3voor12 bespreekt Album van de Week (38): Avi Buffalo

Adolescente indiepop is opgegroeid

Tim van der Steen ,

Avi Buffalo was lange tijd van de radar verdwenen. In 2010 kwam de debuutplaat uit waarmee zij hoge ogen gooiden. Sindsdien hoorden we weinig van de band uit Long Beach Californië. Tot nu dan want met At Best Cuckold zijn zij terug, en de adolescente indiepop is opgegroeid.

Avi Buffalo is eigenlijk het soloproject van Avigdor (Avi) Zahner-Isenberg. Hij was krap achttien toen hij tekende bij het gevestigde label Sub Pop. Een jaar later kwam de naamloze debuutplaat uit. Vooral de single What’s It In For? werd goed ontvangen. Met songtitels als Summer Cum en Five Little Sluts droop het puberale testosteron van de plaat en de hoge stem van Avi droeg bij aan dat imago. Na een korte tour viel het stil rond Avi Buffalo.

Nu verschijnt dan ineens opvolger At Best Cuckold en de jonge Avi is opgegroeid. De hoge, wat fragiele zang van Zahner-Isenberg is nog steeds aanwezig maar hij is duidelijk beter gaan zingen. De nu 23-jarige muzikant heeft van Sub Pop alle tijd gekregen om aan het nieuwe album te schaven en dat is te horen. Het klinkt een stuk gepolijster en ronder dan de debuutplaat. Muzikaal doet Avi Buffalo denken aan Death Cab For Cutie en Foxygen. Avi is een perfectionist. Nadat de basis van het album op tape was opgenomen is hij eindeloos gaan overdubben. Dit deed hij in verschillende studio’s maar ook thuis of zelfs buiten. Alles in de zoektocht naar het juiste geluid.

At Best Cuckold opent met So What dat klinkt als een onbezorgd popliedje met een vrolijk gitaarmelodietje en koortjes. Memories Of You klinkt wat rebelser en daar blijkt ook dat Avi niet alle puberale streken heeft afgeleerd. “My boner pressed, up to your chest,”zingt hij. Dat de tekst in het boekje “my bones are pressed” aangeeft zal weinig mensen voor de gek houden. Het grootste deel van het nummer gaat over terugdenken aan ex-vriendinnetjes (Bitch, I’m on fire. You've got magnum desire). Misschien wat misplaatst klinkt het middenstuk. Het bevat een droom over zijn opa die hij nooit heeft ontmoet. Desalniettemin het sterkste nummer van At Best Cuckold.

De plaat kent vrij veel ballads. Can’t Be Too Responsible, en het nog ingetogener Two Cherished Understandings zijn liedjes over verloren liefde en verlangen. Overwhelmed With Pride is met een Franse hoorn en koortjes weer wat dromeriger, maar de fijne pianoballad She Is Seventeen is wel de mooiste. Oxygen Tank begint ook als een pianoballad maar werkt zich op naar een mooie gelaagde gitaarsolo, wat meer psychedelisch en aangevuld met een subtiel orgeltje.

Het meer uptempo nummer I Think It’s Gonna Happen Again springt er tekstueel erg uit. “Couple nights ago, I ran over two dogs. Then I ate them after,” zingt Avi. Het gaat onder andere over bekrompenheid, suïcidale paranoia en genieten van dingen die je nooit had verwacht. “I think it’s gonna happen again.”

Zahner-Isenberg heeft vier jaar gedaan over de 35 minuten die At Best Cuckold telt. Hij heeft in die tijd veel muziek geschreven en volgens hem de tien beste liedjes uitgezocht. Avi Buffalo maakt een sterke comeback, laten we hopen dat hij voor de volgende plaat minder tijd nodig heeft.

At Best Cuckold van Avi Buffalo is uit op Sub Pop/Konkurrent en tijdelijk te beluisteren op de luisterpaal.

Op 14 oktober speelt Avi Buffalo in Paradiso-Noord (Tolhuistuin)