#ESNS14 WOLVON raast door tot de uitputting daar is

Is dat de tol voor de vernietiging die de band aanricht?

Tekst: Tsjomme Dijkstra, foto's: André Eggens ,

De noise van WOLVON dreunt een tijd na op elke plek waar de band speelt. In de kelder van de Oosterpoort is dat niet anders. Vanavond is de set relatief kort. Maar dat ook een half uur slopend kan werken, blijkt uit meerdere aspecten van de show en niet alleen uit de reactie van het publiek na afloop.

HET CONCERT
WOLVON, Noorderslag, Kelder, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
WOLVON kreeg in 2013 maar liefst drie prijzen voor optredens die het in de vertrouwde zaal van Vera had gegeven: voor het beste downstageconcert, de beste support-act (bij Cloud Nothings) en voor de beste lokale band. Intussen wordt de live-reputatie van de Groningse noiseband gekend tot ver over de eigen provinciegrenzen. Vorig jaar kwam ook het eerste album Folds uit - in de set van vanavond worden alweer verschillende nieuwe nummers uitgeprobeerd.

HET NUMMER
Duister en dolend is het nummer Slow Death gedurende de eerste drie minuten. Dan komt nog de omslag in het nummer. De laatste drie minuten ervan klinken alsof de wereld op een meedogenloze wijze op het einde afstevent.

HET MOMENT
Direct na afloop van het optreden stormt Ike de Zeeuw richting de uitgang van de zaal. Op de gang hijgt hij even uit; gemakkelijk verliep het vanavond niet. Evengoed heeft WOLVON op het scherpst van de snede gespeeld. Misschien is dat de ware heroïek.

OOK OPMERKELIJK
Het publiek voor WOLVON wil met leuk opgedachte aankondigingen niks te maken hebben, zo blijkt. De presentator van dienst begint zijn aankonding als volgt: ‘’Wat gebeurt er als er een vliegtuig in de Taj Mahal stort? Precies het omgekeerde is het geval bij WOLVON.’’ De rest van het verhaal komt niet over, doordat geschreeuw uit publiek hem overstemt. ‘’Spelen!’’, roept dan altijd iemand. De presentator krijgt bier over zich heen.

HET PUBLIEK
Sommige mensen lijken de muziek te aanschouwen als is het een zich voltrekkend proces dat je nu een keer moet uitzitten, waar niks tegen in te brengen is. De muziek sleept voort tot het gedaan is. De meeste toeschouwers van vanavond kennen WOLVON echter echt en gaan echt op in het sonisch geweld en het gieren van de gitaren. Een enkele toeschouwer probeert een pit te creeëren. Die slaagt al gauw als de gitarist en bassist van WOLVON hem daarbij vergezellen.

HET OORDEEL
Als de gitaren ronken en de lichten beginnen te flitsen, is WOLVON altijd heer en meester. De band laat op Noorderslag zien terecht als Groningse band op het festival te zijn afgevaardigd.

DE FOTO