Kytopia verhuist zeer waarschijnlijk naar Tivoli Oudegracht

Kyteman sluit Tivoli, maar wil de sleutel graag houden

Atze de Vrieze ,

Als iemand de sleutel van Tivoli verdient, dan is het wel Kyteman. De trompettist en bandleider sluit deze week het pand aan de Oudegracht met maar liefst zes uitverkochte shows. Zondag volgt ook nog een evenement voor medewerkers en relaties. Daarna zou Kyteman de sleutel het liefst houden, omdat hij en zijn collega-muzikanten hun Kytopia aan de Zeedijk ook moeten verlaten. De optie werd al vaker genoemd, maar nu blijkt het voor het eerst concreet. "De gemeente heeft al gezegd dat ze het willen, wij eigenlijk ook. We zijn nu al een gek alles aan het doorrekenen."

Zo valt alles ineens bijzonder samen. Na jarenlang vergaderen en bouwen verhuist poppodium Tivoli dit weekend naar Tivoli-Vredenburg, het grote verzamelgebouw pal naast het station. Het Utrechtse icoon Colin Benders - op zoek naar onderdak - ziet zijn kans schoon. De eigenaar van zijn huidige onderkomen aan de Zeedijk lost zijn anti-kraakconctract in, Benders en co hebben tot 18 juli de tijd om het pand te verlaten. Tivoli werd tot nu toe vooral gekscherend genoemd, maar werd pas ongeveer een week geleden concreet, zegt Benders. "We hebben het tot nu toe een beetje afgelachen. Dat gaat toch nooit werken, dachten we. Maar op een gegeven moment zijn we toch maar eens gaan praten. Waanzinnig is het. Het is de Tivoli, ik heb daar mijn halve jeugd doorgebracht."
 
Benders heeft deze week het pand nog eens helemaal door gelopen, en kwam tot de conclusie dat het pand ongelofelijk veel mogelijkheden biedt. En ook dat er nog meer ruimtes zijn dan hij al kende. "En dat terwijl ik al vijftien jaar in die zaal kom", zegt hij. "Met het Kyteman Orkest, maar daarvoor al met Voicst, met Relax en zelfs met mijn eerste hiphopbandje Six Of Your Best Friends, waarmee we elk jaar een feest gaven. Maar het gaat niet alleen om de publieksruimte en de kantoren boven, er is nog meer. Zo zit er een tuin achter het pand, een zolder boven de Spiegelbar, en er zit een verdieping verstopt in het balkon. Erik (Benders, vader) kwam van de week helemaal verwilderd thuis. Hij had een torentje boven ontdekt. Dat zijn allemaal dingen die niet op de plattegrond staan."
 
De komende week moet duidelijk worden of Tivoli voor Kytopia een reële optie is. "Het moet niet zo zijn dat voor iedereen de meterprijs verviervoudigt. Maar ik denk dat het een historische fout zou zijn om nee te zeggen tegen Tivoli. Die zaal gaat nooit meer leeg komen. Straks zit er een badhuis in."