Tivoli Oudegracht verdwijnt: "Graag de vieze putlucht in de douche mee naar de nieuwe zaal"

Utrechtse popzaal neemt met grootse eindspurt afscheid

Atze de Vrieze ,

21 juni 2014 gaat het grote nieuwe Utrechtse muziekgebouw open. Het Muziekpaleis, of zoals het tegenwoordig heet: Tivoli/Vredenburg. Het slechte nieuws is dat daarmee ook een einde komt aan een van de belangrijkste poppodia van Nederland, Tivoli Oudegracht. Roosmarijn Reijmer blikt in 3voor12 radio terug met drie mensen die er kind aan huis zijn: Huub van der Lubbe van De Dijk, Casper Starreveld van Kensington en programmeur Johan Gijsen.

"Als je Utrecht binnen rijdt ruik je eerste de Douwe Egberts fabriek, maar als je dan richting de binnenstad komt wordt die overklast door de fameuze putlucht uit de douche van Tivoli. Dat zal ik het meeste missen." Hij zegt het met liefde, Huub van der Lubbe van De Dijk. Dat kan ook niet anders want waarom anders zou zijn band meer dan zestig keer in de Utrechtse zaal gespeeld hebben, meer dan welke band ook. "Het publiek is te gek in Utrecht. Er zijn veel studenten, maar het is ook goed te bereiken voor mensen uit de omgeving, plus: er heerst een fijne sfeer in dat gebouw."

In plaats van een keer in een grote zaal, maakt De Dijk er een gewoonte van om elk jaar meerdere keren Tivoli te vullen. Twee, drie, soms vier avonden op rij. "Niet zo efficiënt, wel heel gezellig", zegt Huub van der Lubbe." De Dijk hoort natuurlijk bij de reeks slotshows, waarmee het podium uitgezwaaid wordt. "Nog een keer dEUS, twee keer Blaudzun, Spinvis, Opposites, Chef Special, Racoon natuurlijk, allemaal acts die iets met de zaal hebben", zegt Johan Gijsen, programmeur van de zaal. Het nieuwe pand aan het Vredenburg gaan precies tien jaar na zijn ultieme hoogtepunt open. "De week van 21 juni 2003? Toen repeteerde REM een week lang in de zaal, om vervolgens een concert te geven, de kick-off van hun wereldtournee. Een onvergetelijke week. Ik heb zoveel herinneringen daar, maar dat is mijn favoriet."

Ook Kensington komt nog een keer langs in Tivoli. Casper Starreveld zegt vanuit Basel, waar de band vanavond speelt: "Het is onze thuisstad. We vinden het oprecht jammer dat het dicht gaat. Het was voor ons een no brainer als we op donderdag of vrijdag nog ergens een biertje wilden drinken. En natuurlijk spelen we er graag. Gelukkig komt er wel iets moois voor in de plaats." Tot slot is het aan Tivoli-kampioen Huub van der Lubbe om nog een verzoek te doen voor het nieuwe pand. "Graag de vieze putlucht in de douche mee naar de nieuwe zaal. Vooral niet te veel moderne fratsen. Soms zetten ze in zo'n moderne zaal een prachtige glazen wand achterin de zaal, maar vergeten ze het toilet in de kleedkamer. Het is jammer als plekken waaraan je gehecht ben verdwijnen, maar dat is de tijd, die houd je niet tegen. Maar als er inderdaad iets moois voor in de plaats komt, hoor je mij niet."