#ESNS14: Suit and Tie Johns hypnotiseert

Oorverdovende psychedelische garagerock

Frank Hettinga ,

Rauwe garagerock galmt met echo’s door een volle zaal. De eerste halve klanken van Suit and Tie Johns zetten meteen de toon. De heren hebben er zin in.

HET CONCERT:
Suit and Tie Johns, Noorderslag, Marathonzaal Oosterpoort, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:
Zelf omschrijft Suit and Tie Johns hun stijl als psychedelicagaragediscoblues, maar we mogen het ook bij rock ‘n’ roll laten. Op 16 maart bracht de band het debuutalbum genaamd PAUL uit. Op de plaat zijn vooral sixties-invloeden als Velvet Underground gecombineerd met psychedelische garagerock terug te horen. Samen met De Staat, Black Battle Riot en Automatic Sam zorgt Suit and Tie Johns voor een sterke Nijmeegse rockscene. Volgens de Facebookpagina komen ze uit Honolulu, Hawaï.

HET NUMMER:
Het nummer 'November' begint met flink opzwepende drums en noise gitaren. Door de herrie en gruis dringen melodieuze garagerock klanken door. Suit and Tie Johns breiden hun nummers uit tot sterke en lange jams.

HET MOMENT:
Niemand minder dan programmeur Peter Weening van het Groningse poppodium Vera presenteert Suit and Tie Johns. Hij trekt een heel blik aan vergelijkingen open. Achtereenvolgens noemt hij: ZZ Top, The Gories, The Jesus and Mary Chain en Spacemen 3. Het is nogal wat om zo aangekondigd te worden, maar de garageband doet verbazen.

HET PUBLIEK:
Suit and Tie Johns is voor een breed publiek. Naast de doorgewinterde rocker worden ook jongeren aangesproken. De melodieën die door de noise klinken, zorgen voor een toegankelijke, maar dromerige sound. De band hypnotiseert iedereen die maar luistert. Dan zegt de behaarde frontman Paul Alstein ineens ‘tot ziens’, waarna de toeschouwers ontwaken uit een diepe trance.

HET OORDEEL:
De Johns zijn niet gehuld in suit and tie, maar spelen zeker als heren. Met passie brengen de bandleden hun hypnotiserende psychedelica. De onvoorspelbare wendingen en lekkere solo’s van gitarist Xavier Teerling geven een extra dimensie. De oren suizen nog. Het was het volledig waard.