Rico: "Ik wil geen huilrapper worden"

Zwolse rapper over hoe hij dakloos werd en over de hulp van Henny Vrienten

Atze de Vrieze ,

De lente is begonnen, en hier is dan eindelijk de reggaeplaat van Rico, rapper van Opgezwolle en Fakkelbrigade. Maar wacht even, voor de clichés weer over tafel gaan. Luister even goed naar Naaktslak, zijn nieuwe single, en je hoort dat het helemaal niet zo'n vrolijk liedje is. "Ik had een heel zuur jaar achter de rug, ik had me nog nooit zo slecht gevoeld."

Afgelopen week verscheen de video van Naaktslak, de eerste officiële single van Rico's Irie project. Het is een kleurrijk animatiefilmpje, gemaakt door studio Job Joris en Marieke, die je dan weer kunt kennen van het project Happy Camper. Dik een jaar al weten we dat hij er mee bezig is. Zo schreef hij al eens een buitengewoon geestige open brief aan Snoop Dogg, die als Snoop Lion ook al een reggaeproject begon. "Een beetje jammer dat hij dat niet verteld had", zegt Rico. "Dat wilde ik toch even kwijt in die open brief, dat ik daar niet blij mee ben."
 
Op de hoes van Irie staat Rico ongelofelijk vrolijk te lachen, maar zo vrolijk is de plaat niet. Single Naaktslak bijvoorbeeld is een kwetsbare track over het stuklopen van Rico's relatie. "We hadden net een jaar een huis gekocht, en dat moesten we verkopen. Ik heb me nooit in mijn leven zo slecht gevoeld. Muziek was in die tijd zelftherapie voor me, maar ik kon er ook zorgeloos van genieten." Rico was zelfs een tijdje dakloos, en daar gaat Naaktslak over. "Mijn favoriete zin uit dat liedje? 100%: 'Als het hoogtepunt bereikt is, dan kruip ik uit mijn huid en vervolg ik mijn reis.' Typerend voor dat nummer en voor die periode." Rico vond uiteindelijk een nieuw dak bij een vriend van hem waarmee hij sportte. "Hij bood me zijn huis aan, en twee jaar later woon ik er nog steeds. Het is erg gezellig, maar het viel me destijds wel zwaar."
 
Waarom dan zonnige reggae? "Ik wilde geen huilrapper worden. De zware bassen van reggae maken dat het diep kan gaan, maar reggae is ook vaak uplifting. Die combinatie is perfect voor me." Op Naaktslak is ook Doe Maar legende Henny Vrienten te horen. Die werd benaderd voor een enkel baslijntje, maar hij bemoeide zich met zo'n beetje de hele plaat. "We stuurden hem de demo's van de vijftien tracks die we al hadden. Hij vond het een toffe plaat en wilde meer nummers bassen, en hij heeft ook clavinet gespeeld, een toetsinstrument dat typerend is voor de Doe Maar sound. Uiteindelijk heeft hij de hele plaat onder de loep genomen. De hele plaat heeft meer karakter gekregen door de Doe Maar dipsaus."