Op tour met Ed Kowalczyk: van Limburg naar Australië Op tour met Ed Kowalczyk: van Limburg naar Australië

"Waar ben ik in godsnaam mee bezig?"

, Francis Pronk en Jörg de Groot

Op tour met Ed Kowalczyk: van Limburg naar Australië

"Waar ben ik in godsnaam mee bezig?"

Francis Pronk en Jörg de Groot ,

Het zal je maar gebeuren: je bent een doodgewone Limburger en wordt op een dag gebeld dat ze mensen tekort komen op Bospop. "Heb je zin om hekken te bouwen? We zoeken nog een stagehand. Heb jij toevallig tijd?" Je valt van de ene productie in de andere en doet er ook nog wat losse shows bij van Ed Kowalczyk. Dit is het verhaal van Limburger Toine, die na de losse shows van Ed een mail kreeg of hij de tour door heel Europa wilde regelen. Zo is Toine bij Ed terecht gekomen en hij mag niet meer weg!

Inmiddels heeft Toine heel de wereld gezien. Als prouctiemanager van Ed Kowalczyk heeft hij meegewerkt aan de Alive Tour, I Alone Acoustic Tour, The Rock Boat (cruiseschip) in Miami, een tour in Australië en de Throwing Copper Tour van nu. "Het tofste was toch wel Australië, maar het is allemaal leuk en gaaf. Het is een apart beroep. Het is hard werken en je draait dagen waarbij je jezelf afvraagt waar je in godsnaam mee bezig bent." Weken achter elkaar een productie draaien en af en toe een dagje vrij tussendoor.

Hoe ziet een dag van een productiemanager er eigenlijk uit? "In hoofdletters KUT," grapt Toine. "We krijgen daysheets. Later pik ik de band op en gaan we naar de venue om te soundchecken en te eten. Dan gaan we de show draaien: ik zorg dat ze op tijd op het podium staan. Ik ben dus ook een soort stagemanager. Ik doe een rondje op het podium om te controlen of alles in orde is en spelen maar!"

Hoe is het eigenlijk om samen te werken met Ed Kowalczyk? "Ed is veeleisend, maar oprecht. Alles moet kloppen en goed zijn op het podium. Ik kan heel goed met hem door één deur. We kwamen laatst terug van de repetities in Groningen en het kwam met bakken uit de hemel. Ik deed alle deuren open, zodat iedereen snel in de auto kon plaatsnemen. Ed: 'Toine, you got me wet. Turn off the showers.' Ed is een fantastische kerel om mee te werken en ook op persoonlijk vlak is het een goedzak."

Kowalczyk heeft deze tour het Noordpool Orkest uitgenodigd. De samenwerking is ontstaan in  Meppel tijdens Meppel Live. Daar speelde dit orkest ook en toen is het idee geboren om deze Throwing Copper Tour iets met hen te doen. Het orkest doet zijn eigen productie. "We communiceren natuurlijk wel het een en ander, maar de productie van het orkest kan ik er niet bij hebben. Je hebt al zoveel op je plank. Het orkest bestaat uit ongeveer 44 man. Als ik dat moet doen, dan heb ik een paar uur te kort per dag en dat heb ik nu al af en toe."
 
Rust zit er niet in voor Toine. Morgen speelt Kowalczyk namelijk in TivoliVredenburg en de dag erna in de Melkweg. Daarna is het tijd voor een welverdiend dagje vrij. Wat Toine dan doet? "Zo weinig mogelijk. Voornamelijk uitslapen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12