traumahelikopter komt 7 maart met nieuwe plaat

I Don’t Understand Them At All komt uit bij Excelsior Recordings

Joost van Beek ,

Na een succesvol 2013, dat in het teken stond van heel veel spelen, zal traumahelikopter 7 maart een tweede album uitbrengen. Het is vandaag precies een jaar geleden dat de band haar debuutplaat uitbracht. De nieuwe plaat zal I Don’t Understand Them At All gaan heten en uitgebracht worden bij Excelsior Recordings. De plaat verschijnt buiten Nederland in ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Het album krijgt een vuurdoop in Vera, Groningen.

“Ik vond het belangrijk om te blijven schrijven, vandaar dat die nieuwe plaat zo snel komt”, vertelt zanger/gitarist Mark Lada. “Onze vorige plaat was een statement van zevenentwintig minuten dat in een week tijd werd opgenomen, voor dit album hebben we een maand uitgetrokken.” traumahelikopter zal op de tweede langspeler nieuwe wegen bewandelen, maar desondanks zal I Don’t Understand Them At All wederom een typische gitaarplaat zijn; “Ik houd er niet van als bands ineens radicaal veranderen. Verwacht geen uitgesponnen synthmuren. Wel zal één van de nieuwe liedjes een toetsenpartij bevatten.”
Volgens Mark Lada bestaat de nieuwe plaat dan ook, meer dan het debuut, uit liedjes met een kop en een staart. Die liedjes zullen persoonlijker zijn dan voorgaand werk en over vervreemding, eenzaamheid en wanhoop gaan. “Ik vind het belangrijk dat ik de teksten met volle overtuiging kan brengen. De meeste mensen geven geen zak om teksten en dat is ook niet erg. Live zal er nog steeds gefeest worden, maar deze nummers kan ik vol overgave brengen.”
Met optredens op Best Kept Secret, Lowlands en Into The Great Wide Open, een tour in Amerika in het kader van SXSW en een cassetterelease bij het Amerikaanse Burger Records is 2013 een goed jaar geweest voor traumahelikopter. Lada kijkt er in ieder geval naar uit om dat succes voort te zetten; “We gaan weer naar SXSW dit jaar en zijn in zee gegaan met een Amerikaanse boeker. Dit weekend spelen we op Eurosonic.” Zaterdag cureert traumahelikopter een gratis minifestival in Groningen, Back in the Saddle Day Party. “Dat wordt heel tof, Afterpartees komt onder andere optreden, die band nemen we ook mee op tour. Verwacht een klein festival met toffe bands en kraampjes. Wij zullen plaatjes draaien, en zelf natuurlijk ook spelen.” De band zal ongetwijfeld nieuw werk ten gehore brengen in Groningen, dus je weet waar je dit weekend moet zijn voor een eerste kennismaking. Beluister hieronder in ieder geval vast Alone, de eerste single van I Don’t Understand Them At All.