Checklist (week 45): o.a. Damien Rice, Run The Jewels, Clark Checklist (week 45): o.a. Damien Rice, Run The Jewels, Clark

Elke week de beste muziek

, Sjoerd Huismans

Checklist (week 45): o.a. Damien Rice, Run The Jewels, Clark

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans ,

Veel rap in de checklist van deze week: de mannen van Run The Jewels eindigen zelfs op twee met hun diepe alternatieve hiphopbeats. Ook Drake dropte een nieuwe track, net als de nieuwe XL-aanwinst Shamir. De hoge notering van Clark is hopelijk de opmaat naar een knaller van een show vanavond op Catch. Maar natuurlijk is Damien Rice deze week de onbetwiste nummer één. Door zijn show in Carré, maar vooral door een nieuwe plaat die de verwachtingen na acht jaar stilte overtreft.

1. (-) Damien Rice - My Favourite Faded Fantasy (album) + show in Carré
Na acht jaar is de Ierse singer-songwriter Damien Rice terug, en hoe. Hij levert een majestueuze derde plaat af met indrukwekkende productie door Rick Rubin. Rice sluit een donkere periode af, waarin hij geen nieuwe muziek meer wilde maken. Even werd gesuggereerd dat alles nu koek en ei is bij de Ier, maar getuige zijn optreden in Carré afgelopen maandag is dat wat overdreven. Het publiek kreeg een nukkige, stille Rice die natuurlijk evengoed een fraaie show gaf. Over de twee gezichten van Damien Rice maakten we afgelopen week een Bigger Picture, verwacht komend weekend een recensie van de nieuwe plaat hier op 3voor12.

2. (-) Run The Jewels - Run The Jewels 2 (album)
Producer/labelbaas El-P en rapper Killer Mike komen met een hele dikke alternatieve hiphopplaat; de opvolger van hun ook al zeer goed ontvangen debuutplaat die in de zomer 2013 uitkwam. Single Close Your Eyes (And Count to Fuck) met Zack de la Rocha dropte al wat eerder. Hoewel hij de track een wel heel erg jaren '90 gevoel meegeeft, maken de uitmuntende beats van El-P het alsnog helemaal 2014. En dat geldt nog meer voor de rest van de tracks. Maandag op de luisterpaal. 

3. (-) Clark - Clark (album)
In de woorden van René Passet, dance-specialist onder de checklist-samenstellers: “Dansbaarder dan voorheen, dit zevende album van kameleon Clark, die vaker van stijlen wisselde dan Victoria Beckham van schoenen. Krab de bovenste digitale laagjes weg en je stuit op allerlei verrassingen. Snippers vocalen, blazers die als synthesizers klinken en machines die de menselijke stem benaderen.” Vanavond op Catch in de relatief kleine Pandora-zaal van TivoliVredenburg: kom op tijd!

4. (-) Baauer ft AlunaGeorge - One Touch (track)

Een echte dansvloerknaller van Baauer (uiteraard bekend van de Harlem Shake) die Roosmarijn naar haar vaste kreet laat grijpen: standje burenruzie! Diepe beats, soepele rhymes van Rae Sremmurd en uit duizenden herkenbare hese zang van AlunaGeorge. Toch is One Touch geen heel makkelijke inkopper, maar na een paar luisterbeurten krijg je ‘m evengoed niet meer uit je hoofd.

5. (-) Shamir - On The Regular (track)
De inkt van zijn contract met XL Recordings is pas net opgedroogd, en de eerste potentiële hit ligt er al. Binnen de recentelijke golf androgyne rappers met inventieve beats (denk Mykki Blanco en Le1f), is dit weer een erg catchy hiphousenummer. De track schakelt ook net zo makkelijk van koebel en lompe synths naar soulvolle Hot Chip-achtige zang in de brug. Lekker kleurrijke clip ook.

6. (-) Oliver - Light Years Away (track)
Geen heel nieuwe track, maar hij is komende week Single van de Week op 3voor12 Radio, en dus mag deze kneiter van producersduo Oliver gewoon nog een keer in de checklist. “Voorzien van een flinke snuf Daft Punk en vrolijk rondknorrende beats”, aldus Roosmarijn zelf. Gesaffelstein en Chromeo zijn ook niet ver weg.

7. (-) Drake - 6 God (track)
Uit het niets dropte Drake afgelopen vrijdag drie nieuwe tracks, waarvan het rauwe, agressieve 6 God het best blijft hangen. Genoeg diepe hiphopbeats al in de Checklist tot dusverre, maar producers Boi-1da and Syk Sense doen daar gewoon nog een schepje bovenop.

8. (10) Meatbodies - Meatbodies (album)
De enige overblijver uit de checklist van vorige week. Voor de fans van artiesten als Ty Segall en Thee Oh Sees: een heerlijke psych/fuzz trip van Meatbodies, de band van Chad Ubovich (gitarist van Mikal Cronins band en bassist in Ty Segalls Fuzz). Waarom staan deze gasten niet geboekt op Fuzzland tijdens Le Guess Who? Nu op de Luisterpaal.

9. (-) Morrissey in TivoliVredenburg (concert)
Vooraf was er nogal wat te doen rond het concert van grootmeester Morrissey in TivoliVredenburg. Zo mocht er van de maker van Meat Is Murder nog geen broodje ham verkocht worden in het hele gebouw. Maar uiteindelijk was niemand er al te rouwig om en regende het vier- en vijfsterrenrecensies voor dit gedreven optreden van de voormalige The Smiths-zanger.

10. (-) Yung Internet - 10 Euro Simkaart Lebara (track)
Helemaal hiphop-anno-nu, de productie op deze slepende track van Yung Internet. Een rapformatie bestaande uit Yung Mau, Jellie en een dj met de toepasselijke naam Hyperlink. Het regent bovendien naar internetverwijzingen: real life, 36 inch screens, “swype die bitch uit je iOS”, 4G, maar vooral: “Ik hoor dat je het doet voor beltegoed.”

11. (-) Niia - Generation Blue (EP)
De Amerikaanse zangeres, songwriter en pianist schudt de arpeggio’s moeiteloos uit haar mouw op deze EP. Ze is dan ook geoefend klassiek pianiste en bovendien dochter van een operazanger. Maar ook deed ze mee op een track van Wyclef Jean met Lil’ Wayne en Akon. Veelzijdige artiest dus, getuige ook de sfeer op een groot deel van Generation Blue die weer meer jaren ‘80 is.

12. (-) Spookyland - Rock and Roll Weakling
Op de valreep toch nog een beetje rock ‘n roll en americana van het Amerikaanse Spookyland. Een redelijk rechttoe rechtaan powerballad, maar wel met de extreem nasale stem van frontman Marcus Gordon die ervoor zorgt dat het allemaal niet té standaard wordt.

De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld met input van Rob Stenders, Norbert Pek, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Timo Pisart, Willem van Zeeland, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper, Ralph-Hermen Huiskamp, Rene Passet, Erik Zwennes en Atze de Vrieze. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12