Checklist week 42: Iceage, Future Islands en Gemma Ray Checklist week 42: Iceage, Future Islands en Gemma Ray

Elke week de beste nieuwe muziek

, Sjoerd Huismans

Checklist week 42: Iceage, Future Islands en Gemma Ray

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

De Deense post-punkers van Iceage, vorige week al in de top 3, hebben deze week nog meer zieltjes gewonnen en laten nu iedereen achter zich. Hun rauwe Nick Cave-meets-Libertines geluid ligt zeker niet makkelijk in het gehoor, maar wie even doorbijt krijgt daar heel veel voor terug. En dat geldt eigenlijk voor een groot deel van de checklist van deze week, met veel spannende Le Guess Who?-acts en een unheimische track van Andy Stott als hoogste dance-notering.

1. (3) Iceage – Plowing Into The Field Of Love (album)
De overdonderende nummer 1. De Deense punkers van Iceage hebben de - ehm - punk een beetje naar achteren geschoven in hun nieuwe album en die vervangen door een plaat die tussen Nick Cave en The Libertines laveert. Dat betekent niet dat ze kalmer geworden zijn. Plowing is een gevaarlijk zwalkend album, dat op het juist moment toch trefzeker kan uithalen. Nu op de Luisterpaal.

2. (-) A Winged Victory For The Sullen – Atomos (album)
De tweede plaat van dit ambient duo van twee geboren Amerikanen die hun heil in Europa zoeken. Atomos staat vol traag opgebouwde modern-klassieke nummers waarin traditionele instrumenten als piano en strijkers worden aangevuld met soundscapes. Het is de soundtrack voor een moderne dans van choreograaf Wayne McGregor die gister in Londen in première ging. AWVFTS is te zien op de komende editie van Le Gues Who?, check de plaat nu alvast op de Luisterpaal.

3. (-) Future Islands – A Dream Of You And Me (live bij Jools Holland)
Omdat het concert van Future Islands in de Melkweg zo goed was: hier de band bij Jools Holland, een dag nadat ze in Amsterdam speelden. Ze spelen A Dream Of You And Me, de fraaie, zweverige afsluiter van de dit jaar verschenen plaat Singles. Met Samuel T. Herring die zichzelf letterlijk op de borst klopt om zijn diepste uithalen uit de spuwen.

4. (-) Gemma Ray – Milk For Your Motors (album)
Shake Baby Shake kennen we al sinds juni. Nu krijgt deze pop-noir track, over een tumultueuze affaire, gezelschap van een collectie even fraaie love (of beter: lost love) songs. Milk For Your Motors is de nieuwe plaat van de Britse Gemma Ray, die momenteel in Berlijn woont. Ook op de plaat: onder meer Alan Vega (Suicide) en singer-songwriter Howe Gelb. 18 oktober is Gemma Ray te zien op het Ramblin’ Roots festival in Utrecht.

5. (-) Andy Stott – Violence (track)
Spookachtige nieuwe track van deze technodubkoning uit Manchester. Die ultradiepe bassen in Violence klinken over de koptelefoon al indrukwekkend, laat staan vanavond in Canvas, Amsterdam. Zijn aankomende nieuwe album Faith in Strangers klinkt volgens René Passet (dance-autoriteit van deze checklist) “een stuk uitgebeender en verwrongen dan Luxury Problems.”

6. (-) Afriki – Wifey ft. Kempi (single)
Onder de samenstellers van deze lijst was er de nodige discussie over deze single van Afriki: kan dat slicke gitaartje nou wel of niet? Hoe dan ook een heerlijke r&b-track met een bijdrage van Kempi: de opmaat naar Afriki’s mixtape Zij Wild (pun intended) die vandaag dropt bij TopNotch. De Nederlandse The Weeknd?

7. (-) Electric Eye – Pick Up, Lift-off, Space, Time (album)
Verschillende Nederlandse festivalweides hebben het afgelopen jaar al kennis mogen maken met de Noorse psychrockers van Electric Eye. De band stond op onder andere Eurosonic, Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross en Incubate. Nu is eindelijk die debuutplaat er (op groen vinyl zelfs) en die stelt niet teleur. Verwacht een harde en grotendeels instrumentale trip van drie kwartier, met als hoogtepunt het zorgvuldig opgebouwde Tangerine van 9:12 minuten.

8. (-) The Picturebooks – Imaginary Horse (album)
Ook psychedelisch maar heel wat meer retro zijn The Picturebooks uit Duitsland, die eveneens met hun bluesy debuutplaat op de Luisterpaal staan. Met daarop onder meer de furieuze en machinale single Your Kisses Burn Like Fire, een beetje alsof De Staat op zijn staart is getrapt. Lekker rrrauw, om een lang verhaal kort te maken.

9. (1) Caribou – Our Love (album)
Caribou, dat deze zomer op Pitch en Best Kept Secret speelde, heeft een nieuw album: Our Love. Vorige week voerde Dan Snaith de checklist nog aan met deze zevende studioplaat. Deze week is hij een aantal plaatsen gezakt, maar daar staat tegenover dat Our Love komende week Album van de Week is op 3voor12. Snaith laat het echte leven steeds meer toe in zijn muziek en spreekt zelf van een ‘dansbare dertigersplaat’.

10. (-) Rich Gang – Tha Tour Part 1 (mixtape)
Nóg een mixtape in de checklist van deze week: Tha Tour Part 1 van Rich Gang (supergroep van Young Thug, Rich Homie Quan & Birdman). De tape met maar liefst 20 tracks krijgt tot nu toe uitstekende recensies. Voor een mixtape - zeker voor een van Young Thug - klinkt Tha Tour ontzettend coherent en af.

11. (-) Danny L Harle – In My Dreams (track)
Voor de liefhebbers van Sophie: de nieuwste release van PC Music-collega Danny L Harle. Hier moet even een disclaimer bij: hij gaat de komende week niet meer uit je hoofd. Hou ervan, of haat het.

12. (-) Steve Gunn – Way Out Weather (album)
Heel wat Le Guess Who? al in deze checklist, een ruime maand voor het festival van start gaat. En daar komt nog een plaat bij: Way Out Weather van Steve Gunn. Dat hij bij Kurt Vile & The Violators zat hoor je er wel aan af, maar Gunn durft zijn psych/americana nóg een stapje dromeriger en vager te laten worden. Tevens de opener van The War On Drugs, 28 oktober in Paradiso.
 
De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld door Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Timo Pisart, Sjoerd Huismans, Menno Visser, Matthijs Kuiper, Ralph-Hermen Huiskamp, Tim van der Steen, Rene Passet, Erik Zwennes en Atze de Vrieze.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12