Festivallitis: OFF Festival is goedkoopste hipsterhemel in Polen

O.a. Neutral Milk Hotel, The Jesus and Mary Chain en Belle & Sebastian, maar drank is schaars in Katowice

Timo Pisart ,

Crowdsurfen wordt je tweede natuur, je tent je tweede thuis en je pols loodzwaar van de wristbands: het festivalseizoen is in volle gang en er is keuze te over. Daarom zoekt 3voor12 Radio de obscuurdere pareltjes en onderscheidende festivals voor je uit waar je eigenlijk écht eens naartoe moet gaan. Vandaag belde Roosmarijn met het spotgoedkope OFF Festival in Polen, waar o.a. Neutral Milk Hotel, The Jesus and Mary Chain en Belle & Sebastian voor een ongetwijfeld uitzinnig publiek komen te staan.

Festival:
OFF Festival, 1 t/m 3 augustus 2014

Waar is het:
In Polen, een kleine 80 kilometer ten westen van Krakow, ligt Katowice. Het OFF Festival vindt plaats in de schaduw van de grote kolenmijn aldaar, vlak om de hoek van het stadscentrum (300.000 inwoners), in een uitmuntend groot waterrijk park genaamd Dolina Trzech Stawów. Hoewel 't plaatsvindt in het land van goedkope wodka en dito bier, zul je je niet snel een kater van Poolse proporties drinken op OFF. Wegens de wetgeving van het land kun je slechts op enkele met hekken afgezette locaties alcohol nuttigen, en dan schenken ze ook nog eens slechts één biermerk, eentje uit Enschede. Ach, dan voel je je tenminste een beetje thuis, zullen we maar zeggen.

Wat kun je er horen:
Muzikaal is het op OFF sowieso fantastisch thuiskomen voor de linksdragende muziekverslinder. Op het festival zie en hoor je een smörgåsbord van de betere alternatieve muziek, van donkere folk via Poolse rap tot experimentele noise (daar is zelfs een speciaal podium voor, gecureerd door kwaliteitslabel Sub Pop!). Headliners zijn in chronologische volgorde de reünie van Neutral Milk Hotel (fantastisch op Le Guess Who), de liveshow van experimentele producer James Holden, VPRO-Song van het Jaar-oudgedienden The Jesus and Mary Chain, Duitse krautfolk van The Notwist, hipstermetal Deafhaven, de dreampop van Slowdive en het ultiem vrolijke Belle & Sebastian.

Beoogde publiek:
Dat bestaat uit vijftienduizend van die eerdergenoemde linksdragende muziekverslinder die niets willen missen. Dat kan: want er spelen telkens hoogstens twee bands tegelijkertijd. Engels muziekmedium The Quietus noemde het publiek van OFF Festival nog het beste publiek dat je je maar kunt voorstellen: geheel opgezogen in de muziek, meezingend, niet cynisch, barstend van het enthousiasme en gerust bereid om een giga-pit te beginnen.

Unique selling point:
Hoeveel festivals kunnen hun artistiek leider een beroemde rockster noemen? De geestesvader van OFF Festival is Artur Rojek, die frontman was van de Poolse dreampopact Lenny Valentino en vooral rockband Myslovitz, in eigen land wereldberoemd met zo'n tien studioalbums. Zelf zit hij natuurlijk vuistdiep in de Poolse scene, en dat zie je terug in het programma: op het hoofdpodium is precies de helft van de acts uit het thuisland. Bijzonderst is het Warszawska Orkiestra Rozrywkowa, dat het bladmuziekalbum Song Reader van Beck integraal zal uitvoeren. Tsja, en Rojek treedt zelf ook op met zijn solo-debuutalbum.

Wat kost het:
Voor een passé-partout inclusief camping betaal je een kleine 310 Zloty, da's nog geen 75 euro. Kortom: spotgoedkoop. Daarbij opgeteld is dat eerdergenoemde smörgåsbord en willekeurige Poolse worst bijzonder betaalbaar. Na zdrowie!

OFF Festival vindt plaats van 1 t/m 3 augustus. Je kunt vrijdag 25 juli in de nieuwsbrief van 3voor12 nog kaarten winnen. Meld je hier aan.