#SXSW14: Andre 3000 (OutKast) is Jimi Hendrix #SXSW14: Andre 3000 (OutKast) is Jimi Hendrix

Een Amerikaanse speelfilmpremiere op SXSW

, Willem van Zeeland

#SXSW14: Andre 3000 (OutKast) is Jimi Hendrix

Een Amerikaanse speelfilmpremiere op SXSW

Willem van Zeeland ,

Hij heeft weliswaar al een keer op het Filmfestival in Toronto gedraaid, maar SXSW heeft de Amerikaanse premiere van Jimi: All Is By My Side, een speelfilm over Jimi Hendrix met Andre 3000 van Outkast. Hij zet een indrukwekkende Hendrix neer in een film, die geen volwaardige biopic is, maar het verhaal van een jaar uit zijn leven. Het jaar 1967, waarin Jimi Hendrix in Londen woont en daar zijn legendarische debuutalbum Are You Experienced? opneemt. De film is geregisseerd door John Ridley, de scriptschrijver van 12 Years A Slave.

Het lukt Andre 3000 om Jimi Hendrix geloofwaardig neer te zetten. Hij is lekker vaag, hij is geil en hij is monomaan, egoïstisch en gulzig. En hij blijft glansrijk overeind in de muzikale scenes. De styling van de film is top in alle opzichten: de kleding en de setting van Londen in de swinging sixties met interieurs waarin albums als Blonde On Blonde en Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band over de tafel schuiven.
 

De verrassing van de film is actrice Imogen Poots, die Hendrix' vriendin Linda Keith speelt. Zij is de archetypische beeldschone dochter van een schatrijke vader, een fotomodel bovendien. Het ex-vriendinnetje van Keith Richards, die Hendrix stimuleert om solo te gaan en hem een gitaar uitleent. Ze valt als een blok voor Hendrix, maar is desondanks niet te beroerd om hem streng toe te spreken en daar is Jimi natuurlijk niet altijd van gediend. De spanning tussen die twee geeft dynamiek aan de film.

Hoe zat het ook weer? Jimi Hendrix gaat naar Londen op uitnodiging van Chas Chandler, de ex-bassist van The Animals die hem ontdekt in New York. Hij ziet kansen in Londen, waar op dat moment de blues populair is en de jonge Eric Clapton net is uitgeroepen to de nieuwste gitaargod. Jimi Hendrix maakt er indruk in de clubs en hij neemt er zijn debuutalbum Are You Experienced? op, een mijlpaal in de popgeschiedenis.
 

Hij is een genie en een charmante jongen waar iedereen voor valt, maar ook een gulzige verslinder van vrouwen en drugs en die gulzigheid zal ook binnen enkele jaren zijn ondergang worden. Hendrix had een groot ego, was als een echte hippie lief voor iedereen, maar was ook bij uitstek de egotrippende artiest die vooral van zichzelf houdt. Daarmee dreef hij uiteindelijk iedereen in zijn omgeving tot wanhoop, ook zijn vriendin Linda Keith en zijn manager Chas Chandler. Maar dan is daar altijd weer die muziek.

Dat komt het beste tot uiting in de mooiste scène van de film. Hendrix heeft een belangrijke clubshow in Londen uitverkocht. De zaal zit vol grootheden uit de Engelse popmuziek, zelfs The Beatles zijn er. Chas Chandler spreekt hem streng toe, nu gaat het erom: "Play a good show, Jimi, play a good show." Vlak daarvoor is Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band van The Beatles uitgekomen en ingeslagen als een bom en Hendrix besluit last minute zijn show te openen met het titelnummer van dat album. Zijn bandleden vinden het echt niet kunnen, openen met een cover van een zo recent nummer en ze proberen hem tegen te houden, maar Hendrix is niet te stoppen. Hij zet de zaal in vuur en vlam met zijn zinderende versie van Sgt Peppers. Het publiek is flabbergasted en The Beatles nog het meest. Zo goed verfilmd dat het is alsof je zelf bij het concert een aanwezig bent, een kippenvelmoment. En dan te bedenken dat het eigenlijk een kunstgreep was omdat de familie geen toestemming gaf om origineel werk van Jimi te gebruiken. Hoeveel beter de film was geworden als dat wel had gemogen, kunnen we alleen maar dromen.
 

Jimi Hendrix heeft zijn film en hij is goed gelukt. Een film die in de buurt komt van de beste biografische popfilms, zoals Ray, Walk The Line en The Doors. Hij had alleen nog beter kunnen zijn als er meer originele muziek in zat en als sommige verhaallijnen (bijvoorbeeld zijn familieachtergrond) beter uitgewerkt waren. All Is By My Side is in Nederland pas te zien vanaf 14 augustus.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12