ITGWO14: The Kik van het huilen

Nederbeat feestband vloert het publiek

Tim van der Steen ,

Damien Jurado had er eigenlijk moeten staan maar kon niet komen. The Kik is ingevlogen om het gat te vullen. Op Into The Great Wide Open laten de bezoekers zich graag vermaken door de vrolijke Nederbeat, maar Dave von Raven laat hen liever huilen.

HET CONCERT:

The Kik, Into The Great Wide Open, Sportveld, zaterdag 6 september

DE ACT:

“Dave von Raven is meer sixties dan de sixties zelf,” roept de presentator voordat The Kik opkomt. Dat gaat misschien een beetje ver maar hij doet wel zijn best: klassieke Vox-gitaar en -versterker, strak in het pak als de Beatles in de beginjaren. De hele band trouwens, en zo klinken zij ook. The Kik maakt kekke Nederbeat met aanstekelijk plezier. Er worden veel grappen gemaakt tijdens het optreden. Die staan in lijn met de vrolijke songteksten, overigens allemaal in het Nederlands. The Kik neemt zichzelf niet te serieus en dat is alleen maar goed. Von Raven is een rasentertainer, er is veel interactie en het publiek vindt het prachtig.

HET NUMMER:

The Kik speelt 'Erik'. Een liedje over een pratende kat die zegt dat hij een beroemde gitarist is. Lekker vrolijk, en afgesloten met een uitbundige gitaarsolo. Een stilte valt. Te lang voor het publiek om de uitbundigheid vast te houden. “Ik mis je zo, ik mis je zo,” zingt Dave. Nog voor het eerste couplet voorbij is rollen de eerste tranen. 'Schuilen Bij Jou', de cover van 'In Your Arms'. Von Raven voorzag het nummer van Chef' Special van een Nederlandse tekst en dat heeft hij briljant gedaan. Overal kruipen mensen tegen een geliefde aan. Wat een emotie. 

HET MOMENT:

'Kejje Nagaan (Hey hey!)' wordt gebruikt als opzetje voor een muzikale battle. Dave: “Zullen we een wedstrijdje doen?” Het is Arjan Spies tegen toetsenist Paul Zoontjes op zijn Hammond orgel. Arjan gaat lekker tekeer en heeft als gitarist de nodige bewegingsvrijheid. Hij kan dus ook dapper vooraan gaan staan met zijn gitaar in de nek. Dave vindt het waarschijnlijk wat oneerlijk dus helpt hij een handje. Hij pakt de hele Hammond op en tilt hem over Paul heen terwijl hij, liggend op zijn rug, zijn winnende solo speelt. Het plezier van The Kik en het gemak waarmee de band het publiek bespeelt zijn top.

OOK OPMERKELIJK:

Op Into The Great Wide Open speelde The Kik voor het eerst in het Nederlands. Het was in 2011 in de Bolder. Toen nog pril, en vlak na de transformatie vanuit het Engels wat onwennig. Achteraf blijkt het een meesterlijke zet, de grappige teksten maken The Kik toegankelijk. Hun eerste plaat was bijna helemaal gevuld met covers van beatmuziek uit de sixties, meestal wat minder bekende liedjes. De tweede plaat (“We hebben hem 2 genoemd, leek ons wel toepasselijk”) staat vol met eigen materiaal. Het valt op dat juist 'Schuilen Bij Jou', weer een cover, de motor is van de huidige populariteit van The Kik.

HET PUBLIEK:

Een frontman als Dave von Raven dwingt het publiek om mee te doen. Mensen dansen en zingen de vrolijke nummers mee. Waarom ook niet? Het weer is heerlijk en The Kik is erg vermakelijk. De grappen tussendoor houden het publiek erbij waardoor ook rustige nummers aankomen. 

HET OORDEEL:

Wat maakt The Kik er een feestje van. Dat we Damien Jurado moeten missen, is snel vergeten. De speelse rockabilly-intermezzo's, de grappen en de energie. Het veld gaat aan het dansen door de fijne Nederbeat en aan het lachen door de teksten. En dan het prachtig verstilde 'Schuilen Bij Jou' en 'Verliefd Op Een Plaatje' als vrolijke afsluiter. Zo laat The Kick het Sportveld toch nog opgewekt achter.

DE FOTO: