Pluggers: Handelsreizigers in muziek laten plugdoos los

Twintig pluggers in beeld

Beeld en tekst: Robert Lagendijk ,

De traditionele muziekindustrie ligt onder vuur, cd’s maken plaats voor downloads en streams, maar de radiopromotor blijft bestaan. Een portret van twintig pluggers.

Goed, je hebt een liedje opgenomen en wilt dat ze het op de radio gaan draaien. Je zou een mp3’tje naar je favoriete dj kunnen mailen of een cd’tje door de brievenbus van de omroep kunnen gooien, maar de kans op succes is dan klein. De beste manier om jouw plaatje in de cd-speler van Giel of Roos te krijgen is via een radiopromotor ofwel, de plugger. Pluggers zijn zo oud als de radio zelf en de wildste verhalen over deze handelsreizigers in muziek doen de ronde. In Hit Men: Power Brokers and Fast Money Inside the Music Business, de klassieker van Fredric Dannen, lees je hoe de hitmakers van Los Angeles in de jaren zestig dikke enveloppes vol geld vanuit hun enorme auto’s op de trottoirs van de radiostations slingerden. Ook Hilversum kent dit soort sterke verhalen. Een plugger zou ooit een dj hebben meegenomen naar de lokale witgoedzaak om op kosten van de platenmaatschappij de keukenuitrusting aan te vullen en een nog grotere televisie uit te zoeken. Alles voor de airplay! Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Maar ook al verandert de muziekindustrie snel en maken cd’s plaats voor downloads, de plugger zal altijd blijven bestaan. Al zal hij binnenkort de handelswaar niet meer in een doosje bij zich dragen. Het einde van een tijdperk?

Erwin Vogel (49) plugde onder meer: Mad Regime en The Spice Girls. Tipt voor 2015: de nieuwe single van Benjamin Booker.

Robert Kruijmer
(46) plugde onder meer: Moby. Tipt voor 2015: het nieuwe album van Racoon, All in Good Time.

Corné Bos (52) plugde onder meer: The Pixies, The Prodigy, Pitbull. Tipt voor 2015: ‘Dat is bedrijfsgevoelige informatie. Er komen mooie platen aan, maar die ga ik niet noemen.'

Pim van der Kolk (61) plugde onder meer: Queen, Tina Turner en Jon Secada. Tipt voor 2015: ‘Be With You’ van Kira.

Robbin Bakker (23) plugde onder meer: Robin Schultz. Tipt voor 2015: ‘Break The Rules’ van Charli XCX.

René Harks (45) plugde onder meer: Elbow, Snow Patrol en Jett Rebel. Tipt voor 2015: ‘We Are One’ van Rondé.

Jeroen Linnenbank (24) plugde onder meer: Tina Dico’s ‘Someone You Love’. Tipt voor 2015: ‘Lady Grey’, de nieuwe single van Katzenjammer.

Erik ‘E.T.’ Timmerman (54) plugde onder meer: Buena Vista Social Club, Feargal Sharkey’s ‘A Good Heart’. Tipt voor 2015: ‘Als ik één liedje noem, doe ik er negen tekort.’

Edu van Hasselt (61) plugde onder meer: Golden Earring, ‘Venus’ van Shocking Blue en ‘Stars On 45’ van Stars On 45. Tipt voor 2015: het album Groente en fruit van Herberg de Troost, het muziekcollectief van Jack Poels (Rowwen Hèze).

Niels Mulder (28) plugde onder meer: ‘Somebody That I Used To Know’ van Gotye. Tipt voor 2015: het nieuwe album van Mister and Mississippi. Verder de Britse Låpsley en de Frans/Cubaanse tweelingzusjes Ibeyi.

André Keij (52) plugde onder meer: BloYaTop, DeWolff, The Dirty Denims. Tipt voor 2015: ‘Alles wat stevig en alternatief is.’

Koen Peeters (23) plugde onder meer: ‘Elysium’ van Bear’s Den. Tipt voor 2015: ‘Cucurucu’ van Nick Mulvey.

Atte de Jong (44) plugde onder meer ‘She Said/He Said’ van Bells of Youth.Tipt voor 2015: ‘Free’, de nieuwe single van Jack and the Weatherman.

Gerard van der Pot (63) plugde onder meer: ‘Blauw’ van The Scene. Tipt voor 2015: ‘Blank Space’, de nieuwe single van Taylor Swift.

Simon Mol (60) plugde onder meer: Kensington (het voortraject), Ryan Shaw, Sabrina Starke. Tipt voor 2015: ‘Als zzp’er heb ik niet de planning van een platenmaatschappij. Maar ik hoop dat komend jaar Mamas Gun doorbreekt.’

Arjan van Elk (44) plugde onder meer: Anouk, Bløf, Dotan. Tipt voor 2015: nieuwe singles van Dotan, Anouk en Hozier, maar vooral Ella Eyre.
 

Joris Tromp (36) plugde onder meer: ‘Crazy’ van Gnarls Barkley. Tipt voor 2015: Sue the Night, een indiepopband uit Haarlem.

Eric Smith (29) plugde onder meer: Kensington. Tipt voor 2015: ‘Fade Out Lines’ van The Avener.

Chantal Koebrugge (31) plugde onder meer: Brownie Dutch. Tipt voor 2015: het album Rooftop Views van Anny, ex-zangeres van Leaf.

Henk Kanning (31) plugde onder meer: Paceshifters. Tipt voor 2015: ‘De psychedelische rock van Pauw, de meest geboekte band van de Popronde.’