Clipprimeur: Janne Schra op haar meest melancholisch in Little Bamboo

...en dat terwijl aanstaand album Ponzo een viering van positivisme is

Timo Pisart ,

Haar aanstaande album Ponzo moest een viering van positivisme worden en toch is het eerste voorproefje van Janne Schra’s tweede soloalbum het meest melancholische nummer dat ze óóit schreef. Little Bamboo is een ingetogen folky liedje in de lijn van Alela Diane en Laura Marling over haar eigen breekbaarheid en kracht vinden bij een ander. Bekijk en beluister Little Bamboo hieronder, inclusief stemmige videoclip met actrice Thekla Reuten. “We gingen in een gekke bubbel zitten om aan te klooien als kinderen.”

Na uitstapjes met gypsy-gitarist Robin Nolan en het Noordpool Orkest brengt zangeres Janne Schra (in een ver verleden nog bekend van Room Eleven en Schradinova) op 13 februari haar tweede soloalbum Ponzo uit. Het kleurrijke album is opgenomen in haar eigen huis, geproduceerd door haar geliefde Torre Florim (frontman van De Staat) en naar eigen zeggen een ode aan het positivisme, waarop zowaar gedanst mag worden. “Ponzo is de optische illusie dat zaken groter lijken dan ze zijn. In figuurlijke zin is dat ook in het leven zo: mensen maken al snel van een mug een olifant. Ik doe dat van nature ook, maar in mijn liedjes heb ik geprobeerd het aan te pakken en het tegenovergestelde te doen: een positieve draai geven in plaats van de grond in te denken. Op dit album zeg ik: het is goed zoals het is. Of nou ja, dat probeer ik mezelf wijs te maken.”

Grappig genoeg is Little Bamboo, geschreven met Isbells-frontman Gaëtan Vandewoude, juist weer het meest melancholische nummer dat Janne ooit uitbracht, een stemmig folky liedje met niet veel meer dan een voorzichtig getokkeld gitaartje, piano en fluisterende achtergrondstemmen. Erop dansen? Je kunt er nog niet eens op heupwiegen. Grinnikend: “Ja, melancholie achter me laten, dat is al helemaal mislukt, hè?” Little Bamboo is het koosnaampje dat Schra aan een naaste geeft, om precies te zijn: aan haar zusje. “Bamboe breekt niet zomaar maar buigt mee, het is een metafoor voor iemand die sterker is dan ikzelf, terwijl zij datzelfde weer over mij denkt.”

In de videoclip, geregisseerd door June te Spenke, wordt dat mooi verbeeld door actrice Thekla Reuten en Janne Schra. “Ik heb een hekel aan de manier waarop videoclips meestal worden gemaakt. De volgorde is meestal: je maakt een plaat, de platenmaatschappij kiest een single en dan moet er snel een clip worden geschoten.” In dit geval ging het andersom: Schra had een demo voor Little Bamboo, wilde er iets moois van maken en ging met Thekla Reuten en June te Spenke op vakantie naar Boedapest. “We gingen langs bij een gezamenlijke vriend en zijn vier dagen in een gekke bubbel gaan zitten, alsof we kinderen waren die in dat prachtige huis zijn opgegroeid.” En wat ga je dan eigenlijk doen? “Vroeger maakte ik poppetjes van bloemen en kon ik uren knutselen met iets. Of in bad zeepsopfiguurtjes maken, je verkleden en daarin jezelf verliezen. Het is fijn om als volwassene terug te duiken in een tijdloze ruimte, aanklooiend als een kind. Vaak héb je daar helemaal geen tijd of energie voor, terwijl het een van de fijnste gevoelens ter wereld is.”