ADE14: de tien trends van Amsterdam Dance Event

Over vuurspuwers, hippe moeders, selfiestokken, celebrities in de entourage en de dood van de glowstick

Timo Pisart ,

Van vuurspuwers tot hippe moeders en van selfiestokken tot de dood van glowsticks: Amsterdam Dance Event is niet alleen een uitstekend festival om in vijf dagen een gigantische dwarsdoorsnede van dance en elektronica te krijgen, maar ook de trends van het jaar te spotten. Nu we de festivaljetlag (een beetje) voorbij zijn, zetten we de meest opmerkelijke voor je op een rijtje.

1. Theater in de disco

Twee CDJ's en een stroboscoop bieden al lang niet genoeg meer entertainment voor de allergrootste shows, maar dit jaar leek grotesk theater meer nog dan ooit de boventoon te voeren. Sterker nog: het waren hele volwassen producties die verder kijken dan de CO2-kanonnen en vuurregens. Armin van Buuren werkte samen met een theaterregisseur om zijn 'verhaal over te brengen', in Thuishaven zagen we variété, bij Afrojack in de HMH vuurspuwers, de DJ Mag 100 had een soort zwevende balonnendame en Fedde Le Grand kondigde op ADE een stel shows aan in Carré, met spectaculaire 'dansshow', 'verrassende theaterelementen' en 'prachtige decors'. Cirque du Soleil is er niets bij.

2. Celebrities mee in de entourage
Tuurlijk, drie jaar geleden nam Afrojack als pronkstuk zijn liefje Paris Hilton mee naar Amsterdam Dance Event, waar ze ook acte de présence gaf bij de uitreiking van de DJ Mag Top 100. Dat zagen we nog aankomen, maar dit jaar spotten we twee celebrities die het gemiddelde tienerhart circa 30 BPM sneller zou laten kloppen. Kindster en tieneridool Zac Efron (bekend van High School Musical) was mee in het entourage van Dillon Francis, dook op in Paradiso en vierde zijn 27ste verjaardag op de fiets in Amsterdam. FKA twigs reisde in gezelschap van Robert Pattinson, de acteur die vooral onder jongeren wereldberoemd werd als ster in de Twilight-serie.

3. EDM bashen is cool (of toch niet?)
Deze twee dagen na ADE een flink rondgaand vuurtje op de socials: het stuk dat Gijsbert Kamer in de Volkskrant schreef over Afrojack en Hardwell, en onze eigen vergelijking tussen EDM en schlager-muziek. Gerenommeerd dj, kok en weirdo Seth Troxler kon zich ondertussen niet voorstellen dat producers EDM echt móói vinden en Boaz van de Beatz verbood de Nouveau Riche-jongens (en dus ook The Partysquad) om ook maar één EDM-track te droppen. Zelden kreeg een genre zoveel haat te verduren, maar ook zelden werd er zo heftig op gereageerd vanuit de EDM-fanschare. Of het bashen van het genre nou cool is of niet, EDM was in ieder geval alomtegenwoordig op ADE.

4. De hele nacht en het hele weekend door
Naar verluidt ging het in Trouw nog tot 12.00 uur maandagmiddag door en om vier uur zondag-op-maandag-nacht stonden er nog rijen voor de Elementenstraat en NSJ Club: meer dan ooit ging het Amsterdam Dance Event-publiek de hele nacht door. En nog een nacht. En nog een nacht. Met de all-nighters die Trouw steeds vaker is gaan organiseren, ontstaat er langzaam maar zeker een cultuur van de ochtenden doordansen. Vinden we helemaal niet erg, ook de halve 3voor12-redactie stond zondagochtend tot 10.00 in een nog goed gevulde Trouw.

5. Moeders zijn hip
Je leest het goed: moeders waren hip op ADE. En dan hebben we het niet per se over de bakfietsvariant. Wie stond er bijvoorbeeld naast Kieran Hebden alias Four Tet in Trouw? Onmiskenbaar zijn moeder, de hele avond in de dj booth naast hem. Een grijze vrouw met exact dezelfde gelaatsuitdrukking als hij, en haar duim ging omhoog ter goedkeuring bij de eerste drop. Ze spreekt zelfs Jon Hopkins vermanend toe als die Glassbeadgames van Four Tet met Martyn niet herkent. Maar er was meer moederliefde: Kypski schijnt zijn gloednieuwe set eerst even bij moederlief te hebben getest, en er waren natuurlijk de vrouwen die hun veertienjarige zoontjes eerst even meenamen naar Afrojack of Hardwell, om vervolgens de kids bij de oppas te droppen en zelf ouderwets te gaan afteren in de stad. 

6. Mark Bell en LFO geëerd
Dé track die we afgelopen weekend op ADE het meest hoorden was waarschijnlijk Can't Do Without You van Caribou. Sowieso dé festivalhit van het jaar, waar telkens de jongens elkaar gebroederlijk in de armen vielen en meisjes hartjes maakten. Opvallender was wellicht Le Freak van LFO, dat meerdere keren voorbij kwam als eerbetoon aan de overleden pionier Mark Bell. Modeselektor ging daarin het verst met een speciaal voor de gelegenheid gemaakte remix ínclusief remix van de videoclip door Chris Cunningham.

 7. Gapend gat in de avond gedicht
Wat te doen in dat gapende gat tussen de conferenties en de eerste feesten? Een powernap dan maar? Een paar jaar terug was er op Amsterdam Dance Event vrijwel niets te beleven in de vroege avond, nu was er een vrolijke wildgroei aan dagfeestjes: als je als professional toch naar ADE komt om deals te beklinken en mensen te ontmoeten, kun je dat misschien wel net zo goed (of misschien zelfs beter) doen in het Blauwe Theehuis, de Mary Go Wild-ravekelder, of de pop-up-stores van Kompakt en Sonos.

8. De angst voor de VS
Ook opmerkelijk: gigantische Amerikaanse boekingskantoren SFX en William Morris reisden in de slipstream van ADE ook naar Amsterdam. Ze meldden zich niet eens op de Keizersgracht in het conferentiecentrum, maar huurden gehele verdiepingen van hotels af om daar hun deals te beklinken. Ondertussen was dit het jaar dat het Nederlandse publiek en masse sceptisch reageerde op de overname van Oer-Hollandsche bedrijven als Awakenings en ID&T aan SFX. Terecht?

9. De selfiestok
We hoopten dat verdomde ding niet tegen te komen op Amsterdam Dance Event, maar op het drum 'n bass-Hospitality-feestje van donderdag in Paradiso was het toch raak. De selfiestokken zwaaiden in grote getalen mee met het piepjonge publiek daar. Al jaren is de stok waarop je je iPhone monteert razend populair in Azië, in ons koude kikkerlandje wint het onding langzaam aan terrein. Met ADE ook de definitieve doorbraak in Nederlands festivallandschap?

10. De glowsticks zijn dood, lang leve pikzwart!
Vooruit, ook nog een korte mode-gril te bespreken: de glowsticks die vorig jaar plotsklaps opleefden in de EDM zijn gelukkig weer verleden tijd. De mooiste meisjes lopen al een paar jaar in naveltruitjes, en die trend zet vast nog een tijdje door, maar bij de jongens spotten we iets nieuws: heel veel pikzwart en lange jurkachtige truien en vesten. Denk aan veel te lange, doch goed getailleerde hoodies met veel ritsen en donkere shirts met zwart-leren mouwen. Lunice spande vrijdag in Paradiso de kroon met een soort bizarre gigantische zwarte handdoek waarmee hij - in stijl - rondzwaaide.