Utrechts koor met Rolling Stones naar Pinkpop en Werchter Classic

"We mogen nog niet vertellen wat we gaan zingen"

Timo Pisart ,

Het Utrechtse close-harmonykoor Dekoor is gevraagd om met de grootste rock 'n roll-band ter wereld op te treden. Het studentenkoor staat in juni maar liefst twéé keer met The Rolling Stones op de bühne: op Pinkpop en Torhout Werchter Classic. Wat ze gaan zingen? Dat is nog geheim, vertelde zangeres en bestuurslid Eva Terpstra vanavond in 3voor12 Radio. Maar Roosmarijn Reijmer had wel een idee.

Hoe komen Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood toch bij een Utrechts studentenkoor terecht? Via een tip van een bevriende Duitse dirigent, vertelt Eva Terpstra van Dekoor (zeg dee-koor) in 3voor12 Radio. "Nee, ik heb nóg niet met Mick Jagger aan de telefoon gehangen", lacht ze. "We kregen enkele weken geleden een serieuze mail van het management van The Rolling Stones of we wilden komen meezingen op Pinkpop. Aanvankelijk konden we het bijna niet geloven, totdat we zagen dat ze overal ter wereld een lokaal koor uitnodigen. Al gauw vroegen ze of we ook mee naar Werchter wilden. Daar hoef je natuurlijk niet lang over na te denken."

Hoeveel liedjes en vooral wélke Dekoor dadelijk gaat zingen, dat mag Eva Terpstra nog niet vertellen, wel dat ze alleen tijdens het toegift te zien zijn. Hoogst vertrouwelijk, zo stond in de mails van het management. "En nee, backstage mogen we niet zomaar video's of foto's maken van Mick in z'n onderbroek." Maar Roosmarijn had wel een idee wat Dekoor gaat vertolken: de gospelsong You Can't Always Get What You Want, dat eerder dit jaar ook in Australië en China al door lokale koren werd meegezongen in het toegift.

Het Utrechtse amateur-koor Dekoor bestaat uit studenten en afgestudeerden tussen de 18 en 30 en werd in 2010 (categorie jazz) en in 2012 (categorieën jazz en pop) wereldkampioen op de tweejaarlijkse World Choir Games. Maar is de muziek van The Rolling Stones wel uitdagend genoeg voor zo'n vooraanstaande close harmony-groep? "We hadden nog niets van The Rolling Stones in ons repertoire. Wél van de Beatles, overigens. Maar de hits kennen we natuurlijk wel. En al hoeven we alleen 'oe' en 'aa' te zingen, we staan dadelijk op Pinkpop! We weten nog niet precies hoe de partijen gaan klinken, maar we hebben er heel veel zin in."