#ESNS14: Ontroerend eerbetoon aan Boudewijn de Groot

Kijk nu terug: eigentijdse sixties-sfeer onder leiding van Dave van The Kik

Willem van Zeeland, foto's André Eggens ,

Het is een verrassende keuze van de Noorderslag-organisatie: het programma in de Grote Zaal openen met een hommage aan Boudewijn de Groot door een mooie verzameling artiesten van nu: Roos Rebergen, Janne Schra, Tangarine, Lucky Fonz, Clean Pete, Ruben Hein en Tim Knol. En dat dan ook nog eens begeleid door niet alleen The Kik, maar ook New Cool Collective. Bovendien is Boudewijn de groot er zelf ook bij, met zijn zoon Marcel en zijn kleindochter Aysha. Het gehele concert werd zaterdag 17 mei uitgezonden op Nederland 3, kijk het nu ook hier terug.

HET CONCERT:
Boudewijn de Groot: Door De Overlevenden, Noorderslag, Grote Zaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:
Dave van The Kik is fan en niet zo'n beetje. En zenuwachtig is hij ook. Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. De setting is prachtig en er staat een geweldig muzikaal gezelschap klaar op het podium: Zijn eigen The Kik en The New Cool Collective. Met een verzameling sterke vocalisten brengen zij een fraaie keuze uit het werk van Boudewijn de Groot. Aan de repertoirekeuze merk je meteen dat het meer is dan een opportunistische poging om het Top 2000-publiek bij de tv-uitzending van Noorderslag te betrekken. Dit zijn niet zomaar gemakzuchtig alle kneiters van Boudewijn de Groot uit de Top 2000, maar is een afgewogen keuze van alleen maar mooie nummers, niet allemaal even bekend.

HET NUMMER:
Het is lastig om hier het mooiste nummer uit te kiezen. Is het niet erg oneerbiedig om dan niet voor Boudewijn te gaan? Janne Schra deed het erg goed in 'Meisje Van Zestien', Lucky Fonz charmeert met 'Tante Julia', inclusief aanstekelijk dansje, maar de meeste indruk maakt Roos Rebergen die helemaal alleen, zichzelf begeleidend op de piano, een prachtige versie zingt van 'Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen'.

HET MOMENT:
Noorderslag is het feest van de Nederlandse muziek en van de Nederlandse muziekindustrie. Zo werden vandaag de IJzeren Podiumdieren uitgereikt. Marlies Timmermans van het Utrechtse poppodium Ekko won de Award voor beste directeur. In 2001 werd deze prijs gewonnen door Joyce Ziermans van De Boerderij in Zoetermeer. Daar moest ik tijdens dit optreden aan denken. Joyce werd ziek en ze is veel te jong overleden. Zij was de vrouw van Marcel de Groot, de zoon van Boudewijn de Groot. Hoe bijzonder is het dan om vanavond drie generaties De Groot op het podium te zien: Boudewijn, Marcel en Aysha, de dochter van Marcel en Joyce.

HET PUBLIEK:
Het publiek is even wat tam, maar dat verandert snel. Roos Rebergen krijgt na het derde nummer veel bijval, de boel komt los tijdens het door Ruben Hein en New Cool Collective uitgevoerde 'Annabel' (ooit een hit voor Hans de Booij, geschreven door Boudewijn de Groot) en het is meezingen geblazen als gangmaker Lucky Fonz het lied 'Tante Julia' komt zingen.

HET OORDEEL:
Boudewijn de Groot: Door De Overlevenden is een alleszins geslaagd programmaonderdeel. Historisch, maar zekerniet te retro of oubollig, dankzij de jonge generatie die de liedjes smaakvol vertolkt en dankzij Dave van The Kik die het geheel buitengewoon geestig aan elkaar praat. De bijdragen van Tim Knol, Tangarine en Clean Pete zijn wat mat, maar laten we daar niet over zeuren. Boudewijn de Groot zelf was natuurlijk de grootste held van deze aan hem gerichte hommage. Het hele concert verschijnt niet online bij 3voor12, maar zal wel in de loop van het voorjaar in zijn geheel te zien zijn bij de NTR op Nederland 3.