Rico & A.R.T. presenteren de zomerse reggae playlist

Van Zap Pow, Capleton en Postmen tot Bob en Doe Maar!

Ingmar Griffioen ,

Zomerrrrr in je bol! En daar hoort naast de barbecue en die cocktail ook een muziekje bij. Reggae is daar natuurlijk uitermate geschikt voor, maar lijkt ook een wat ingedut genre. Lijkt, want dit jaar blies Rico het nieuw leven in. De Zwollenaar bezong zijn trubbels op het album Irie en producer A.R.T. leverde de soundtrack. De Fakkelteit-broeders zwemmen van jongs af aan al in de ketel met reggae-toverdrank rond en delen die geneugten graag in deze zomerse reggae playlist.

Rico & A.R.T. hebben nog reggae-tracks in het vat en hopen op dub-versies
Rico: "Ik zat bij het maken van de plaat wel een beetje in een reggae-fase naar aanleiding van de gebeurtenissen waarbij ik mijn vriendin en huis verloor." Reggae kwam voor de rapper natuurlijk bovendrijven. "We hebben single Naaktslak eerst op een hiphopbeat gedaan, maar ik vond het niet zo mooi, te emotioneel voor hiphop. We probeerden het op een reggae-muziek en dat paste meteen heel goed. Toen we eenmaal bezig waren met de plaat heb ik me wat meer in reggae verdiept, en in stijlen als steppers, roots, dancehall en dub."

Met Irie is niet meteen een eind gekomen aan het reggae-uitstapje van Rico. Zo staan er nog shows op de Zwarte Cross en Solar Weekend in de agenda. "En we willen nog wel wat tracks in de nabije toekomst uitbrengen. Ook zijn we nog van plan om van een paar tracks dubversies te releasen. Ik wil nog een paar dagen met gitarist Dries Bijlsma gaan zitten met alle apparatuur die we hebben om dub te gaan maken. Ik luister thuis ook vaak de instrumentale versies van Ali en sommige klinken bijna net zo fijn als die op de plaat."

Zomerse reggae Spotify-playlist
Rico en A.R.T. (Ali Reza Tahoeni) leggen bij meerdere nummers in de playlist de link naar tracks op het album Irie. Wij hebben beide in een Spotify-playlist gevat. Hieronder hoor en lees je uit welke tracks het duo inspiratie heeft gehaald bij het maken van de plaat.

Iba Mahr - Great Is H.I.M. (Ali)
Ali zocht het nummer al een tijdje en zijn broertje vond het na lang zoeken. Ali: "Ik heb er veel inspiratie uit gehaald. Ik houd van melancholische muziek en zeker in de reggae."

Musical Youth - Pass the Dutchie (Rico)
Volgens Rico een reggae-klassieker van een groep jonge jongens, die volgens hem maar één hit hebben gescoord. "De tekst 'How does it feel when ya got no food’ komt vaak voor en is dus een belangrijk element in het liedje. Toch heeft de tekst die er omheen zit soms geen enkele betrekking op deze zin. Dit viel me op. Desalniettemin een fijne track."

Devendra Banhart - The Other Woman (Ali)
Rico: "Het is een soort van reggae dub track. Ali zegt dat het eigenlijk geen reggae-artiest is, maar deze track heeft wel een dub reggae vibe. Dat vindt hij dope. Het nummer staat op het album; Smokey Rolls Down Thunder Canyon. Het heeft de sfeer van Niet Zeuren. Qua koortjes hebben we de inspiratie hieruit gehaald."

Bob Marley - Natty Dread (Rico)
Rico vindt dit één van de beste nummers van Bob Marley. "Eigenlijk weet ik niet precies waar hij het over heeft, maar het gevoel dat het nummer mij geeft is priceless. Vooral op het moment dat hij zingt 'Don't care wat the world say'. Ik heb me ook een tijd zo gevoeld. Zo van 'Fuck the world' en dan vooral boos zijn op jezelf. Natty Dread loopt over straat. Daar vond ik mijn vergelijking met Naaktslak. Ik heb het nummer destijds ook grijs gedraaid toen ik 's avonds over straat liep te slenteren.

Doe Maar - Pa (Rico)
Dit is slechts één van de liedjes van een hele serie Doe Maar tracks die Rico vet vindt. "Dit nummer springt er voor mij persoonlijk uit, omdat ik het al kende toen ik 16 jaar was. Ik hoopte dat ik later niet die vader zou worden die Henny omschrijft. Inmiddels ben ik 36 jaar en ben ik nog steeds geen vader, dus het kan nog goedkomen. Dat Henny Vrienten een groot aandeel heeft geleverd aan deze plaat is natuurlijk meer dan een eer."

Zap Pow - This is Reggae Music (Ali)
Rico: "Ali had een paar jaar geleden de tip van Delic (oud-Opgezwolle producer) gekregen om hiernaar te luisteren. Het viel hem op dat er strings voorkwamen in deze reggaemuziek. Dit komt niet vaak voor in reggae. Dit inspireerde hem en heeft hij toegepast in nummers van het album Irie zoals: Zoals Positiviteit en Geld."

Capleton - Tour (Rico)
"Dit is een knetterharde dancehall track van Capleton. Ik kende hem al heel lang, eigenlijk van de oude radioshow Dutch Masters van Kees de Koning. Ik vond de manier waarop hij alle woorden op dezelfde klank laat eindigen zo dope, dat ik erdoor geïnspireerd raakte en hetzelfde heb gedaan op de track Positiviteit. In eerste instantie wilden we het ook op een dancehall riddim zetten, totdat Ali met de Positiviteit beat kwam aanzetten. Daar pasten de lyrics erg goed op."

Postmen - U Wait (Rico)
"Dit behoeft eigenlijk geen uitleg. Een instant klassieker van Nederlandse bodem. Ik kwam op het lumineuze idee om van 'U Wait' 'Je weet' te maken. ‚Als je het uitspreekt klinkt het immers hetzelfde. Wij hoopten dat Shy Rock oftewel Maikal X op de track mee wilde doen. Gelukkig was hij down en is Je Weet naar mijn mening een hele gruwelijke track geworden."

Snoop Lion - La La La (Rico)
"We hadden al drie tracks af van onze plaat toen Sticks de studio in kwam en deze track opzette. In eerste instantie konden we onze oren niet geloven. Dit klonk precies zoals onze sound. Sterker nog; Ali had dezelfde sample al geflipt en had er ook al een beat mee gemaakt. Die konden we natuurlijk niet meer gebruiken."

Bob Marley - She's Gone Dub (Rico)
Rico: "Hier zit wel een heftig verhaal aan vast. Manager Legal & Business Affairs van Universal Sebastiaan Morel (R.I.P.) gaf me een paar weken voordat hij bij een ski-ongeluk kwam te overlijden een album van Bob Marley met daarop dubversies van zijn grootste hits. Het album klinkt overigens erg dope qua sounds en vibe. Een track sprong er direct uit: She's Gone. Dit liedje had direct betrekking op het ontstaan van de plaat Irie. Door het verlaten van mijn toenmalige vriendin ben ik fulltime in de studio gedoken om het album te maken."

Rico & A.R.T. live
26-07-2014 Zwarte Cross, Lichtenvoorde
03-08-2014 Solar Festival, Roermond

Check ook de recente Kapelsessie die Rico op Valkhof Festival deed: Rico - Omega.