#ESNS14: Baskerville vlamt in Grunn

Kleine zaal transformeert binnen no time in stomende nachtclub

Joost van Beek, foto's Bob de Vries ,

Het besef komt na, laten we zeggen, anderhalve minuut. Geen betere act dan Baskerville om wat schwung naar de Kleine Zaal van de Oosterpoort te brengen. Veertig minuten later wordt er alleen maar harder 'geschwungt'.

HET CONCERT
Baskerville, Noorderslag, Kleine Zaal, 19 januari 2014

DE ACT

Behoeft Baskerville nog een inleiding? Vooruit, komt ie; duo dat goed te behapstukken, lompe electropop maakt en daar subtiele elementen van hiphop, dub en techno in verwerkt. Voor de tweede langspeler Strongroom werd de hulp van een scala Nederlandse artiesten ingeroepen; van Blaudzun tot Torre Florim. Behalve Bombay Show Pig-zangeres Linda van Leeuwen treden die muzikale vrienden niet aan. Ze worden geen seconde gemist. Halverwege de show zien we Torre Florim als een trotse peetvader een dans wagen op de tribune van de kleine zaal.

HET MOMENT
Na twintig minuten richt Alex Krottje zicht tot het publiek: 'Groningen are you ready to dance?' Dat zit al hartstikke snor menneke!

HET NUMMER
[vul willekeurige electrokiller in]

HET PUBLIEK

De kleine zaal transformeert binnen 'geen tijd' tot een stomende nachtclub. Dat de drank al rijkelijk gevloeid heeft, draagt hier ongetwijfeld aan bij, maar wat maakt het uit. Biertjes worden gesmeten, een jongen surft voorzichtig over het publiek, een bescheiden fakkel wordt aangestoken, handen reiken naar het plafond, op de tribunes staat men op en in de zaal wordt de paringsdans gedanst.

HET OORDEEL

Baskerville is niet vooruitstrevend, bijster urgent of opzienbarend. Maar de band geeft vanavond simpelweg een knoeperharde show weg. De 3FM-stage kon zich geen betere afsluiter wensen. 'Dikke prima!' roepen we dan.