Primeur: Oeh Na Na-remix door Abstract met Kraantje Pappie en Dio

SBMG vanavond live in 3voor12 Radio, 3voor12 ging vast op bezoek in de Bijlmer

Timo Pisart ,

#pletmnbalzak al voorbij zien komen? Met het aanstekelijke, lichtvoetige sekshitje Oeh Na Na verovert ‘newschool’ hiphopduo SBMG langzaam maar zeker heel Nederland. Ook Kraantje Pappie, Dio, Lil Kleine, Sjaak en DJ Abstract gingen met de track aan de haal en maakten een flinke remix die 3voor12 hierbij primeurt. Maar Chivv en Henkie T. zijn al sinds hun vijftiende wereldberoemd in de Bijlmer, dankzij een handjevol underground-gangsterrap-pokoes. Vanavond komt de Sawtu Boys Money Gang langs in 3voor12 Radio, we gingen vast bij de Hollandse Nieuwe van de Maand op bezoek in Kraaiennest. “Weet je wat ik met een millie zou doen? Een huis bouwen voor m’n ma.”

Henkie: “Ik had niet verwacht dat Dio ooit zó zou komen, wat een harde verse.” Chivv: “Kraantje komt met zulke lines, die zijn een beetje ingewikkeld. Je moet er even over nadenken voordat het kwartje valt. En dan is hij wéér tien stappen verder.”

Al zo lang ze zich kunnen herinneren, kennen Chyvvon Pala (19) en Henk Mando (19) elkaar. Schouder aan schouder opgroeien in de weinig fraaie Bijlmer-wijk Kraaiennest, tegen elkaar voetballen op het pleintje tussen de twee basisscholen, later op de middelbare bij elkaar in de klas komen, ongein trappen en vrienden worden, tussendoor elkaar dissen op straat. Henk lacht, terwijl hij neerploft op ’n gesleten leren bank in hun bedompte studio midden in de wijk: “Ja, zo begon het. We waren elke dag op straat, voetballen, meisjes, alles. Op de basisschool had je zo’n glijbaan met een hutje, daarin stonden we met z’n achten bij elkaar te battlen. Als de jongens het meeste lawaai maakten bij jouw verse, dan was je door naar de volgende ronde.” Chivv, naast hem op de bank, wijst naar Henk: “Deze gast, hij was echt de beste. We probeerden elkaar te dissen, zo werd je echt heel snel goed. Het was de tijd van de D-Men-straatremixes, we luisterden er de hele tijd naar, en dachten: dat kunnen wij ook.”

Na een tijdje aankloten namen ze op hun vijftiende voor de lol een eerste liedje op, Heel Arrogant, een opgeschoten gangsterraptrack die begint met de zin: ‘Ik heb laatst een kop gepakt, dus ik lay low.’ Grootspraak? Chivv: “Een beetje. Of nou ja, misschien ook niet, ik ben het vergeten. Het kan dat ik wat leuke money had aan de zijkant. Ik hield me wel bezig met criminele activiteiten, je weet toch? Ik zat wel eens drie maanden vast, voor een poging tot roof. Als je hier opgroeit, dan gebeurt dat vanzelf. En zo word je sneller volwassen, je leert wat goed en wat fout is. Ja, en dan is de keuze aan jou of je wil stoppen of niet. Wij hebben het gelaten, we zijn rap veel serieuzer gaan nemen en willen daar echt voor gaan.”

En daarmee was er ook die natuurlijke ontwikkeling weg van de plattere tracks, naar dancehall en carribisch getinte tracks. “Wat we nu doen is ‘newschool’. Die oude pokoes noemen we nu gangsterrap, maar toen was dat gewoon ín. Iedereen had het over die shit, en onze fanbase hebben we dankzij die stoerheid gecreëerd.” Inderdaad, dankzij die eerste tracks werd SBMG wereldberoemd in de Bijlmer. Zo was er die keer dat Henk langsging op een basisschool: “Ik moest iets ophalen, en al die kids daar schreeuwden ‘HEEEE!’ toen ik binnenkwam. Ja, hier op straat kennen negen van de tien mensen ons."

Meisjes en geld, daar gaan de liedjes van SBMG over, eigenlijk altijd al.
Chivv grijnst: “Ja, we zijn ondeugende jongens, weet je wel?”
Henk: “Nou ja, ik heb wel een vriendin. Aanvankelijk was ze wel jaloers, ja. Soms werpen de meisjes zich wel voor onze voeten, sommigen zingen Oeh Na Na woord voor woord mee. Maar ze heeft het inmiddels geaccepteerd.”

En het geld? “Ja, natuurlijk heeft dat een grote rol”, lacht Chivv. “Maar we zijn wel een stukje ouder, we zijn negentien, het gaat niet meer alleen om geld. Het gaat om fun maken, om het leven.” Vandaar ook die naam, hè? Henk: “Mijn neef woonde op Su[riname], als ik op vakantie ging was ik altijd bij hem en zijn bende, de Sawtu Boys. Sawtu, dat is ‘zout’ in het Surinaams, en straattaal voor geld.” Chivv: “Maar weet je wat ik met een millie zou doen? Een huis bouwen voor m’n ma, op Suriname. Ze heeft hier zo veel stress, het lijkt me beter als ze daar woont. Relaxt, weet je wel? Kijk, hier moet ze maandelijks voor dingen betalen, daar betaal je geen belasting. Nee, het is niet echt zwaar in Nederland, maar het lijkt me makkelijker af in Suriname.” Henk: “Nou ja, ik heb hier nog zoveel doelen te behalen. Ik wil hier beroemd worden, we willen van de muziek leven. We zien elkaar elke dag en duiken elke dag wel even de studio in. Desnoods alleen om te hangen en een biertje te drinken, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd.”

SBMG speelt vanavond live in 3voor12 Radio. Luister daarvoor vanavond van 22:00 tot 01:00 uur naar 3FM.