A$AP Rocky zet Best Kept Secret op zijn kop

Maar de rapper doet zichzelf wel tekort

Tekst: Atze de Vrieze, foto's: Ben Houdijk ,

Er was nogal wat gedoe rond A$AP Rocky op Best Kept Secret vandaag, al heeft de bezoeker daar weinig van gemerkt. Wat blijkt: de rapper is zijn backline kwijt, die staat nog in België. Daarbij hoorde onder andere een compleet eigen podiumverhoging, en visuals. Na flink improviseren is hij er dan toch, de heetste rapper van New York.

HET CONCERT:

A$AP Rocky, Best Kept Secret Stage Two, zaterdag 20 juni 2015

--

DE ACT:

Rocky is de leider van een crew die zich A$AP Mob noemt. Vorige week nog was zijn AT.LONG.LAST.A$AP album van de week bij 3voor12. Hoewel het een plaat is waar duidelijk veel van afhangt, is het zeker geen Macklemore-achtige cross-over hiphop met pop. AT.LONG.LAST.A$AP is bij vlagen ronduit duister en druggy. Al ligt de focus vandaag duidelijk op de bangers, die natuurlijk ook prima van mixtapes kunnen komen. 

HET NUMMER:

A$AP begint zijn set met een paar uptempo tunes, die er keihard in gaan. De rapper wordt bijgestaan door drie back-ups en een dj, en die zorgen dat de volle tent er meteen vol in vliegt. De sfeer vooraan is aangenaam grimmig: een beetje duwen en wild springen, maar wel met manieren. Die moeten halverwege de set toch opzij, als A$AP zijn collab met Skrillex inzet: 'Wild for the night, fuck being polite!' Dit wil het Best Kept Secret publiek van hem: de bangers. 
 

HET MOMENT:

Tijdens oude hit Peso komt een jongen over de handen naar voren. Hij wordt vriendelijk van de meute af geplukt, maar wordt wel dringend verzocht rechtsaf te slaan. De jongen heeft andere plannen, hij wil A$AP graag nog even high fiven, maar de security is onverbiddelijk, en dat terwijl A$AP zijn hand al uitstak. Hij legt er zelfs even de track voor stil. “Bring that guy back!” Sympathiek momentje, dat waarschijnlijk 99% van de mensen in de zaal ontgaan is. Eeuwig zonde dat Peso meteen de laatste track is, terwijl hij net weer op stoom was na twee langzame nummers. A$AP begon een kwartier te laat, en hij moet vier tracks van zijn setlist schrappen, waaronder de gedroomde afsluiter: Fucking Problems.

OOK OPMERKELIJK:

Eigenlijk is A$AP Rocky niet per se bekend als een hype rapper met alleen maar ‘turn up’ springmuziek. Hij is ook erg goed in het maken van freaky, drugged out tracks. Ballads mag je het niet noemen, wel downtempo. Maar veel van die tracks vallen vandaag dood. Vooral die track aan het begin, met gitarist/zanger Joe Fox. Ook nieuwe track L$D (voor de meisjes) ligt moeilijk vandaag. De merkwaardige ode aan Onze Lieve Heer Holy Ghost werkt iets beter. “Holy Ghost, you’re all I need.”

HET PUBLIEK:

Zou het goed opgevoede Best Kept Secret-publiek vallen voor zo’n rauwe rapper als A$AP Rocky? Dit is bepaald geen cultureel verantwoorde Typhoon met full band en maatschappelijk bruggen-bouwen. Nee, dit is een rapper met harde beats, die over zijn eigen vocalen heen rapt: “Hoes, I got hoes!” Nou, reken maar dat ze het hier begrijpen. In elk geval vooraan, waar een stevige hospit ontstaat, en waar de mensen duidelijk weten wie ze voor zich hebben. Achterin verlaten dertig plus shoegaze-liefhebbers hoofdschuddend de tent, sommigen met de vingers in de oren vanwege de ziedend harde bas.

HET OORDEEL:

Toch jammer van het abrupte einde, want ondanks die dipjes was A$AP Rocky goed op weg zijn faam als een van de belangrijkste nieuwe Amerikaanse rappers waar te maken. Nu mist hij zijn kans op de definitieve, beslissende uppercut. Maar hé, laat Best Kept Secret dit soort acts vooral blijven boeken.
 

DE FOTO: