw samenwerken. Ze hebben een nieuwe EP getiteld Liberty / Avocado. Dat zijn meteen ook de titels van de enige twee tracks die erop staan, maar die zijn allebei aan de lange kant. Vooral Liberty maakt indruk door dissonante toetsen, zware bassen, een onverwachte kentering halverwege en een extatisch slot. De twee ontmoetten elkaar jaren geleden overigens voor het eerst in Trouw, en dat hoor je wel af aan deze warme track. 

2. Kraftwerk – Der Katalog (concertreeks)
Gerard Walhof, hoofd radio van de VPRO, doet voor 3voor12 verslag van alle acht concerten die de Duitse elektronicapioniers Kraftwerk geven in Paradiso. Zijn pols met verschillend gekleurde bandjes is onderhand een bezienswaardigheid geworden. Vanavond is alweer de laatste, waarbij de plaat Tour de France centraal staat. Hoe was het bij de andere shows? The Mix was na zes avonden niet echt verrassend meer, Techno Pop was (hoewel het de minst populaire avond was) erg goed, Computer World was helaas wat vlak, bij The Man-Machine viel alles op zijn plek, bij de Trans-Europe Express was er een ontroerende uitvoering van Hall Of Mirror, Radio-Activity was wéér geweldig en Autobahn einfach “Spitzenklasse, total toll und supercool”.
 
3. Björk – Vulnicura (album)
Niet alleen stond de afgelopen editie van Eurosonic in het teken van IJsland, ook de bekendste popmuzikant van het eiland heeft een nieuwe plaat uit. Nadat Vulnicura lekte, besloot Björk om de plaat vervroegd uit te brengen. Wat vinden we, op basis van het eerste gehoor? Een indrukwekkende, sombere break-upplaat, met boeiende producties van Arca en interessante samenwerkingen met onder meer Antony van The Johnsons. Goed dat de IJslandse de inhoud weer eens eenduidig boven de vorm stelt, iets wat op haar laatste platen niet altijd het geval was. In die zin grijpt Björk eerder terug op haar werk uit de jaren negentig.
 
4. zZz live op Noorderslag (video)
De beruchte sleazemeesters van zZz zijn na zes jaar terug van weggeweest en alleen daarom al de gedroomde afsluiter van het 3voor12-podium op Noorderslag. In het voorjaar komen ze met een nieuwe plaat en dat is goed nieuws. Uit de recensie van de Noorderslag-show: “Wilde meisjes en zoete seks, dat is waar zZz altijd om gedraaid heeft, en waar het nog steeds om draait. Trashy gorgelrock in moordend tempo. Ze mogen dan een paar jaar ouder geworden zijn, maar zZz heeft geen gas terug genomen. Integendeel.”
 
5. The Miseries live op Noorderslag (video)
De garagerockband van Tim Knol verliet Groningen ook niet onverrichter zake: niet alleen sloopten The Miseries de backstage, ook lieten ze zien wat een uitstekende felle liedjes ze hebben. 12 liedjes joegen ze erdoorheen in 28 minuten. Die kenden we nog niet allemaal, zoveel bracht de band immers nog niet uit. Kijk de show nu terug op 3voor12. Behoefte aan meer scherpe garagerock? Ook de show van The Black Cult is terug te zien.
 
De nieuwe plaat van Sleater-Kinney (hun eerste in tien jaar!) verdeelt de 3voor12-redactie enigszins: is dit nu gedateerde okselhaarrock of gewoon een uitstekende nieuwe plaat van het vrouwelijke Sub Pop-punktrio uit het Noordwesten van de VS? Gezien de uitstekende recensies die No Cities to Love ten deel vallen, ligt het laatste meer voor de hand. En met de steun van de helft van het checklistteam kom je dan gewoon op een keurige zesde plaats.
 
De overgebleven leden van Women uit Canada zijn een nieuwe band gestart: Viet Cong. De debuutplaat is nu uit en staat vol grillige industrial, kraut- en noiserock. Viet Cong was afgelopen week 3voor12 Album van de Week. Minstens even goed als Women, vooral omdat de Canadezen het liedje nog steeds centraal stellen. Lees ook een interview met de band.
 
Uitstekend indieplaatje van deze collegeband uit Leeds, met als vaste kern Ryan Needham en Liza Violet. Zij worden aangevuld door een wisselende cast, maar dat zijn niet de minsten: leden van onder meer Pulled Apart By Horses, Sky Larkin en Hookworms speelden mee. Soms heeft Ratworld een heerlijk vage My Bloody Valentine-vibe (Blue Eyes), andere liedjes zijn weer veel meer rechttoe-rechtaan maar niet minder catchy. Luister bijvoorbeeld eens naar single Tastes Like Medicin.
 
9. (-) Mr. Polska live op Noorderslag + nieuwe single Ravotten (show/track)
Dat was even een heerlijk potje snollen met onze favoriete Pool op Noorderslag, en dat zelfs zonder de beer van vier bij vier meter die niet op het podium paste. Hij stond daar niet voor niets: in 2015 komt een nieuw album en inmiddels heeft Polska daar al behoorlijk wat van weggegeven. In De Libi liet hij opeens een UK Garage-sound horen. De daaropvolgende single Survivaltocht was dan wel weer heel plat en op Noorderslag bracht hij Frans Duijts mee voor een emo-momentje. Bij Polska weet je het nooit. Die nieuwe single Ravotten is in elk geval weer helemaal top: heerlijke drop en opnieuw een door garage en deephouse beïnvloede beat.
 
Disappears is sinds het vertrek van drummer Steve Shelley (ex-Sonic Youth) een stukje minder allesverzengend hard gaan noiserocken, maar blijft in steady tempo goede platen afleveren. Irreal is alweer de vijfde van de band uit Chicago. Goed gekozen titel, gezien de vervreemdende sfeer van de post-punk/art-rock op de plaat. Met soms zelfs een vleugje dub, zoals in Halcyon Days. De karakteristieke monotone zang van Brian Case verandert gelukkig nooit. 
 
Alweer de zevende plaat van de indiefolkband uit Portland. Ze brengen weinig verrassends, maar wel (voor het grootste deel) weer een oerdegelijke kwaliteitsplaat. Met zijn nasale stem zingt frontman Colin Beloy bovendien weer de intelligente en humoristische teksten waar we hem van kennen. Helaas zijn lang niet alle liedjes op de plaat zo sterk als bijvoorbeeld Cavalry Captain en single Make You Better.
 
12. Spidergawd op Eurosonic (concert)
Op de valreep nog een uitstekende Eurosonic show: Spidergawd is een Motorpsycho-afsplitsing die het seventies hardrockgevoel inclusief progressieve solo’s, blues en zompige stoner even terugbracht. En dat was op Eurosonic 2015 (gedomineerd door elektronica) zeker geen onwelkome afwisseling. Later dit jaar volgt een tweede album en de Noren staan op Roadburn.
 
Deze Checklist is met natte vinger samengesteld met inbreng van: Ralph-Hermen Huiskamp, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Norbert Pek, Atze de Vrieze, Erik Zwennes, Sander Kerkhof, Tim van der Steen, Christiaan Walraven, Matthijs Kuiper, Menno Visser en Sjoerd Huismans.