Tien tips voor Le Guess Who May Day

Met o.a. The War on Drugs, The Range en The Future Islands

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Le Guess Who May Day kun je nauwelijks nog het kleine broertje van de reguliere editie van het festival noemen. Bijna veertig acts staan zaterdag 24 mei in Utrecht, met daaronder veel bands die op SXSW en andere buitenlandse festivals al een flinke buzz veroorzaakten. Om het je iets makkelijker te maken hebben we onze tien favoriete acts op een rij gezet. Sommigen staan overigens tegelijk geprogrammeerd, dus zelfs als je het lijstje exact overneemt zul je nog moeten puzzelen.

The War On Drugs
Een goed ontvangen laatste plaat, Megahit op 3FM en deze week zelfs ingevlogen voor DWDD. Na drie albums valt opeens alles op zijn plek, het zal dus volle bak worden aan de Oude Gracht. Voor wie de hele hype gemist heeft: The War On Drugs maakt muziek die past bij lange rechte wegen, en wordt nogal eens vergeleken met Bruce Springsteen en The Waterboys. Maar veel meer dan die bands wordt er geëxperimenteerd met songstructuren, ritmes en lagen. Soms laid-back, soms juist gejaagd, dan weer met uitstapjes naar shoegaze en krautrock, maar altijd met een Amerikaanse feel. Voor een volledigere introductie: The War On Drugs voor Beginners.

21:15 Tivoli Oude Gracht

Neutral Milk Hotel
Veel indieliefhebbers sprongen waarschijnlijk een gat in de lucht toen Neutral Milk Hotel als eerste naam naar buiten kwam voor Le Guess Who. Minstens zo veel zullen geen idee hebben waarom er zo veel aandacht voor die boeking was. Niet gek, want de band bracht maar twee albums uit, de laatste in 1998. Maar dat laatste album, In the Aeroplane over the Sea, is wel een van de meest geprezen albums van de jaren negentig. Op het album, dat het dagboek als Anne Frank als voornaamste inspiratiebron heeft, weet Jeff Magnum punk, klassiek en pop op zo’n manier te bundelen dat alle voornaamste eigenschappen van die genres elkaar versterken. Het directe en de rauwheid van punk, de meezingbaarheid van pop en blazersarrangementen die zo uit de Amerikaanse traditie lijken te komen.

23:15 Tivoli Oudegracht

Together PANGEA
Wat doen jongens als ze zich vervelen? Juist, herrie maken en soms zichzelf volproppen met verdovende middelen om die verveling maar te vergeten. Vaak levert dat een hoop ellende op, maar soms blijken ze muzikaal en gaan ze die verveling te lijf door een bandje te vormen. Together PANGEA lijkt te bestaan uit zo’n stel gasten en weet die verveling precies te vangen in hun garagerock. Ze zijn dikke vrienden met het überhippe Burger Records, wat bijna een kwaliteitsgarantie betekent voor garagerock.

22:30 Tivoli De Helling

Future Islands
Het dansje dat de zanger van Future Islands een paar weken terug bij Letterman ging viral. De Guardian wijdde er zelfs een opiniestuk aan. Maar ook zonder het dansje maakte het optreden indruk. Catchy, vervreemdend, maar mateloos intrigerend. Tussen de catchy synthpop werden er ook wat grunts in gegooid en de zanger sloeg zich zelf zo hard op zijn borst dat je het telkens een doffe klap hoorde. Gek, maar het werkt. Met vier albums hebben ze intussen genoeg materiaal om een goede set te kunnen vullen, wat ze recent ook lieten zien op Coachella.

21:00 Tivoli De Helling

Sean Nicholas Savage
Een vreemde vogel, die de afgelopen vijf jaar ook nog eens elf albums heeft afgeleverd. Op Motel Mozaique maakte hij indruk met zijn croonende zang, begeleid door een keyboard, inclusief demoritmes. 3voor12 –redacteur Atze de Vrieze omschreef hem na dat optreden als volgt: “Je kunt Sean Nicholas Savage het beste zien als een soort kruising van Mac Demarco en John Maus; excentrieke, charismatische zangers met een soort meta-blik op wat een pop-performance eigenlijk is. Met een knipoog, en toch volstrekt serieus.”

21:30, EKKO

Laraaji & Sun Araw
Laraaji’s carrière begon in een park in New York. Hoewel hij toen, rond 1970, zich helemaal verdiept had in Oosterse filosofie was hij eigenlijk geschoold muzikant en zat hij nogal eens in de buitenlucht te spelen. In zijn muziek probeerde hij die twee te combineren. Door stom toeval zag Brian Eno hem in dat park spelen. Goede plek, goede moment, want Brian Eno zat net in zijn serie ambient-albums, en oosterse invloeden waren een mooie aanvulling. Op Le Guess Who staat Laraanji twee uur lang op het podium met gitarist Sun Araw.

22:30 RASA

Big Ups
Om half 3 mag Big Ups ACU drie kwartier wakker beuken. Waarschijnlijk is het publiek tegen die tijd al goed in de olie, wat de sfeer waarschijnlijk alleen maar beter maakt. Als je bang bent dat je witte sneakers vies worden kun je het beter overslaan, want met post-hardcore als deze kan het nog wel eens een bende worden.

03:00 ACU

The Range
Nicolas Jaar hielp The Range bij het produceren van zijn eerste EP’s, maar muzikaal zit de jonge Amerikaan in een andere hoek. Hij verknipt hiphop en r&b-tracks op zo’n manier dat je soms niet weet of het een sample van een bestaande track is, of een opname van een random monoloog. Aanstelijke instrumentale hiphop, die bij vlagen zelfs doet denken aan het werk Steve Reich.

03:00 Tivoli Vredenburg, Pandora

Black Lips
De Black Lips begonnen ooit als herriebandje waarbij live nogal eens wat gebeurde. Zo gingen ze eens op de vuist met hun eigen beveiliging. Op SXSW lieten ze zien ook zonder dat soort acties een boeiend op kunnen geven. Muzikaal is het niet alleen maar rammen, maar durven ze ook gas terug te nemen en zelfs de garage psych kant op te gaan. Ze lijken eindelijk volwassen.

23:45 Tivoli De Helling

Pharmakon
Mocht al het bovenstaande je nog iets te vrolijk en zonnig klinken, dan kun je je portie duisterheid bij Pharmakon krijgen. Met behulp van flink wat elektronica stort Margaret Chardiet, zoals ze eigenlijk heet, een flinke bak herrie de zaal in, waarmee ze alle frustraties die ze in zich heeft lijkt te ontketenen. Niet per se leuk en gezellig, maar ongetwijfeld indrukwekkend.

00:00 EKKO