Lowlands 2014: Bring Me The Horizon bijt niet

Metalcore veteranen spelen eigen fans door de knieën

door Ingmar Griffioen, foto's Tim van Veen ,

Een volle Grolsch voor Bring Me The Horizon en de heavy Britten knallen er met opener 'CYFMH' meteen vol in. 'Everybody fucking jump!' Voor een groot deel van het publiek inderdaad het sein om met vuist in de lucht te springen bij Bring Me The Horizon.

HET CONCERT:

Bring Me The Horizon, Lowlands Grolsch, vrijdag 15 augustus 2014

DE ACT:

Al tien jaar lang een actieve, zeer populaire Britse metalcore-act, met emo-, dance-, synth- en ooit zelfs death metal-trekjes en aardig wat ingestudeerde poses. Met vier studio-albums op zak, waarvan de eerste twee al ruim 200.000 keer zijn verkocht en dit jaar nog gelauwerd als Best British Band en Best Album door Alternative Press. En met fans, veel fans: 900.000 twittervolgers en ruim 5 miljoen Facebook-likes can't be wrong. Or can they?

HET NUMMER:

Het intro van 'Empire (Let Them Sing)' wordt al massaal meegebruld. Dat komt grotendeels van tape maar het effect mag er zijn. Wat een vuist-in-de-lucht kippenvelmomenten zitten er in deze beestachtige track, het betere hardcore werk (de zanger brult en het publiek antwoordt) ook. Het stuk 'Let them sing, let them sing, let them sing... Let the bastards sing' is vast geen ode aan het  eigen publiek, maar het werkt wel.

HET MOMENT:

De zwaar getatoeëerde frontman Oliver Sykes staat (in zijn mouwloze hemd en korte broek) flink te screamen en is ook van de publieksacties. Voordat ze aan het tweede nummer beginnen, neemt hij even de tijd om het publiek te verdelen en tot een flinke circlepit aan te zetten: 'Let's see what you fucking got. Come on you pussies.' Dat laten mensen zich natuurlijk niet zomaar zeggen; rondjes rennen geblazen en meebrullen als de band 'Shadow Moses' inzet. En daar zijn de eerste crowdsurfers al.

OOK OPMERKELIJK:

'Lowlands sit the fuck down,' brult Sykes en jawel: de helft van de Grolsch hurkt gewillig, om dan op te springen bij de start van 'Antivist'. Jammer van die voortdurende Kris Kross shout-out's.

HET PUBLIEK:

Aandachtig, gewillig en deels uitzinnig jumpend. In 'Antivist' steken we massaal twee middelvingers in de lucht als de ernstig kijkende Sykes dat voorbeeld geeft. 'Middle fingers up, if you don't give a fuck! I'm sick to death of swallowing, every single thing I'm fed,' zingt hij immers. Samen met de toetsenist staan we met twee vingers in de lucht te jumpen. BMTH heeft veel fans, dus ook op Lowlands en die doen van begin tot eind mee. En terecht.

HET OORDEEL:

'Antivist' wakkert een ferm anti-autoriteitsgevoel aan. Fuck the system ja. Natuurlijk kun je nog boos zijn na tien jaar. Maar heel boos komen de Sheffield five niet over. Routineus en uiterst strak wel. 'This song is about bastards.' Ah. In een lang intro bootst Sykes met handgebaren slangen na. Groots en overdonderend blaast 'And The Snakes Start To Sing' door de Grolsch. Alle dynamiek en nuance van deze softe song gaan verloren in bombast. Een paar toffe nummers, veel vormloos en bombastisch geweld, vooral show en ingestudeerde gebaren zorgen voor een krappe voldoende. Het was tof, zeker om iedereen te zien (circle)pitten op songs als 'Shadow Moses' en 'Chelsea Smile', maar één keer Bring Me The Horizon is ook meteen genoeg.

DE FOTO: