3voor12 Checklist (week 50): o.a. Pauw, Yuko Yuko en SBMG

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans ,

Vrijdagmiddag, dus 3voor12 zet de beste muziek van de week weer op een rijtje in de Checklist. Et voilà, een volledig Nederlandse top 5 deze week, met als uitschieters de seventies vibe van Pauw, de psychpop van Yuko Yuko en een hele frisse mixtape van SBMG. Ook kan de video van het fraaie concert dat Eefje de Visser gaf in de Leidse Schouwburg natuurlijk niet ontbreken. Team van Lorde is de opmaat naar de tv-uitzending op NPO3 morgen, Petite Noir en James Bay zorgen voor voorproefjes van respectievelijk het underground- en mainstreamgeluid van 2015.

1. (8) PAUW – EP
Het begon allemaal met een demo, opgenomen in een varkensschuur in Haaksbergen. Vanaf dat punt ging het hard: met maar liefst 30 optredens was Pauw de meest gevraagde artiest op de Popronde, in 3voor12 Radio lieten zij zich van hun beste kant zien, inclusief blokfluit. Pauw maakt psychedelische rock, geïnspireerd door Pink Floyd, The Doors en Tame Impala. Nu hebben zij ook nog eens een EP uit, hier te vinden op onze Luisterpaal. En dan kondigde Matthijs van Nieuwkerk vorige week ook nog eens aan dat PAUW op Noorderslag staat én is PAUW deze december Hollandse Nieuwe van de Maand bij 3voor12. 

2. (-) Yuko Yuko - I <$ U (EP)
Nog zo'n Popronde-succesverhaal is Yuko Yuko. Al bij zijn eerste Popronde-show in een hete, zweterige Nijmeegse kelder maakte hij veel indruk. Yuko Yuko is de 19-jarige Elias Elgersma. En ja, hij komt uit Friesland. Yuko Yuko staat momenteel met een uitstekende EP op de Luisterpaal, die laveert tussen psych, disco en droompop. En dan alles net even een tikje vals a la Mac DeMarco. Zijn muziek werd al uitgebracht door Franse en Mexicaanse labels, en naar eigen zeggen heeft hij nog genoeg klaarliggen om via zijn eigen label "op Bandcamp te slingeren". Yuko Yuko staat op het 3voor12-podium tijdens Noorderslag, mis het niet daar.   

3. (-) SBMG - Money en Gang En (mixtape) 
Het nieuwe Album van de Week is technisch gezien niet echt een album maar een mixtape, en wel van de Sawtu Boys Money Gang, al wereldberoemd in Amsterdam Zuid-Oost. Dat komt natuurlijk door die eerdere single Oeh Na Na, waarvan een remix op de nieuwe mixtape te vinden is. Op Money En Gang En nog veel meer frisse, aanstekelijke en humoristische tracks waarin weer niet te zuinig wordt omgegaan met de autotune. Check Money En Gang En nu op de Luisterpaal of download 'm gratis. En lees alvast een interview met de heren: "Master dat Anouk onze pokoe op Facebook post."

4. (-) The Happy Maker - live in Doornroosje 
Op de surprise-party voor boeker Willem Venema - hij zit 40 jaar in het vak - in Doornroosje was er maar één optreden dat er echt toe deed: dat van culthelden The Happy Maker. Je had er waarschijnlijk bij moeten zijn. 

5. (-) Eefje de Visser - live in de Leidse Schouwburg (video)
Dit najaar tourde Eefje de Visser langs de theaters met Waterwereldsteden: een bijzondere, intieme show met af en toe een keiharde uitbarsting van diepe bassen en uitstekende visuals. Sommige nummers van haar vorig jaar verschenen album Het Is kleedde ze uit, anderen bouwde ze juist uit. De tour is nu voorbij. Al spijt dat je er niet bij was? Of wil je het nog eens terugzien? Geen zorgen, we hebben nu het gehele concert van Eefje de Visser in de Leidse Schouwburg online staan.

6. (-) Lorde - Team (track)
Als opwarmertje voor onze tv-special over Lorde komende aterdagavond (21:30 op NPO 3) nog maar eens haar single Team in de Checklist. Wat kun je zaterdag verwachten? Onder andere de man op die haar op 12-jarige leeftijd elke maandag zag repeteren, enkele van haar oude klasgenoten en de dj die haar voor het eerst draaide. En natuurlijk ook Ella Yelich-O'Connor alias Lorde zelf over haar gigantische succes. Kijken dus! Lees alvast een interview met de Nieuw-Zeelandse outsider/superster: ‘Tieners zijn de kern.'

7. (-) Gorki - Zal Ik Het Ooit Begrijpen (track)
We zouden het hele oeuvre van Luc de Vos wel in de Checklist van deze week willen zetten, maar als we een track moeten kiezen is deze misschien het meest toepasselijk: Zal Ik Het Ooit Begrijpen. Als eerbetoon hebben we ook de bijzondere Lola da Musica-documentaire over Gorki uit het archief gehaald, waarin De Vos vertelt dat hij op zijn tiende al zeker wist dat hij rockster zou worden, opbiecht een decennium lang bij zijn moeder te wonen als kluizenaar en dat zijn ouders slechts één keer bij een optreden zijn geweest. De docu en meer archiefmateriaal vind je hier

8. (-) Romare - Projections (trailer)
Het album van Ninja Tune knip-en-plak-talent Romare komt pas 23 februari uit bij Ninja Tune. Als opwarmertje is er nu wel deze albumteaser waarin collagemuziek op een geweldige manier wordt verbeeld. 

9. (-) Man From The South - Paeonia (album)
Het op de Luisterpaal best beluisterde album van afgelopen week komt van een man uit het zuiden, om precies te zijn singer-songwriter Paul van Hulten uit Eindhoven. Dit is zijn tweede album als solo-artiest, eerder speelde hij in Woody & Paul. Maar Paeonia is beter: meer richting darkfolk en wat rijker gearrangeerd dan zijn eerdere werk. Komend weekend kun je bij de presentatie zijn in De Kapel.  

10. (-) Enter Shikari - The Last Garrison (track)
De nieuwe single van Britse posthardcoreband Enter Shikari is inmiddels niet zo nieuw meer, want al meer dan een maand uit. Wel nieuw: de video die de dynamiek van het nummer - van 'give me morphine!' tot 'Head's up and thank fuck you're still alive!' - verbeeldt door de band afwisselend in donker en licht te tonen. 

11. (-) Petite Noir - Chess (track)
De Zuid-Afrikaanse elektronische artiest Petite Noir stond vorig jaar al in de X-Ray op Lowlands, maar nu pas is zijn debuut-EP in aantocht. Chess is alvast een voorproefje van wat die gaat brengen: gelaagde pop met spannende ritmes, indiegitaartjes, hoekige elektronica en new wave-invloeden. En bovendien toegankelijker dan voorheen, inclusief video in ouderwetse VHS-stijl. Misschien moet Yuko Yuko eens koffie gaan drinken met Petite Noir. 

12. (-) James Bay - Hold Back the River (track)
Hij zit bij de BBC Sound of 2015, werd besproken in DWDD en is volgende maand te bewonderen op Eurosonic Noorderslag: we gaan veel horen van deze man. Denk aan Ben Howard, Hozier en Damien Rice als vergelijkingsmateriaal. Alles wijst erop dat 2015 een gouden jaar gaat worden voor James Bay.

De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld met input van Norbert Pek, Ingmar Griffioen, Sjoerd Huismans, Rene Passet, Atze de Vrieze, Willem van Zeeland, Wilbert Mutsaers, Menno Visser en Timo Pisart.