#ESNS14: Jett Rebel heeft de hitsound

Het schattige neefje van Brian Molko rebels aan de appelsap

Norbert Pek, foto Bob de Vries ,

Twee EP’tjes uit en dan al een 3FM Megahit op zak. Sinds vorige week dan. Toen werd ‘Tonight’ gekozen als favoriet van het radiostation. Dus ja, er is zeker enige buzz als de ‘rebel’ zelve het podium betreedt in een lange jas waarvan je weet: die gaat niet aanblijven. In clips en op foto’s laat de frontman graag veel van zichzelf zien, dan zal dat live niet anders zijn.

HET CONCERT:
Jett Rebel, Noorderslag, Entreehal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:
Het is een bonte mix die de 22-jarige Jelte Tuinstra samensmeedt op de EP’s Venus en Mars. Soms wil hij de nieuwe Lenny Kravitz zijn, soms de nieuwe Prince, soms de nieuwe Todd Rundgren, maar dan samengesmeed in übercatchy pophits. Want zo klinken de nummers van Jett Rebel: als hits. Met hier en daar wat foute synths of powerpop. Tuinstra, die eerder in Valerius en The Souldiers speelde, zegt voor ‘Tonight’ geïnspireerd te zijn door West Side Story. ‘t Is een keer wat anders dan The Beatles.

HET NUMMER:
Er zitten een paar uitschieters tussen hoor. Het naar A-Ha neigende ‘That Place’ bijvoorbeeld. Die zit binnen een paar seconden in je kop, maar daar heeft Jett Rebel sowieso een handje van.

HET MOMENT:

Die jas van Jett Rebel gaat inderdaad uit. En even later gaan een paar knoopjes van de blouse los. En uiteindelijk verdwijnt ook die. Maar dat moment dat die jas uitgaat, komt hij teruglopen met een blikje appelsap. Lief. Tekenend ook. Echte rebellen noemen zichzelf geen rebel. Die zijn het. Jett Rebel is het schattige neefje van Brian Molko.

HET PUBLIEK:
De zin zat er al vroeg in en bleef er in. Het meewiegen gaat snel over in over gedans en bij afsluiter ‘Do You Love Me At All’ gepogo. Jett Rebel krijgt een warm onthaal.

HET OORDEEL:

Wat we zien is een stoere band maar dan wel stoer zoals de maker van een jeugdserie als Saved By The Bell hem zou casten. We zien een drummer met ontblote armen, een moeilijk kijkende blues brother, een spijkerjack, wat kralenkettingen. Dat idee. Het is net zo gestileerd als de fasen waarin Jett Rebel zelve zich van zijn bovenkleding ontdoet. Voorbij het uiterlijk voorkomen en of je het joch trekt of niet: dat multi-instrumentalist Jelte Tuinstra een talent is staat buiten kijf. De nummers die hij allemaal zelf inspeelt zijn uiterst catchy. Zijn zang is krachtig, ook op de soulvolle momenten. Hij heeft de band goed geïnstrueerd. Soms zijn het nog teveel sessiemuzikanten; ze laten de nummers klinken als een klok. Ogenschijnlijk heeft Tuinstra zich niet alleen muzikaal laten beïnvloeden door de toneel- en musicalwereld, maar hij heeft nu al een handvol nummers in handen om zeer content mee te zijn.

DE FOTO: