ADE15: Liveblog Zondag

De redactie doet non-stop verslag

Redactie 3VOOR12: Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Robbie van Zoggel, Jelmer de Haas, Atze de Vrieze, Bas van Duren, Jouko Peters, Jochem Boom, Cecile van Wijnsberge, Timo Pisart, Christiaan Walraven, Willem van Zeeland, Pim Brasser ,

Het einde is weer in zicht: de laatste dag Amsterdam Dance Event 2015. De verslaggevers van 3voor12 schuimen nog eenmaal de dansvloeren en de conferentiezalen af en houden je van uur tot uur op de hoogte van wat er gebeurt. Langs De Lijn, maar dan op gympies. Een rondje langs de hoofdstedelijke dansgelegenheden.

6.35: #NAILEDIT

Vijf dagen #ADE15 zitten erop, 115 uur festival gevangen in vijf blogs en in een dikke Spotify-playlist met vele uren muziek aan de beste platen die wij op de dansvloeren signaleerden. Morgen meer verslagen en hoogtepunten. Voor nu: #NAILEDIT!

6.26: Young Marco draait Radion leeg -> aftaaien naar huis, maar nee: auto-rave

Geloof het of niet, maar terwijl Young Marco de zaal leegdraaide in Radion, is de bovenzaal nog afgeladen vol voor Ge-ology, die een uur langer heeft gedraaid dan aangekondigd. En nu nemen twee nondescripte dj's over. Na twee platen merk je al dat de creativiteit ver te zoeken is. Tijd om huiswaarts te gaan. En dan buiten ook nog een auto te ontdekken waar drie gasten hun privé-rave bouwen. FEEST. (Timo Pisart)

5.23: Kettingrokende Young Marco van acid naar funk en exotica

Wat later dan gepland, maar Young Marco is gesignaleerd in Radion. Kettingrokend als altijd draait hij van Four Tets Percussions naar acid naar obscure funk naar exotica. En net het nummer dat bovenaan de top 2000 zou moeten staan: Aint Nobody van Chaka Khan. Het is heerlijk, maar hij draait wel de tent leeg. (Timo Pisart)
 

4.54: Steffi en Martyn back2back in Closure

Steffi en Martyn doen ergens achterin de met rook gevulde Closure een back2back set tot de zon opkomt, maar niets is zo lekker als de diep inzakkende leren banken, waar je met je benen omhoog in kan wegdrijven. (Jochem Boom)

Wow. Derrick May. #ADE15 #amsterdam #derrickmay #wrap

Een video die is geplaatst door ThomasB (@tbierens) op

3.33: Young Marco zoek, Moodymann gooit wodka en diepte op Radion

Nog geen spoor te bekennen van Young Marco, die al een halfuur geleden had moeten beginnen en ongetwijfeld een viertal slopende dagen heeft gehad. Moodymann lijkt er niet om te malen, hij loopt even door de zaal om wat wodka uit te delen en duikt er vervolgens nog wat dieper in. (Timo Pisart)

3.30: Awakenings gaat hard, net zo hard als het verslag van gisteren

Joris Voorn & (Rejected) friends als Green Velvet in de Gashouder:

2.40: Solomun valt nu helemaal goed bij Moodymann

Grappig, op Lentekabinet was die Solomun-track een van de redenen waarom het bij Moodymann echt niet gebeurde, vandaag valt hij helemaal goed in Radion. (Ralph-Hermen Huiskamp)

2.35: Douze points voor monsieur Bonaparte

De Awakenings modepolitie zegt: douze points voor monsieur Bonaparte! Geënsceneerd, want in de tropische hal blijft alleen zijn hoedje op. (Robbie van Zoggel)

#MoodyMann is bringing it!! #dopeness #ade

Een foto die is geplaatst door Mike Richters (@mikeriskdj) op

#AmsterdamDanceEvent #ade15 is finished. Hell of a ride and great way to end at the @rejectedmusic label night!!

Een foto die is geplaatst door Joris Voorn (@jorisvoorn) op

2.01: Mike Servito serveert inmiddels Chicago alsof zijn leven ervan afhangt

Er is een gezegde dat rept van het beste voor het laatste bewaren en bij Les Enfants Terribles lijken ze dat begrepen te hebben. Deniro (TAPE) was al vroeg op de avond een hoogtepuntje en deed denken aan Steve Rachmad. Mike Servito serveert inmiddels Chicago alsof zijn leven ervan afhangt. Het wordt drukker en drukker aan de Rozengracht, dit feestje wordt zonder enige twijfel een waardig afscheid van het Amsterdam Dance Event van dit jaar. Steffi en Martyn komen nog, net als JP Enfant, die toch tijdig hersteld is van zijn smakker met de fiets. (Jouko Peters)

02.00: Speedy J gaat harder, hardst

Speedy J probeert de hardste set van de nacht neer te zetten @Awakenings. Hij is aardig op weg, maar die bassen zijn zo hard dat ik de kicks nauwelijks meer hoor. Toch wel iets te extreem op mijn vierde nacht doorhalen. (Pim Brasser)

1.55: Mano Le Tough legt Rej van Âme op: stroboscopen aan en gaan

Terwijl Job en Jennifer de zaal bij iedere plaat weten te verrassen en meer los krijgen, kiest Mano Le Tough voor de tegenovergestelde tactiek in De Marktkantine. Hij voert het publiek mee met platen die zo naadloos op elkaar aansluiten dat ze zo bedoeld lijken. Na ongeveer anderhalf uur van zijn set komt hij met een herkenningspunt: Rej van Âme, die hier een paar dagen geleden zelf nog stonden op de Innervisions avond. Stroboscopen aan en gaan. (Christiaan Walraven)

1.32: Bronstige, sensuele Moodymann dropt versnelde funk met een housekick @Radion

Daar is ie hoor, de bronstige, sensuele Moodymann. Hij wordt geflankeerd en geassisteerd door niet een maar zelfs twee bloedmooie dames. Zelf draagt hij als altijd dat karakteristieke visnetje over z'n hoofd, en hij begint z'n set met versnelde funk met een housekick eronder. (Timo Pisart)

1.30: Glijden in de kelder van OT301 op gouwe ouwe hiphop

Terwijl Nobu boven in OT301 de allerlaatste plaat instart glijdt de dj van het radiostation van de vrijplaats in de kelder met twee vrienden en ondergetekende heerlijk op gouwe ouwe hiphop. Alsof ADE nooit eindigt. Of begon. (Robbie van Zoggel)

Ondertussen op de wc in Radion #ade15 #amsterdamdanceevent

Een foto die is geplaatst door timo pisart (@timopisart) op

1.12: Job Jobse & Jennifer Cardini dansen zelf het hardst

Stipt om half 1 beginnen zowel Mano Le Tough in de grote zaal als Job Jobse & Jennifer Cardini in de kleine zaal. In de deuropening gaan staan om beiden te horen is ook niet alles. Mijn FOMO is volledig van slag. Sorry Mano, de 2Js winnen. Voor nu in ieder geval. (Christiaan Walraven)

0.48: Terug naar de ADE zaterdag met Turkse discobaas en Life & Death @Muziekgebouw

Zaterdag was een topdag, lees nu hieronder de laatste verslagen terug: 
 

0.30: Ook bij Nobu regent het zweet @OT301

Nobu heeft nog een halfuurtje te gaan, maar ondertussen begint het bij hem ook zweet te regenen. Wie heeft er vanavond paraplu-dienst? (Ralph-Hermen Huiskamp)
 

0.17: Shufflen op funky house van Wendel Sield

Het bovenzaaltje van Radion staat inmiddels driekwart vol, en al goed te shufflen op de vrolijke, wat generieke funky house van Wendel Sield. In de veel grotere hoofdzaal is het nog erg rustig. (Timo Pisart)

0.05: Verkeerde Dimitri ontvangt DJ Mag felicitaties #nietdespeld

De Groningse IT-specialist Dimitri Reining zag zijn telefoon en twitter-tijdlijn ontploffen met felicitaties voor het winnen van de DJ Mag. (NOS.nl)

0.01: Technotandjes erbij met Alex Smoke @De Marktkantine

Alex Smoke gooit er een technotandje bij, maar het lijkt niet voor iedereen hier weggelegd. Dan sluit de liveset van Nederlander Love Over Entropy op het SoHaSo podium beter aan. Het is dan ook al snel druk in de kleine zaal, die letterlijk één deur is verwijderd van de grote. Hoe De Marktkantine het voor elkaar krijgt dat je zelfs als de deur open gaat werkelijk niets uit de andere zaal hoort is wonderlijk. Je ziet ze dansen, je hoort ze niet. (Christiaan Walraven)
 

00.00: Happen naar adem met Len Faki @Awakenings

Len Faki doet er nog een schepje bovenop in de inmiddels bloedhete Gashouder. Mag de airco misschien aan? De benauwend harde kicks van Faki helpen ook niet echt. Survival of the fittest! Ik keek net een paar mensen diep in de ogen en ik heb het idee dat ze valsspelen. (Pim Brasser)

23.35: Intussen gaat onze verslaggever 'all Mental Theo' op hét under 18 festival @HMH

23.32: "Glowsticks naar áchteren, niet naar voren!" @ We Are The Future

"Jongens, jongens!! Die glowsticks moeten naar áchteren, niet naar voren!", roept de MC die genoeg heeft van al die staven naar zijn hoofd, maar duidelijk geen kenner is van 'reverse psychology'. (Bas van Duren)

23.30: Glowsticks ahoy op We Are The Future @HMH (Jelmer de Haas)

23.21: Hier in De Marktkantine is het wel heel erg aan

Baikal heeft het feest in De Marktkantine doen ontvlammen in de afgelopen twee uur. Mensen zijn hier duidelijk niet gekomen om met een pil in de mik een avondje te rammen en ook niet om met hun vrienden te staan borrelen. Ze willen echt dansen. De sfeervolle swingende techno van het Maeve label is daar ook bij uitstek geschikt voor. Ogen dicht en je armen en benen laten golven alsof er nooit botten in hebben gezeten. Nu de beurt aan Alex Smoke, die een liveset komt geven. (Christiaan Walraven)

23.13: Radion is na twee uur nog niet aan, straks Moodymann!

Het feestje in Radion, op een flink half uur fietsen van Centraal, is nog helemaaaaaal niet aan en dat terwijl de deuren om 21.00 uur openden. Er wordt saxofoonhouse gedraaid voor een volstrekt lege dansvloer. Om 1 uur moet het losgaan. Dan begint Detroit-held Moodymann. Hopen dat 't dan drukker is. (Timo Pisart)

💥💥💥 #Tresor Berlin at #Radion #ADE

Een foto die door clairobscurr is geplaatst op

22.28: Na noisy underground techno gaat Nobu hysterisch

Hallo Syrië, na een half uur noisy underground techno gooit Nobu het ineens open met een hysterische track. Hij danst erbij, schokkerig soepel. Eeeeen terug naar de techno. Nog één blik op de discobal. Ik lever mijn passe-partout voor de stad Amsterdam weer in. Eigenlijk is het toch veel leuker dan festivals he, die donkere clubs. (Atze de Vrieze)

22.23: Mooiboi Johnny 500 draait grootste billenshakers

Naast je run-of-the-mill EDM in de hoofdzaal, kunnen de pubers met een liefde voor urban terecht in de kleine zaal. Daar staat mooiboi Johnny 500 (persfoto met honkbalknuppel, u weet wel) de grootste billenshakers te draaien. Twee bevallige jongedames mogen op de dj-tafel hun moves laten zien. De 12-jarige jochies verderop weten niet wat ze meemaken. (Bas van Duren)

22.20: Zondag met Lubach lanceert een gerse Martin Garrixizer

Zondag met Lubach lanceert een Martin Garrixizer, waarmee je je naam een passend EDM-sausje kunt geven. Even proberen. It works!

22.12: Sushi in OT301 bij onverstoorbare DJ Nobu

Sushi en de dub van Mark Ernestus in OT301 bleken het ideale punt om de dag weer op te pakken. Het Rush Hour feest hier trekt traditioneel alleen maar echte music heads. Inmiddels is Dj Nobu begonnen. Hij staat weliswaar nagenoeg in het donker, maar alles aan hem straalt uit dat ie een Japanse master is, klein en onverstoorbaar. (Atze de Vrieze)

22.10: Voor CO2-kanonnen is het nooit te vroeg

De bassen van Nina Kraviz vliegen dwars door de muren van de Gashouder, over het Westerpark. Het is hier al om 18 uur begonnen, dus de tijd van co2-kanonnen en vlammenwerpers is daar. Gelukkig laat Rødhåd ons dertig seconden op adem komen, voor hij verder gaat waar Nina gebleven is. Zondag, you got nothing on us! Al zitten er wel al opvallend veel mensen op de tribune. (Pim Brasser)

21.50: Waar is Martin Garrix?

Hij is vanavond te gast bij Zondag Met Lubach, nu op NPO3.

21.27: Ondertussen in de Marktkantine

Al sinds vanmiddag 4 uur wordt er weer gedanst in De Marktkantine, maar bij binnenkomst om 9 uur voelt het niet alsof het hoogtepunt al is geweest. Het voelt eerder alsof het nu pas echt gaat beginnen. De kleine zaal is net pas geopend door Nuno Dos Santos en Tsepo en de grote zaal lijkt bijna klaar om los te gaan. Die zaal is vanavond het terrein van het Berlijnse label Maeve, dat wordt gerund door Mano Le Tough, Baikal en The Drifter. Die laatste heeft het alvast goed opgewarmd, nu is het aan Baikal om het volgende niveau te pakken. (Christiaan Walraven)

21.23 3voor12-fotograaf Jelmer de Haas heeft de tijd van zijn leven bij We Are The Future

21.00: Zelfs strenge controles bij OT301

De controles bij de ingang zijn deze ADE overal bijzonder streng. Zelfs bij vrijplaats OT301 staat de vaste doorman met zichtbare tegenzin door portemonnees te graven en te fouilleren. Als mijn oude krakersvrienden me maar niet zo zien, lijkt hij te denken. (Sjoerd Huismans)

20.50: Publiek bij We Are The Future

Myrthe en Sabine (17) hebben hun hoogtepunt al te pakken: een meet & greet met dj Julian Jordan. Met een feestnaam als We Are The Future is de vraag: luisteren jullie over tien jaar nog naar? Myrthe denkt van wel, "maar dan wel met nostalgie." (Bas van Duren)

20.00 We Are The Future in de HMH

Van leeftijdsdiscriminatie geen sprake bij WATF. Of je nu 12 of 17 bent, security controleert of je niets bij je hebt. Van een full body check is geen sprake, maar accessoires als petjes worden grondig gecontroleerd. (Bas van Duren)

19.51: Loungen bij JinSo

Het is goed druk bij loungebar JinSo tegenover de HMH. Gokje: kindlief gaat tegenover uit zijn plaat bij We Are The Future, terwijl papa en mama wat quality time spenderen. Immers: het feest duurt nog maar vijf uur, of in het Japans: zes sake. (Bas van Duren)

16.15: Mooie foto's in het Volkshotel

 Het ultieme ADE-zondaggevoel vind je op de valreep in het Volkshotel, waar fotografen Nick Helderman en Isolde Woudsta een fraaie expo hebben samengesteld met portretten van elektronica-artiesten als Caribou en Palmbomen (foto). Heel tof is in hetzelfde gebouw is ook Nachtgalerie Rechts Vooraan (zie https://www.facebook.com/events/1616515358617805/) die mensen oproepen hun wazige foto's, video's én whatsappgesprekken van afgelopen nacht in de sturen, waarna vormgevers ermee aan de haal gaan. Het plan is om dit op meer festivals te gaan doen. (Sjoerd Huismans)

16.07: Ode aan Amsterdamse graffiti

In het Amsterdam Museum is een omvangrijk overzicht te zien van grafitti uit Amsterdam en New York. Veel Nederlandse graffiti-kunstenaars liepen in de jaren tachtig de deur plat van Paradiso, zo laat bovenstaande collage mooi zien. (Robbie van Zoggel)

Nog even lekker afteren bij deze openluchtrave. #ADE15 #amsterdammarathon @3voor12 #hardgaan

Een video die is geplaatst door Jelmer de Haas (@jelmerdehaas) op

15.00: Hoe verbind je ADE met de bijbel?

 Als onderdeel van de expo Zeven Zonden kun je in het Bijbels Museum om 16:00 neerploffen voor LUST, een audiovisuele show van Matteo (filmcomponist), Rikko (pastoor en performer) en Rik aka the ArtBishop (visuals). Verwacht soundbites van pastors uit de jaren vijftig en vj-ing op een ontbloot stel en de eeuwenoude schilderijen in de zaal. (Robbie van Zoggel)

14.45: Opnames voor de oren

13.34: Marathon vs. Dans Vijfdaagse

Terwijl er nog in verschillende clubs geafterd kan worden hebben de iconische zwart-gele vlaggen vanochtend plaats gemaakt voor die van de Marathon van Amsterdam. (Robbie van Zoggel) 

Nog uurtje after....dan #ADE voorbij Volgende gasten zo voor de deur. Morgen Duitse TV 😳

Een foto die is geplaatst door Faralda NDSM Crane Hotel (@faraldacranehotel) op

10.20: ADE 2015 in een afspeellijst

Wat hoorde je afgelopen dagen voorbij komen in de clubs en fabriekshallen? Lekker wakker worden met deze afspeellijst van 3voor12. Wordt aangevuld!

7.31: Gebundelde technokracht

Met de prachtig diepe afsluitende set van Tale Of Us laat Life & Death zich zien als hét technoplatform om de komende tijd in de gaten te houden. De afzonderlijke krachten kenden we al, nu worden ze gebundeld. (Atze de Vrieze) 

7.25: Levensvragen, levensvragen

Waarom zijn er toch massagetafels bij Awakenings? Hoe kan je hier ooit ontspannen? (Menno de Meester)