Vlaanderen rouwt om dood Luc de Vos

Zanger Gorki plotseling overleden door acuut orgaanfalen

Atze de Vrieze ,

Tragisch nieuws uit Gent vanavond. Zanger Luc de Vos (52) is aan het eind van de middag dood aangetroffen in een flat in Gent, op honderd meter van zijn huis. Volgens zijn management was de ruimte zijn werkplaats. Naar de doodsoorzaak wordt gegist. Het parket heeft even na negen uur aangegeven geen sporen van geweld aangetroffen te hebben. Luc de Vos was een zeer bekende Belg, die in Nederland met zijn band Gorki ook een redelijke bekendheid genoot.

De website van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad staat vol reacties op het plotselinge overlijden van De Vos. Zo zegt Pukkelpop organisator Chokri Mahassine: “Hij speelde op mijn trouwfeest, vijftien jaar geleden. Ik denk dat niemand dit had verwacht. Shit, verschrikkelijk gewoon. Hij was een fantastische muzikant. Iedereen kende zijn liedjes en zong ze mee. Jong en oud. Denk maar aan Mia. Maar hij was veel meer dan een muzikant. Luc was een fantastische kerel. Zo puur. Hij was zoals je hem zag op tv. Een zwaar gemis voor de muziek.” Ook collega-muzikanen als Jackie ‘Zaki’ Dewaele, Johan Verminnen en Frederik Sioen eren hun overleden collega.
 
De Standaard staat ook uitgebreid stil bij De Vos. De krant noemt het debuut van Gorky (later met een i) bij de Humo Rock Rally in 1989 ‘een schreeuw die Vlaanderen wakker maakte’. “ Rocken in het Nederlands, het kon dus wel. ‘Zo lang je maar niet tracht te zingen als de vogeltjes maar brult gelijk een echte vent’, zei Luc De Vos, toen hij brons haalde op de Rock Rally-finale dat jaar.” Naast zijn liedjes schreef De Vos ook romans en was hij een graag gezien gast op tv. Onlangs deed hij bijvoorbeeld mee aan het programma De Slimste Mens.
 
Zondagavond brengt Het Nieuwsblad iets meer details over de dood van De Vos naar buiten. Volgens de Vlaamse krant is Luc de Vos een natuurlijke dood gestorven: er was geen sprake van een misdrijf en zelfmoord is uitgesloten. Als doodoorzaak werd orgaanfalen opgegeven, uit respect voor de familie zonder verdere verduidelijking.