#ESNS14: Eefje de Visser glanst in fonkelende ambiance #ESNS14: Eefje de Visser glanst in fonkelende ambiance

Wervelend optreden en verrassende aanpak

, Tekst: Tsjomme Dijkstra Foto's: André Eggens

#ESNS14: Eefje de Visser glanst in fonkelende ambiance

Wervelend optreden en verrassende aanpak

Tekst: Tsjomme Dijkstra Foto's: André Eggens ,

Als Eefje de Visser het podium van de Kleine Zaal van de Oosterpoort betreedt wordt de zaal een half uur lang omgetoverd in de wereld van Eefje. Haar wereld staat centraal in een indrukwekkende show. Eefje laat haar liedjes zweven in de zaal, maar even later komen ze ook weer neer; in een prachtig muzikaal schouwspel.

HET CONCERT:
Eefje de Visser, Noorderslag, Kleine zaal Oosterpoort, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:
Haar tweede album Het is kwam in het afgelopen jaar uit. Op Het is heeft Eefje de Visser hoorbaar een andere weg ingeslagen dan de koers die ze volgde op haar debuutalbum. Lichter, kaler, intiemer schreven de recensenten over de liedjes van haar nieuwe plaat. Maar op het podium klinken de liedjes dan juist weer veel strakker dan op plaat.

HET NUMMER:
Een hoogtepunt in de set is disco-achtige 'In het echt'. Opvallend in het nummer zijn de elektrische beat en stuwende synthesizerklanken. Het nummer eindigt in een muzikale finale, waarin de instrumenten op vrije wijze op elkaar ingrijpen en Eefje zich bijna als Donna Summer dansend over het podium beweegt.

HET MOMENT:
Het meest opvallende ogenblik van het optreden is het moment waarop de muzikanten het podium betreden. Alle muzikanten gaan gekleed in een maagdelijk-wit gewaad. Echter: welke onschuld ook uit deze aanblik mag stralen, één blik op de opstelling van de bandleden verraadt dat hun muziek allesbehalve onschuldig zal klinken. Vijf muzikanten staan er op het podium, met elektrische gitaar, synthesizers, bas en drums, klaar om te gaan rocken. Dit is een verrassende opstelling als je Het is net helemaal hebt beluisterd.

OOK OPMERKELIJK:
Vlak voor het podium geniet een stel zo zeer van het optreden van Eefje dat het haar universum ook tot het hunne maakt: het danst mee op elke melodie, kan alle teksten meezingen en lijkt van ieder moment te worden verguld met intens geluk. Er zullen maar weinig zulke grote fans bestaan.

HET PUBLIEK:
Het optreden wordt met opperste concentratie beleefd. Alleen in de beginfase van het concert klinkt hier en daar geroezemoes, hoe sterker het optreden, hoe meer het publiek verstilt. De instrumentele gedeeltes bieden evenwel nog meer dan voldoende aanleiding om mee te bewegen op de muziek en mee te gaan met de verrassende kanten die de muziek op kan gaan.

HET OORDEEL:
Als album Het Is van Eefje sommige mensen misschien nog niet helemaal was opgevallen, dan zou het live-optreden van Eefje de Visser hen misschien toch kunnen overtuigen van het talent van de jonge zangeres. Ze zet met haar band een prachtig optreden neer waarin ze haar ideeën over het leven en over muziek, geheel op het publiek lijkt te kunnen overbrengen.

DE FOTO

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12