Eric Corton over Pinkpop: “Het was of Thor in zijn hellewagen door de hemel reed”

Crowdcontrol voor 30.000 man bij het noodweer voor Metallica

Tim van der Steen ,

Pinkpop maakte indruk dit jaar en niet alleen vanwege het affiche met The Rolling Stones. Tijdens de fantastische set van Arcade Fire rolden de donderwolken over het terrein in Landgraaf, en brak de hemel dusdanig open dat de show van Metallica ruim een uur werd uitgesteld. Het noodweer vormde een serieus gevaar en presentator Eric Corton kreeg de microfoon om alles in goede banen te leiden. “Ik zag de bliksem in een paal slaan achter in het veld. Mijn enige gedachte was: ze mogen niet in paniek raken.”

Met de jaarwisseling op de stoep blikken we terug op 2014, met het gure weer is de herinnering aan Pinkpop niet ver weg. Na twee bijzonder zonnige festivaldagen sloeg het ’s avonds op Metal Monday volledig om. Arcade Fire speelde op het 3FM podium toen de lucht al betrok. Er was slecht weer voorspeld maar de vooruitzichten liepen uiteen, zowel qua tijdstip als intensiteit. De organisatie koos ervoor om niet in een vroeg stadium alarm te slaan. Toen het noodweer losbarstte werd Eric Corton gevraagd om het publiek van tekst en uitleg te voorzien. Corton aan het woord over crowdcontrol voor 30.000 man, de gevaren en wat er door hem heen ging toen hij de microfoon kreeg.

Corton: “Ik stond bij het podium van Arcade Fire en moest wat zeggen voor de liveuitzending. Mensen moesten worden gewaarschuwd voor het noodweer dat er aankwam en voorzorgsmaatregelen nemen. Toen dat klaar was kreeg ik een telefoontje. ‘Het wordt echt heftig nu, je moet naar het hoofdpodium komen.’ Daar zijn we toen snel naartoe gereden, en toen brak de pleuris eigenlijk al los. Ik kreeg de microfoon en de vraag of ik het van Jan Smeets wilde overnemen, hij sprak op dat moment het publiek toe. Jan heeft natuurlijk ook veel andere taken, waaronder het onderhouden van contact met verschillende partijen zoals bands en Mojo.”

“Het hing er de hele middag al om wat de bui ging doen. Jan (Smeets) zei eerst nog ‘het ziet er goed uit, hij draait om ons heen. Toen kwam het onweer ineens wel op het terrein af. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb best storm en noodweer meegemaakt maar dit was serieuze shit. Luchten die ik niet vaker heb gezien, alsof Thor écht op zijn hellewagen door de hemel reed en met bliksemschichten schoot.”

"Ze mogen niet in paniek raken"
De situatie in Landgraaf was op dat moment niet overal veilig. “Ik zag de bliksem inslaan op palen achterin en dacht ‘dit is serieuze shit.’ Het epicentrum van de storm ging gelukkig net langs het terrein. Als die er overheen was gekomen had ik niet geweten wat er was gebeurd. Dan hadden we de doeken van het hoofdpodium los moeten kappen, een ingebouwde veiligheid zodat de wind er doorheen kan. Dat punt hebben we nooit gehaald. Ik ben achteraf heel blij met hoe het is gegaan, crowdcontrol met 30.000 man is toch bijzonder ingewikkeld. Mijn enige gedachten waren: ze mogen niet in paniek raken en niet van het terrein af. Dan heb je er geen controle meer over.”

Het was op dat moment belangrijk dat iedereen rustig bleef en uit de buurt van de hoge palen. Verder was het vlak voor het podium ook risicovol. “Metallica had op het podium grote ledschermen en die vingen veel wind. Er was een serieuze kans dat die videoschermen op het eerste vak konden vallen. Dat vak stond vol met fans, die daar al de hele dag alle bands hadden uitgezeten om bij Metallica vooraan te staan. Dat was best ingewikkeld want zij wilden in eerste instantie niet weg. Uiteindelijk heb ik hen er toch van kunnen overtuigen dat de situatie zo gevaarlijk was dat zij het vak moesten verlaten. En zonder te rennen, want dan gaan er dingen mis. Ik denk dat zij naar boven keken en door hadden dat het serieus was.”

Het gevaarlijkste stuk
Ondanks het noodweer was het de vraag die veel mensen bezighield: gaan ze spelen? “Op zo’n moment heeft het tourmanagement van Metallica het heft in handen. Die staan met bureau Pinkpop en Mojo in contact en bepalen of het überhaupt zin heeft. De storm ging liggen en er werd gekeken of het veilig was. Er zat wel een gespannen druk op de ketel, het was een bizar moment toen bekend werd dat de show doorging. De crew ging aan de slag met hun dagelijkse routine, het podium droogmaken, de schermen omhoog. Voor mij kwam toen het meest gevaarlijke stuk, die fans moesten terug dat voorste vak in. Met paniek er uit is erg, maar met een hysterische vrolijkheid er in is minstens even gevaarlijk, dat vond ik het moeilijkste.

“Ik ging vooraan staan op de catwalk, met voor mij dat lege vak waar een paar duizend man in kan. Die stonden allemaal aan de poortjes, met daarnaast de beveiliging die een haag hadden gevormd. Als zo’n meute gaat rennen worden die mensen ook ondergelopen, dus ik heb echt geteld, stapje voor stapje. Als het te snel ging heb ik het stilgelegd en gezegd dat ik hen anders weer terug zou sturen. (lacht) Vreselijk als ik er zo aan denk. Naderhand kwam er een hele opgeluchte tourmanager naar mij toe om mij te bedanken. De band zelf heeft er waarschijnlijk weinig van meegekregen, die dronken denk ik bier backstage.”