#ESNS14: Taymir groeit als kool

Haagse schoffies stomen zich klaar voor festivalseizoen

Tim Schakel ,

Een paar maanden geleden stonden ze nog als enige Nederlandse act op London Calling. Veelbelovend, want ze bestaan slechts een jaar. Bovendien zijn er niet veel bands uit eigen gelederen die dit kunnen zeggen. Sterker nog, alleen Moke heeft op hetzelfde festival gestaan. Laten we hopen dat het qua credibility beter met ze zal aflopen. Vanavond dus weer een belangrijke testcase. Met een plaat op zak die amper 30 minuten duurt probeert Taymir in een set van driekwartier Noorderslag te veroveren.

HET CONCERT:
Taymir, Noorderslag, Entreehal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:
12van3voor12-act Taymir maakt Britse indierock in de lijn van Arctic Monkeys (eerste twee albums) en The Beatles (begin jaren '60). Vooral de laatstgenoemde legendarische band wordt vaak genoemd. Dit komt met name door Beatleske songs zoals: 'Melanie', 'I Do I Do' en 'Spending My Team'. Deze tracks bestaan uit klassieke songstructuren en eenvoudige liefdesteksten in combinatie met harmonieuze samenzang. Maar een andere invloed is ook sterk aanwezig: The Strokes. Met name de eenvoudige, maar doeltreffende baspartijen doen denken aan het tijdperk van Is This It.

HET NUMMER:

Ze spelen de hit 'Aaaaah' vrij vroeg in de set, wat getuigt van (Haagse) lef en ze zijn in ieder geval geen crowdpleasers. De track is zeer aanstekelijk en zoals de zanger zelf zegt: “pittig goed ontvangen”. Het nadeel is dat het optreden hierna inzakt, waardoor de entreehal wat leger wordt.

HET MOMENT:
Het nummer 'All We Know' wordt de volgende single en die gaat het vast goed doen, afgaande op de enthousiaste reacties van het publiek vanavond. Het is te hopen dat Taymir in de toekomst meer songs van het niveau 'Aaaaah', 'Taymir' en 'All We Know' gaat schrijven.

HET PUBLIEK:

Bij aanvang is het behoorlijk druk. De band krijgt hier een enorme boost van wat leidt tot een zeer energieke show. In het publiek wordt ondertussen een polonaise ingezet en op de Beatleske songs wordt fanatiek gedanst. Een aantal nostalgische oudjes shuffelen er zelfs fanatiek op los.

HET OORDEEL:

De ontwikkeling van Taymir is stormachtig en in dit tempo moet het toch lukken om op een festival te staan als Best Kept Secret. De muziek is niet ingewikkeld of ingenieus, maar het plaatje klopt. Ze spelen retestrak, de sound is dik in orde, de nummers zijn catchy en de zanger ziet eruit als een jonge Jim Morrison. Maar dan zonder krullen. Bovendien zijn ze in staat om hun energie over te brengen op het publiek.

DE FOTO: