Lowlands 2014: Kermisattractie Volbeat, altijd prijs

Voor elck wat wils in de Deense popmetalrevue

door Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

De onbekendere bands spelen graag op festivals om daar nieuw publiek te vinden, de bekende bands om de kas te vullen. Volbeat is het beste Deense exportproduct sinds Aqua's Barby Girl. De popmetalband speelde afgelopen jaar al in de Ziggo Dome, tussen hun Amerikaanse tours in gaan ze nog even een rondje Europa doen, waaronder dus Lowlands.

HET CONCERT:

Volbeat, Lowlands Alpha, zaterdag 16 augustus 2014

DE ACT:

Het jaar kan niet meer stuk voor Volbeat. Ze ontvingen zowaar een Grammy-nominatie voor 'Room 24', een nummer van hun vijfde album Gentlemen & Shady Ladies, en ook al wonnen ze hem niet (Black Sabbath wel), het betekende erkenning in de Verenigde Staten. Eindelijk was het Michael Poulsen zijn band gelukt om voor het eerst na Aqua weer een band binnen te laten komen in de Amerikaanse album-toptien. Sowieso waren ze al megagroot in Duitsland en is in Nederland de Ziggodome hun speelhonk. Niet slecht voor een 'Metallica meets Elvis'-stempel, rockabilly verpakt in hardrock.

HET NUMMER:

Niet alleen de 3FM vrachtwagenchauffeur-vraagt-request-aan-klassieker 'Sad Man's Tongue', maar ook 'Lola Montez' werd uit volle borst meegezongen.

HET MOMENT:

Elk moment met vlammenwerpers was HET MOMENT. Als het even saai dreigde te worden, ging het knopje vlammenwerpers AAN. Heerlijk, kunnen naast Rammstein meer bands pyrotechniek standaard mee op toer nemen? Geweldig, wat een spektakel!

HET PUBLIEK:

Hoewel het in de achterste delen van de Alpha niet helemaal meer vol was, waren de velden links en rechts toch wel goed bezet. 

HET OORDEEL:

Het is een brede misvatting dat Volbeat metal zou zijn. Volbeat maakt pop, of liever nog rockabilly met metalmomenten. Strak zoals het moet, en spektakel waar het kan. Wat het voor een breed publiek behapbaar maakt, is dat de basis gewoon pop is, ook al is er een pittige portie metal toegevoegd in de vorm van de van trashmetalband Anthrax overgelopen gitarist Rob Caggiano. En vergeet de entertainmentfactor niet! Poulsen vergeet nooit uit te leggen waar hij muzikaal vandaan komt: Johnny Cash, gelardeerd met een stukje (meezingmoment) 'Ring Of Fire'. En of de meisjes elkaar vooraan even willen zoenen - ze doen het. En daar gaat de vlammenwerper weer... Kortom: voor elck wat wils in de popmetalrevue die Volbeat heet. Het enige irritante is dat Poulsen voor het gemak de strak geregisserde teksten uit de Amerikaanse tour niet aanpast: 'We come from a small European country called Denmark..' Nederlanders weten heus wel waar Denemarken ligt... want dat is het land van Volbeat!

DE FOTO: