Lowlands 2014: Asteroids Galaxy Tour over de datum maar stilt de honger

De hits werken nog steeds als een raket

door Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Jelmer de Haas ,

Het Deense Asteroids Galaxy Tour heeft nog maar twee albums uit, met een derde op komst, maar staat inmiddels al voor een volle Alpha alsof het gebakken koek voor ze is. Noem het routineus, noem het saai, of gewoon professioneel. Hoe dan ook, ze geven een uur lang precies wat iedereen van ze verwacht.

HET CONCERT:

Asteroids Galaxy Tour, Lowlands Alpha, vrijdag 15 augustus 2014

DE ACT:

Eigenlijk zijn ze maar met zijn tweeën. Zangeres Mette Lindberg en Lars Iversen vormen het kloppend hart van de band. Live worden ze nog eens aangevuld met een drummer, bassist toetsenist en soms wat blazers. Die laatste bleven vandaag thuis, wat uiteindelijk voor het geluid niet heel veel uitmaakte. Met prima samples leken ze er alsnog bij te zijn. Het geheim van het succes zit hem in reclamecampagnes, waar de pop vol soul, disco en soms een reggea loopje zich bijzonder goed voor leent. Geen uitgesproken muziek, maar toch met een eigen sound. Dankzij een grote campagne voor een nieuwe mp3 speler en een internationale bier reclame werd Asteroid Galaxy Tour opeens een van de hipste bands voor een groot publiek.

HET NUMMER:

Ze hebben de hits slim over de hele set verdeeld, zodat de Alpha geen kans krijgt om in te kakken. Precies wanneer de aandacht weg lijkt te glippen, klapt er weer een hit in. De grootste hebben ze natuurlijk voor het laatst bewaard, en pas dan lijkt de band er ook echt plezier in te krijgen. Zodra de eerste tonen van 'Golden Age' klinken lijkt de vonk van het publiek over te slaan op de band, schakelen die op, waardoor het publiek ook weer een tandje hoger kan. Bijkomend voordeel is dat er vanuit een Pavlov-reactie iedereen massaal zin krijgt in bier. Die reclame zit er goed in gebakken.

HET PUBLIEK:

Lijkt er bij elk nummer weer vol voor te gaan, ook als er onbekend nieuwe werk wordt gespeeld. Maar bij de nieuwe tracks merk je wel dat na de eerste paar regels de aandacht wel weer een beetje van het podium verdwijnt en de focus wat meer op elkaar komt te liggen. Geen ramp, want het is allemaal aanstekelijk genoeg om op te dansen.

HET OORDEEL:

De muziek van Asteroids Galaxy Tour voelt nu al enorm gedateerd, en heeft dat eigenlijk van het begin af aan gedaan. Maar als je honger hebt smaakt een twijfelachtig ei op een droge boterham nog steeds fantastisch. Daarbij valt er op de band weinig af te dingen, hoogstens dat ze wat geroutineerd lijkt te spelen. De frontvrouw geniet nergens echt van dat het hoofdpodium al zo vroeg op de dag vol staat. Aan de andere kant, de band speelt ongelooflijk strak, mist geen noot en levert precies wat de mensen willen. De hitjes zoals we kennen van die reclames, de beste albumtracks daartussen en de nieuwe tracks als teasers voor die nieuwe plaat.

DE FOTO: