3voor12 bespreekt Album van de Week (50): SBMG

Frisse en optimistische new school rap

Sjoerd Huismans ,

Goede zaak: veel toffe mixtapes de laatste tijd. Nederlandse rappers meten zich aan internationale sterren als Travi$ Scott en Rich Gang die onlangs ook uitstekende mixtapes dropten. Eerder scoorden Faberyayo & Vic Crezée al het predicaat Album van de Week met de tape Het Grote Gedoe 2: Angst en Walging. Nu is het de beurt aan de Sowtu Boys Money Gang uit Zuid-Oost.

SBMG dropte de tape tijdens een Encore-avond in de Melkweg. Iedereen die er was kreeg ‘m gratis mee naar huis. En iedereen die er niet was, kan hem hier gratis downloaden. Mixtapes bestaan al zo lang als de hiphop zelf, maar dankzij het internet en gratis downloaden zijn ze alleen maar populairder geworden. Voor rappers een manier om te laten zien wat ze kunnen, zonder zich al te druk te maken over een gelikt totaalproduct. Bovendien kunnen ze uitnodigen wie ze maar willen. Verzamelingen rauwe straattracks zijn doorgaans het resultaat. Dat kan zeker gezegd worden over de verse mixtape Money En Gang En van SBMG. Hoewel, vers? Er staan tracks uit 2013 op, die ze zelf nu al “niet meer echt voelen”. Maar dat is hoe je tapes als deze moet zien: lange verzamelingen van losse tracks, zonder grotere gedachte.

Wie doen allemaal mee? Mocromaniac berapt zijn liefde voor wiet op Geen Fans, Geen Flu, Geen Tip, Bokoesam doet mee op de rustiger track Serieus en verder zijn onder meer Rosco, Ares en Lange Frans en Emms (van Broederliefde) te horen. ‘New school rap’ noemen ze het zelf  in de openingstrack, met niet al te zuinige autotune op de vocalen. Dat is niets teveel gezegd: wat een frisse sound brengt de Sowtu Boys Money Gang op deze nieuwe mixtape. Henk Mando (Henkie T) en Cheyvon Pala (Chivv) vielen toen ze vijftien waren al op met de track Heel Arrogant. De gang is nu terug én 18+, blijkt uit de gelijknamige opener van de tape. Dat zullen ze laten weten ook: de money stroomt inmiddels binnen, hun stack is op niveau en ze hoeven niet lang te appen want ‘voor jou een andere’.
 

De meeste tracks worden gekenmerkt door dit soort optimistische en humoristische brag ’n boast in veel Bijlmerslang, ook geïllustreerd door de party-video bij de titeltrack. Tot zover is de tape goed vergelijkbaar met SBMG’s eerdere sekshit Oeh Na Na: ook al zo’n vunzige en vrolijke track waarmee SBMG afgelopen april Hollandse Nieuwe van de Maand werd. We moeten er allemaal niet te zwaar aan tillen; er is money en geen worry, willen ze maar zeggen. Toch is deze tape over het geheel een stuk minder plat en bovendien toont SBMG voor het eerst ook een gevoelige kant, in tracks als Nodig en Dagen Lijken Langer. Met lines als ‘Ik praat niet over matties want niemand deelt met me’ in Stiekem Lyricaal. “Als je in de hood faalt, moet je terug kunnen vallen op je vrienden. Vaak blijken die je te laten liggen. Dit is een line voor vrienden die ik ben kwijtgeraakt”, zei Chivv vorige week tegen 3voor12. Stiekem Lyricaal is een verdediging van hun positie in de rapscene, waar je krediet verspeelt als je te commercieel bent: ‘I got money on my mind bro!’

In de wat kalmere tracks springt de frisse productie er overigens het meest uit: inventieve beats met exotische ritmes en veel aandacht voor melodische details. En soms een uitstapje naar dub zoals in No Way ft. Rello, geproduceerd door DentaBeats, of dancehall zoals in het door NinoBeatz geproduceerde Jij Bent Niet Als Wij. De serieuzere krijgen overigens niet de overhand: er zijn bijvoorbeeld twee remixen van Oeh Na Na – door Haytzee ft. D-Double, Rosco, Ares, Bko en Lange Frans en door Abstract ft. Sjaak, Lil’ Kleine, Dio en Kraantje Pappie – met genoeg grote namen om de tape weer definitief in de feestsfeer te krijgen. Na de goede maar toch ook zware hiphopplaat van Feis zijn het rappers als Ronnie Flex en SBMG die je de komende maanden uit je winterdepressie moeten kunnen halen.
 
Gaat SBMG die lijn voortzetten? Voorlopig wel: in januari komt een soort ‘Oeh Na Na part 2’ feesttrack met Yes-R. Maar daarna? 'Money gang EP, ik kan niet wachten tot hij dropt’, is een line in No Way. Chivv kondigde al aan dat die aankomende debuut-EP beter doordacht wordt: “Voor de EP zullen we meer geduld hebben en nadenken over wat we gaan uitbrengen. Meer gefocust, minder gehaast. SBMG in een volwassen jasje.” Als een rapper dat bij voorbaat al zegt, voel je aankomen dat het wel even kan duren. Maar ach, laten we in elk geval hopen dat het streven naar een volwassen geluid niet ten koste gaat van de frisheid. Dan kunnen wij ook niet wachten tot hij dropt. En die beloofde pokoe met The Opposites is ook zeer welkom.