#ESNS14: Arabisch carnaval bij Cairo Liberation Front

Electro chaabi met een zachte ch

Sjoerd Huismans ,

‘Het geluid van de Egyptische revolutie’ bereikt nu ook Noorderslag. De presentator spreekt zelfs van ‘De knoppen van de Arabische Lente’. Oorspronkelijk had de naam van dit Tilburgse dj-collectief een wat minder politieke lading: Nobody beats the Dürum. Het geparodieerde Nobody Beats The Drum kon er niet zo om lachen en de naam moest veranderen. Jammer eigenlijk, want hoe betrokken Heijthuijssen en co ook zijn: met politiek heeft de liveshow weinig te maken. Met een feestje des te meer. Op zijn Brabants. 'Is Roy Donders hier of wa?'

HET CONCERT
Cairo Liberation Front, Noorderslag, De Oosterpoort Kelder, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Het blijft een mooi verhaal hoe Incubate-directeur Joost Heijthuijssen de Egyptische electro chaabi muziek naar Nederland haalde. Hij raakte gefascineerd door deze eclectische muziek, populair in de Egyptische jongerencultuur. Heijthuijssen reisde samen met John Doran van The Quietus naar Egypte, stelde een aantal mixtapes samen en begon het collectief Cairo Liberation Front. Electro chaabi is een mix tussen dance en volksmuziek, feestelijk genoeg voor bruiloften. Zoals Heijthuijssen tegen 3voor12 zei: 'We hebben vaak het beeld dat mensen alleen maar bezig zijn met de politieke opstand en voor de rest niets meer doen, maar het leven gaat gewoon door.' Reuters vond het verhaal over de muziek van de Egyptische jeugd interessant genoeg om aandacht aan te besteden, zodoende ging het verhaal de wereld over.
 
HET NUMMER
Aangezien ondergetekende helaas nog geen connaisseur te noemen is op het gebied van trends in de electro chaabi muziek, gaan we noodgedwongen voor de makkelijke weg. De drie deden een cover van 50 Cents ‘In Da Club’, een electro chaabi versie welteverstaan. Hitje!
 

HET MOMENT
Hier wordt het moeilijker kiezen… het moment dat Wolvon-bassist Ruben Walraven - vanavond gelegenheidslid - limbodanst onder aan elkaar geknoopte theedoeken?  Het moment dat Heijthuijssen aankondigt dat er ook döner te krijgen is in de hoek? Nee, dan toch het moment dat mc Joep Schmitz aankondigt dat de beste buikdanseressen van Nederland er zijn. 'Kijk, ze hebben belletjes, ditjes datjes… is Roy Donders hier of wa?' En aan het eind: 'Geef ze eens wat applaus! Ik kan da nie hoor!'

HET PUBLIEK
Beste feest van Noorderslag, no doubt… Een soldaat en twee Arabische gewaden die het publiek opzwepen, Döner eten, waterpistolen, limbodansen, leren buikdansen van pro’s, met theedoeken zwaaien en op het podium doorfeesten, alles kan. Er zouden eventueel enige kanttekeningen te zetten zijn op het gebied van representatie en stereotypering. Gelukkig maar dat er geen kritische antropologen in de zaal zijn die het feestje verpesten.
 
HET OORDEEL
De arme presentator van de kelder is wel de minst te benijden man van de avond. Werd hij bij BlackboxRed al het podium afgesleept, bij Cairo Liberation Front moet hij opnieuw tot luid boe-geroep het feestje verpesten. En wat voor een legendarisch feestje was het. De Roy Donders revolutie.