#ESNS14: Jury blundert met dubbele winnaar Pop Media Prijs

Prijs voor Mary Go Wild EN Dutch Dance

Atze de Vrieze ,

Gênante vertoning bij de uitreiking van de Pop Media Prijs, waar de jury twee winnaars uitriep. Niet alleen grote favoriet Mary Go Wild, maar ook underdog Dutch Dance van Mark van Bergen werd bekroond tot winnaar van de Pop Media Prijs, de belangrijkste popjournalistieke prijs van Nederland. De derde kandidaat, hiphopplatform 101 Barz, blijft met lege handen achter.

Vooraf werd zoals altijd veel gespeculeerd over de Pop Media Prijs. Het grote danceboek Mary Go Wild werd door velen gezien als de grote favoriet. Niet zo gek, want het boek is buitengewoon omvangrijk, bevat een enorme hoeveelheid interviews en foto's. Aan het boek werkten tientallen prominenten mee, die met hun gezamenlijke netwerk zorgden voor een enorm media-offensief. Dat ging zonder meer ten koste van het boek van Mark van Bergen, die in zijn eentje het 25-jarig jubileum van de dance in Nederland aangreep om een boek te schrijven. Het boek werd ook goed ontvangen, maar had veel minder impact.

Dat beide boeken genomineerd werden, was opmerkelijk, maar natuurlijk te rechtvaardigen. Dat de jury besluit geen keuze tussen de twee te maken, is hoogst verbazingwekkend. Juryvoorzitter Tom ter Bogt stelde dat het onmogelijk was tussen de twee te kiezen, omdat ze geen van beiden het hele verhaal vertellen, en omdat Mary Go Wild - de grote favoriet - onevenwichtig zou zijn. 101 Barz, het indrukwekkende hiphopplatform dat Rotjoch onder de paraplu van BNN uit de grond stampte, had van deze twijfel kunnen profiteren, maar de jury besloot een keuze te maken die beide winnaars in verwarring naar huis zal sturen. Misschien maar goed ook, dat de champagne al tijdens voorlezen van het juryrapport vroegtijdig tot ontkurking kwam.