#ESNS14: Sísý Ey laat het niet gebeuren

Weinig energie op het podium

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Jan Westerhof ,

Drie vrouwen staan in gouden glitterpakken op het podium. Eentje heeft zelfs een onesy - voorheen catsuit, aan. Ze maken dromerige dancemuziek en dansen met vage bewegingen. Het moge duidelijk zijn: deze zwevers komen uit IJsland. Kan Sísý Ey de nieuwe noordelijke buzzband worden? Nee, daarvoor is het wat te saai. Maar hit ‘Ain’t got Nobody’ bewijst dat de potentie er zeker is.

HET CONCERT
Sísý Ey, Eurosonic 2014, Vera, woensdag 15 januari 2014

DE ACT
Deze sister act brengt kalme dance van het soort waar artiesten als Disclosure en Vondelpark vorig jaar grote successen mee scoorden. Geografisch gezien wat dichterbij hen is Röyksopp ook een goede referentie. ‘Ain’t got nobody’ is de eerste single: een zweverig maar catchy nummer over een straffe housebeat. De drie zussen Elin, Elisabet en Sigga Ey maakten oorspronkelijk akoestische muziek, maar in 2011 besloten ze een producer/dj te zoeken om live housemuziek te gaan maken. Oculus bleek de juiste man. De samenwerking met hem leidde uiteindelijk tot de dromerige house sound die in 2014 ongetwijfeld nog niets aan hipheid zal inboeten.

HET NUMMER
Het enige nummer wat Sísý Ey tot nu toe uitbracht is ook veruit de beste song die de band vanavond speelt. ‘Ain’t got nobody’ krijgt eindelijk wat response vanuit de zaal en Sísý Ey lijkt er zelf ook wat meer in te geloven: de danspasjes zijn wat uitbundiger en de presentatie iets extraverter.

HET MOMENT
Poeh, één specifiek moment uit deze show kiezen is nogal een opgave. De muziek van Sísý Ey is te eenvormig om er één uit te kiezen. DJ Oculus draait alles soepel aan elkaar; er vallen geen pauzes. Het komt het bezwerende karakter van de muziek ten goede. Nou vooruit, een momentje dan: op het moment dat een van de sisy’s eindelijk contact zoekt en Oculus de aanstekelijke track ‘Do It’ inzet, gebeurt er iets in het publiek. Eindelijk schudden mensen de heupen los...

HET PUBLIEK
... maar dat gebeurt dus pas erg laat. Tijdens de rest van het optreden staan de mensen stil en ver weg van het podium. Een enkele keer maant een van de zussen het publiek wat dichterbij te komen, maar niemand die daarop reageert.

HET OORDEEL

Niks mis met eenvormigheid in muziek, maar het kan omslaan in eentonigheid. Als je in gouden glitterpakken op het podium gaat staan en een prille reputatie hebt als mysterieuze noordelijke droomact, verwacht je iets spannenders dan dit. Niet dat drie vrouwen op een podium het per se van sex appeal moeten hebben, maar een beetje energie zou in elk geval geen kwaad kunnen. Wat meer liedjes van het niveau van ‘Ain’t got Nobody’ in de set is ook een pre. Het hippe droomdance-geluid hebben ze, maar Sísý Ey kan verder (nog) niet imponeren. 

DE FOTO