Koningsdag en -nacht: de tien beste feestjes en festivals

Van noiserock op Queensday via De La Soul op Oranjebitter tot snoeiharde techno in de Maassilo en gekkigheid van De Sluwe Vos

Timo Pisart ,

Komen de oranjebitter, vrijmarkten en koningsgezinde coverbands op de lokale pleintjes je al bij voorbaat de neus uit? Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn respectievelijk de allereerste Koningsnacht en Koningsdag, en ook voor de muziekliefhebber is er zat te doen. Kun je al niet meer slapen van de keuzestress? 3voor12 vist de muzikale krenten uit de pap en selecteert de tien beste feestjes, festivals en optredens. In 3voor12 Radio belde Roosmarijn vast met de toppers én 12van3voor12-belofte De Sluwe Vos, die twee gelukkigen meeneemt voor een wel hele bijzondere trip.

KONINGSNACHT:

1. Life I Live (Den Haag, o.a. Daryll-Ann, Town of Saints en Moss)
Om politieke redenen is de KoninginneNach ooit omgedoopt tot Life I Live, maar daar kunnen we niet te lang om malen. Voor de alternatieve popliefhebber is het gratis toegankelijke festival immers al jaren uitstekend toeven: op het hoofdpodium vinden we deze editie onder andere indierockers Daryll-Ann (die bezig zijn met een weergaloze reünie-tour), Moss, Baskerville en Town of Saints. Maar er is meer: ook de opkomende Belgische rapper Coely, 3FM-knuffeldier Jett Rebel, 12van3voor12-orgelrockers Birth of Joy en de loodzware spacerock- en stoneract Monomyth prijken op het affiche van Life I Live.

 2. De Revolutie (Utrecht, o.a. Nina Kraviz en Chris Liebing)
Niet de allereerste clubavond, maar toch zeker de eerste Koningsnacht in het gloedjenieuwe TivoliVredenburg. En wat 'n line-up hebben ze gestrikt voor de grote Ronda-zaal en de kleinere Pandora: zo komt de experimentele techno-pionier Chris Liebing met een indrukwekkende staat van dienst langs, en de Russische Nina Kraviz, die aanzienlijk warmer draait dan haar Siberische afkomst doet vermoeden en Aphex Twin makkelijk laat volgen op een Dancemania-plaat, om er vervolgens een diepe housegroove doorheen te zwengelen. Ook Abstract Division, Gerd en Point G komen voor De Revolutie naar Utrecht. De Utrechter die het graag wat gekker heeft, gaat naar Fluff Disco in HAL16 of Kill Al Hipsters in de Helling met o.a. Cairo Liberation Front en Twin Shades en vooraf in het Wilhelmina-park biertjes drinken met dik 100 man.

 3. Noisia Invites (Groningen)
Vorig jaar zette Gronings dubstep- en drum 'n bass-collectief Noisia de Oosterpoort al op stelten tijdens Koninginnenacht, dit jaar mogen ze dat nog eens overdoen. Wie ze hebben uitgenodigd? Onder andere de gestoorde Britse producer Audio die zo hard op 't genre gaat dat hij drum 'n bass zelfs op zijn vingers tatoeëerde, en ook de door BBC Radio 1 Xtra tot producer van het jaar gebombardeerde TC en Nederlands dubstep-wonder Posij zijn van de partij.

TWEE DAGEN:

4. Oranjebitter (Rotterdam, o.a. De La Soul en De Jeugd van Tegenwoordig)
Ook als je niet van het mierzoete oranje drankje houdt, is het Rotterdamse feestje Oranjebitter een aanrader. Voor het eerst niet één maar zelfs twee dagen feest, en traditiegetrouw houden ze de line-up nog even voor zich. Nou ja, dit keer durfden ze het aan De La Soul, De Jeugd van Tegenwoordig, The Kik, Vive La Fete, FS Green en Fit alvast te onthullen. Geen slechte line-up, en dat is pas de vrijdag. De zaterdag is - op de Loco Loco Discoshow inclusief giga-karaoke na - nog hartstikke geheim welke acts ze hebben overgevlogen.

5. Klok Rock Orange (Eindhoven, o.a. traumahelikopter en Peter Pan Speedrock)
Eindhovens rockmonster Peter Pan Speedrock viert voor de vierde keer het koningshuis met een tweedaags feestje met de zwaardere gitaren en de beste woordspeling die je kunt bedenken voor een gewelddadig, royaal festival in het Klokgebouw. Naast zijzelf komen onder andere traumahelikopter, Beef! en Stuurbaard Bakkebaard de verjaardag van Lex vieren. Ja, en het gierende Japanse garagerocktrio Electric Eel Shock.

 6. 8Bahn (Arnhem, o.a. Derrick May en James Pants)
8Bahn organiseerde al house- en techno-feestjes in Arnhemse loodsen, een voormalig kazerneterrein en allerlei monumentale panden op de Veluwe, maar doen het met Koningsnacht en -dag 'gewoon' op het gratis toegankelijke Musispark en een staartje in poppodium Luxor Live. Headliner op de zaterdag is Detroit technogod Derrick May die meer geschiedenis in zijn platentas meetorst dan Willem-Alexander weet over Rijkswaterstaat, ook de eclectisch draaiende lolbroek James Pants en Neerlands dierengeluidenman Jameszoo staan op de zaterdag te draaien, vrijdag komt Chicago House-man Tyree Cooper naar Arnhem. De meer mainstream popliefhebber fietst even op en neer naar de AKU Fontijn nabij het Arnhemse centraal station, waar o.a. Krach, Chef'Special, Memphis Maniacs en My Baby staan te spelen op het FreeFall Festival.

KONINGSDAG:

7. Queensday (Venlo, o.a. Sleepy Sun en Eagulls)
Zouden ze in Venlo onder een steen liggen te slapen en hebben gemist dat we inmiddels een koning hebben? Of is dit een laatste eerbetoon aan Bea? Hoe dan ook: voor de gitarenliefhebber is Perron 55 in Venlo het walhalla op Koningsdag voor het allerlaatste Queensday-festival. Zondag sluit het poppodium voor de nieuwe club Grenswerk, maar zaterdag zie je de crème de la crème van psychedelische rock (Sleepy Sun), opkomende noisy acts (Cheatahs en Motel Mozaïque-hoogtepunt Eagulls) en een keur aan internationale rock 'n roll en punk (John Paul Keith, Dead Bronco, Dead Ghosts en vele anderen), allemaal tezamen op een poster met een naakte, volgetatoëerde blondine.

 8. Oranjepop (Nijmegen, o.a. Eefje de Visser, Black Bottle Riot en Mozes & The Firstborn)
Helaas niet meer gratis, maar nog altijd bijzonder goed toeven in het Nijmeegse Hunnerpark voor het openluchtfestival Oranjepop. Voor een kleine 5 euro zie je daar een Eefje de Visser-festivalset inclusief discobreaks en witte outfits, en een van de weinige Nederlandse shows voor garagerockhelden Mozes & The Firstborn, gepokt, gemazeld en loeistrak spelend door de vele Amerikaanse en Europese tours. Oranjepop trakteert bovendien op o.a. Black Bottle Riot, My Baby, Knarsetand op het hoofdpodium, een tweede podium voor lokaal talent en een flink stel songwriters in een heuse tipi. Inclusief literaire stoelendans!

 9. Koning Dub (Groningen)
Van een heel ander kaliber en bijzonder houtje-touwtje opgezet is Koning Dub, door de Vera georganiseerd in Groningen. Voor de deur in de Peperstraat zetten ze daar een imposante installatie neer met boxen van het Roundbeat HiFi Soundsystem, voor de betere reggae-, ska- en dancehall-plaatjes van DJ Steely. Mocht het regenen, dan gaat het hele feest niet door, maar dan kun je tenminste tafeltennissen in Vera met, geloof het of niet, King Pong.

10. Electric Deluxe (Rotterdam, o.a. Ben Klock, Speedy J, Blawan)
De allerbruutste afsluiter denkbaar van je Koningsdag is het zesde verjaardagsfeestje van Electric Deluxe in de Rotterdamse Maassilo, met een portie techno van het donkerste en ongemakkelijkste soort. Jochem Paap alias Speedy J draait er in zijn thuisstad, Berghain-resident Ben Klock komt er een bijzonder kale, naargeestige en ijskoude technoset doen zoals we zo gewend van hem zijn, en ook de Britse Blawan is aanwezig, Clone-labelbaas Serge doet een b2b met Gerd, en ga zo maar door. Voor wie ook na de lange dag markten struinen nog puf in de benen heeft, want Electric Deluxe raast tot 8 uur 's ochtends door.

Bonus: met De Sluwe Vos twee dagen mee op tour?
In 3voor12 Radio belde Roosmarijn vanavond met 12van3voor12-belofte en Deventers housewonder De Sluwe Vos. Voor twee gelukkigen heeft hij met Koningsnacht en -dag iets bijzonders in petto: hij neemt ze twee dagen lang mee op sleeptouw langs Deventer, Delft, Amsterdam, Breda en Leiden voor een zestal shows en 48 uur gekkigheid. Wat je moet doen? Even naar Facebook gaan en dit plaatje delen.