#ESNS14: Vossige taferelen bij Adje

Letterlijk zelfs

Sjoerd Huismans ,

'Kom even wat dichterbij staan!' roept de breed lachende Adje Donnie tot tien keer toe. Het publiek laat zich daartoe in eerste instantie maar met moeite verleiden. Maar Adje rust niet voordat het dak eraf gaat. Neemt een vos mee. Doet wat de Opposites doen en gooit er wat hardstyle in. Speelt natuurlijk ‘Ik ga hard’. En zingt zelfs een gevoelig liedje, al gaat dat niet zo geweldig.

HET CONCERT
Adje, Noorderslag, Oosterpoort Binnenzaal, zaterdag 18 februari 2014

DE ACT
‘Motherfucker deze shit is gangsta!’ Rapper uit Amsterdam-Noord die alweer vijf jaar geleden opviel door de mixtape Who The Fuck is Ado’nis. Stadsdeelgenoot Willie Wartaal werd fan en nodigde Adje uit om de voorprogramma’s van De Jeugd te verzorgen. Hij zat ook in onder meer hittrack ‘Ik Ga Hard’ van The Partysquad. Er volgden nog andere mixtapes als Slordig, A’donis noemt zich inmiddels Adje. Met producer maakte hij het debuutalbum Vossig, dat afgelopen oktober uitkwam bij Sony. Met daarop collabs met o.a. Akwasi, Faberyayo, Willie Wartaal, Mocromaniac en zelfs Beenie Man. Het album verhaalt naast over de nodige party’s (‘Dierenwinkel’) vooral over het harde werken dat ervoor nodig is, het verslaafd zijn aan muziek maken. Zoals Adje eerder zei tegen Puna: 'Ik wil alleen nog maar muziek maken, verhalen vertellen. Zelfs seks interesseert me minder dan vroeger.'
 
HET NUMMER
Hit ‘Gangsta’ doet het goed maar het interessantste nummer is wel de brag & boast track ‘Nikszeggings’. Over de diepe bassen van Adje met een lome flow over, nou ja, zichzelf. En anderen: ‘Jij doet stoer maar geen waarde in de streets nigger. Niggers zoals jou die mogen alleen wiet knippen. Ik zeg niks, jij hebt niks te zeggen. Adje Donnie is de friste rapper, ook al zeg ik niks.’
 
HET MOMENT
Wie had gedacht dat we Sloddervosgang zo letterlijk moesten nemen? Er staat daadwerkelijk een gast in een vossenpak op het podium. De vos blijkt een publieksmenner pur sang en springt al snel het podium af. Natuurlijk moet hij op de schouders.
 
HET PUBLIEK
Er zijn maar relatief weinig mensen die voor hiphop naar Noorderslag komen en aan het begin van Adje’s show wordt dat even duidelijk. Het publiek doet niet wat Adje wil. Eindelijk doen mensen op een gegeven moment een paar stappen vooruit. Dat is de omslag, voor de voorste rijen althans. Zakken, springen, dansen, bouncen; niks is vanaf dan te gek. En vossen op de schouders nemen natuurlijk.
 
HET OORDEEL
'Ik ben een heel slechte zanger, maar we gaan het gewoon proberen.' Redelijke heldenactie om een nummer zo aan te kondigen. Niets te veel gezegd: waar Adje de coupletten van het luchthartige reggeapopnummer ‘Liever Alleen’ nog redelijk voor elkaar krijgt, wordt het in de refreinen wel erg vals. Rappen gaat hem gelukkig een stuk beter af en een feestje bouwen ook. ‘Move als een hooligan, klap hits en slip niet’: het is een gebod waar Adje zich gaarne aan houdt. 

DE FOTO