Tim Nieburg omgekomen in MH17

Amsterdamse dj actief bij o.a. 11, Twstd, Delsin, De Balie, Cox, Red Light Radio

Ingmar Griffioen ,

Zoals bijna iedereen in Nederland via via wel iemand kent die in de noodlottige vlucht MH17 zat, zo kent 3voor12 Tim Nieburg. Niet van zijn werk voor Toneelgroep Amsterdam, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond of theatergezelschap Zina en ook niet van Toneelgroep Oostpool, waar hij recent als Hoofd Productie aantrad. Amsterdammer Tim Nieburg maakte vanaf begin deze eeuw jarenlang naam als technotalent met een voorliefde voor warmere Detroit techno. Zo raakte hij ook bevriend met Thomas Martojo van het Dekmantel platform. Hij heeft donderdag een dierbare vriend verloren en blikt terug op "een ongewoon oprecht en lief persoon die bij een duizelingwekkend aantal mensen een gevoelige snaar heeft geraakt".

Aron Friedman stelde Tim Nieburg voor DjBroadcast al in september 2006 voor als "één van de snelst rijzende sterren aan het Amsterdamse technofirmament". Het begon allemaal met deelname aan de dj-contest van café Twstd, die hem de publieksprijs en een vaste spot in Twstd opleverde: Met programmeur Martijn Mischgofsky begon hij Nachtplan, zijn eerste eigen avond. Check hieronder de dj-set uit 2005 van Estroe & Tim Nieburg in Twstd.

De vriendschap van Thomas met Tim gaat nog verder terug: 
"Het is alweer een tijdje geleden dat ik Tim leerde kennen, rond 2003 of 2004. Ik weet nog precies waar ik hem ontmoette, op een feestje van Dimi Angelis ergens buiten Amsterdam op het erf van een boer in een ongebruikte opslagloods. We werden eigenlijk direct goede vrienden en hebben (in een hechte vriendengroep die nog veel meer mensen telde) het grootste deel van onze muzikale ontwikkeling samen doorlopen. Ik herinner me dat wat we ook aan het doen waren er in principe altijd muziek aan stond/in het spel was. Tim was een groot liefhebber van Detroit techno en het duurde niet lang voordat hij ook zijn eigen feestjes organiseerde.

Hij deed dat eerst met een vaste, terugkerende avond in het deejaycafé TWSTD, genaamd Nachtplan. Later werd hij co-promoter van de Delsin avonden in Club 11 waar hij tevens resident-dj was (hij heeft ook nog een tijdje op kantoor gewerkt bij Delsin). Hij was toendertijd best een veelgeziene dj in het Amsterdamse clubcircuit, maar heeft bijvoorbeeld ook op Awakenings, Appelsap en Solar gestaan. Hij draaide zeker in de eerste jaren regelmatig op Dekmantel-edities en we hebben nog een aantal edities samen georganiseerd onder de noemer Nachtmantel in de NDSM Bunker. Zeker die feestjes in de bunker waren legendarisch; we waren zo groen als gras en het was allemaal zo illegaal als de pest, maar we hebben het toch nog voor elkaar gekregen om iemand als Robert Hood er te laten draaien. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe spannend we dat vonden.

Tim was een ongewoon oprecht en lief persoon. Hij stond van nature heel positief in het leven, een echte sfeermaker. Maar het meeste bijzondere van alles vond ik om te zien hoe ontzettend geïnteresseerd hij was in de mensen om hem heen. Dat gold overigens voor iedereen, vage kennis of goede vriend. En dat verklaart ook de storm van berichten op de sociale media. Hij heeft bij een duizelingwekkend aantal mensen een gevoelige snaar weten te raken, en het staat vast dat hij door velen ongelofelijk gemist zal worden.

Wij moeten met zo'n 10 dagen te gaan weer proberen de draad op te pakken voor het Dekmantel festival. Natuurlijk is dat moeilijk, maar we gaan nadenken hoe we hem op een mooie en gepaste wijze kunnen eren op het festival. Hij was immers een core-member en een vriend van het eerste uur en er zullen veel mensen aanwezig zijn die hem kenden."

Naar verloop van tijd leek Nieburg, die aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Productie Podiumkunsten studeerde, die andere liefde boven de draaitafels te verkiezen. De laatste dj-set die wij van hem vonden dateert van februari 2009 van Klinch uit de Melkweg. Toch draaide hij nog regelmatig. Zo stond hij in 2012 nog op Solar Weekend en was hij een van de vaste dj's in het café van De Balie (waar hij als stagiair en hoofd productie werkte) en op de Velvet avond in Cox. De bar aan het Leidseplein wil "ter nagedachtenis de heropening na de zomer in het teken van Tim zetten".

TrouwAmsterdam, Dekmantel, De Balie, Toneelgroep Oostpool, theatergezelschap Zina, Delsin Records en diverse andere culturele organisaties plaatsten overlijdensberichten. Tim Nieburg was met zijn vriendin, freelance journaliste Sascha Meijer, op weg naar Bali. Meerdere clubs en festivals stonden dit weekend stil bij de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17. Amsterdamse clubs deden dit vrijdagnacht gezamenlijk door om 01:00 een minuut stilte in acht te nemen.